Pohádkové čtení

pohadkove cteni
Knižní tipy nás dnes zavedou do kouzelného světa pohádek. Při knižních zastávkách se potkáme nejenom se zvířátky, ale čekají na nás i víly a dvě rozverné holčičky, se kterými mohou malí čtenáři prožít nejedno veselé dobrodružství.

První knížka nás seznámí se dvěma malými kamarádkami. Ty zažívají všelijaká dobrodružství se svým koťátkem. Nebudou ovšem chybět ani další kouzelné bytosti jako třeba osamělý jednorožec nebo opravdu protivný troll.

Zázračné koťátko Mazlinka pokaždé překvapí kamarádky Elu a Olivii parádním dobrodružstvím. Tentokrát se ocitnou ve Škole slečny Růženky pro kouzelné bytosti. Dokážou napravit protivného trolla a pomohou najít osamělému jednorožci Viktorovi nové kamarády?

Zázračné koťátko – Škola kouzel

Autorka: Hayley Dazeová
Překladatelka: Radka Svobodová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-271-3320-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Zázračné koťátko – Škola kouzel vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

kotatko 1

Můžete se podívat na celou ukázku.

Podívat se můžete i na autorčiny další knihy.

————————————————

Druhou knihu z dnešních tipů asi není třeba dlouze představovat, aspoň starším čtenářům určitě. Vždyť kdo by neznal pověstnou Aminu z dnes už klasického příběhu Jindřicha Plachty. My vám dnes přinášíme zcela nové vydání, kde najdete podařené ilustrace a veselý příběh ztřeštěné rodinky.

Cirkus odjel a pod chumáčem slámy tu leží mžourající štěňátko! Může mu být sotva pár týdnů, ale je to cvalík – že by bernardýn? Tak začíná milý, kouzelný příběh – bláznivá povídka, která baví děti a dospělé vrací do dětství. Divoké kousky a ztřeštěná dobrodružství rodiny, jež si domů přinesla žirafu, jenže ji vychovává jako bernardýna…

Pučálkovic Amina

Humoristická novela pro všechny od 9 do 109 let
Autor: Jindřich Plachta
Ilustrátor: Jakub Bachorík

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-780-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Pučálkovic Amina vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Amina, jakmile zazněly kroky na chodbě, odhopsala doprostřed pokoje a začala vrtět svým placatým čumáčkem, že to vypadalo, jako by zrovna říkala: – Ale, ale, to jsou k nám hosti! Během oběda hleděl pan tajemník zamračeně do talíře a nemluvil. Zato paní žalovala na děti. -Ty, táto, řekni Vaškovi a Růže, aby tak nelítali ze školy. Vašek má do jedné školu a za pět minut jedna už je doma. Ještě si něco užene! Jindy chodil až v půl druhé, ale teď si snad myslí, blázen, že mu Aminu sníme.

O autorovi

Jindřich Plachta (1899–1951), vl. jménem Jindřich Šolle byl herec a spisovatel. S herectvím začínal v Červené sedmě jako nápověda, ale podle herců mu to moc nešlo. Napovídal hlasitě a afektovaně gestikuloval, ovšem obecenstvo řvalo smíchy, a tak ho šéf kabaretu na Silvestra 1921 angažoval, čímž nastartoval jeho hvězdnou kariéru. V době, kdy už hrál v němých filmech, pracoval stále v jedné pražské bance. Po náhlém a předčasném odchodu do penze ze zdravotních důvodů v roce 1927 se věnoval jen umělecké činnosti. Se svou ženou Alenou měli dvě děti, dceru Alenu a syna Zdeňka. Celkem za svůj život vytvořil 113 filmových rolí.

Zdroj informací: Česká televize

Ilustrátor

Jakub Bachorík (*1994) pochází z Prostějova, většinu života však pobýval v malé vesnici Podolí u Mohelnice, odkud se vydal na studia do Ústí nad Orlicí, kde dále absolvoval grafický design na Střední škole uměleckoprůmyslové. Jeho další cesty vedly do ateliéru Ilustrace a grafiky na UMPRUM v Praze, kde nadále studuje, pobývá a působí. Věnuje se převážně ilustraci, se kterou hojně pracuje ve svých knihách, akrylových malbách a v neposlední řadě ve svých grafických pracích. Často se věnuje litografii, občasně linorytu a v posledních letech se jeho ilustrace promítá do velkoformátových dřevorytových tisků. V jeho ilustracích můžeme pozorovat jeho fascinace, které ho provází celý život a dále je v podobě příběhů a kreseb otiskuje do svých děl. Jakub má rád neprobádané zapomenuté světy, sci-fi náměty, krásu techniky, mystické výjevy ale taktéž nádheru denní rutiny, jakou je například autodílna starého mechanika v daleké vsi, kdesi mezi lesy a kopci.

Zdroj informací: origoo.cz

————————————————

Předposlední knižní tip dnes bude patřit vílám. Pokud si ale myslíte, že půjde o kouzelný, něžný, vílí příběh, jste na omylu. Tyhle víly jsou totiž pěkné uličnice.

Žít ve společné domácnosti s vílami uličnicemi není žádný med – celé dny vymýšlejí nezbednosti, kterými by potrápily dospělé i děti. Po přečtení příběhu už budete vědět, kam se ztrácí všechny ponožky, proč je všude takový nepořádek nebo proč je dnes váš kocour tak nevrlý.

Anna a víly uličnice

Autorka: Zuzana Barilová
Ilustrátorka: Markéta Vydrová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-3200-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Anna a víly uličnice vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

vily 1vily 2

Můžete si také prohlédnout kompletní ukázku.

O autorce

Zuzana Barilová se dětským knihám věnuje od roku 2019 a je ambasadorkou Nadačního fondu dětské onkologie Krtek. V médiích se pohybuje od roku 2008. Působí v České televizi jako dramaturgyně a moderátorka. Věnuje se zejména pořadům zábavné tvorby. Vystudovala mediální studia a žurnalistiku současně s politologií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je příznivcem satirického humoru a sebeironické nadsázky, které se snaží vnést také do knih pro děti. Věnuje se jízdě na vodních lyžích, vaření a dvěma dcerám, a u všech zmíněných aktivit se snaží být vždy nalíčená a upravená.

Zdroj informací: nakladatelství Bambook

Ilustrátorka

Markéta Vydrová se narodila v roce 1968. Studovala VŠZ, obor zahradní a krajinná architektura. Věděla však, že určitě nechce být zahradní architektkou, chtěla dělat ilustrace. Odmala věděla, že musí ilustrovat knížky pro děti. Za své knihy už obdržela nejedno ocenění. Zmínit můžeme třeba knihu Josífkův pekelný týden, Johanka z parku nebo knihu Můj skřítek Šalvěj. Přečíst si můžete také náš rozhovor s ilustrátorkou nebo O tlusté víle v rubrice Čtení ke kávě.

Zdroj informací: oficiální web ilustrátorky

————————————————

A na závěr dnes něco mimořádného. Příběh dvou kamarádek, z nichž jedna je nevidomá. Obě jsou ale stejně neposedné a ani tady dnes nebude chybět zábava, dobrodružství a pohádkový svět.

Chytily tě příběhy nevidomé Mimi a neposedné Lízy za srdce a víš, že spolu prožívají jedno dobrodružství za druhým? Jestli je ještě neznáš, tak tě teď v novém příběhu zvou do tajemné zahrady.

Jednoho dne Mimi a Líza objevily za domem pod břečťanem rezavé dveře. Líza neváhala a nadšeně stiskla kliku. Ocitly se v zahradě, která hýří barvami a voní jablíčky. Stará se o ni skřítek Zázračník zahradní. Ukáže holčičkám plynutí ročních cyklů – ale zatímco jablíčka dotykem jeho kouzelné větvičky dozrávají, v kontejneru na odpad, který v ten den plní před domem sousedé Mimi a Lízy, se rodí ze starých věcí obrovská Obluda, která si také chce v zahradě hrát. A děti jsou najednou ve víru nezastavitelných událostí. Obluda nedopatřením zhltne skřítka, naříká a volá o pomoc, Líza se nemůže dostat z vody, která stoupá, nádherná zahrada je zpustošená živly… Zázračník si zoufá, ale věří, že se to napraví nejen mávnutím kouzelného proutku, ale i tím, že všichni přiloží ruku k dílu.

Mimi a Líza: Zahrada

Autorky: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová, Anna Vášová
Překladatelka: Radka Svobodová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 185×200 mm
ISBN: 978-80-276-0381-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Mimi a Líza: Zahrada vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

mimi

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Katarína Kerekesová se narodila v roce 1974 v Žilině. Je absolventkou animované tvorby na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Největší úspěch zaznamenala se seriálem Mimi a Líza, kde působí jako autorka námětu, režisérka, producentka, spoluscénáristka a ilustrátorka. Zajímat by vás mohly také další knížky ze série Mimi & Líza.

Zdroj informací: dafilms.cz

Mimi & Líza jdou do kin

Podívat se můžete i na trailer k pohádkové sérii Mimi & Líza, který jde do kin koncem dubna.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

A která knížka se dnes nejvíc líbila právě vám? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázračné koťátko – Škola kouzel

Dazeová, Hayley

bambook, 2022

zobrazit info o knizePučálkovic Amina
Humoristická novela pro všechny od 9 do 109 let

Plachta, Jindřich

Leda, 2022

zobrazit info o knizeAnna a víly uličnice

Barilová, Zuzana

bambook, 2022

zobrazit info o knizeMimi a Líza: Zahrada

Kerekesová, Katarína – Moláková, Katarína – Šebestová, Ivana – Vášová, Anna

Slovart, 2022

Napsat komentář