O čem se zdá skřítkům?

SalvejObalka
Skřítkové mohou být hodní i zlobiví, hezcí, ale i oškliví. Ovšem, když se skřítek jmenuje Šalvěj, pak asi už podle jména poznáte, že bude tím nejmilejším skřítkem pro pohádkové snění…

Půvabnou knihu se jménem Můj skřítek Šalvěj s podtitulem Skřítkosnění napsala a nakreslila oblíbená ilustrátorka dětských knížek Markéta Vydrová. Jak je zřejmé z našeho rozhovoru, právě pohyb ve světě dětské fantazie je tím, co Markétu Vydrovou na vytváření obrázků těší. Možná je tak tomu i proto, že uvnitř je pořád tou malou Markétkou plnou dětské představivosti, která si vysnila pohádkového kamaráda – skřítka Šalvěje.

SalvejSkřítek Šalvěj je malý rozumbrada s fialovou kouzelnou čepičkou, jenž neposedí dokonce ani ve svých snech. V nich se toulá na křídlech „dřímacího větru“ po všech možných koutech světa. Ale nejen, že se vzbudí tu v Africe, tu na severním pólu, tu v Mňauánkách či uprostřed Luční války, ale vydá se třeba i do pravěku. Zažívá různá dobrodružství, ale vždycky se pak zase vrátí k holčičce Markétce, které své příběhy vypráví.

Slovo si také bere velká Markéta, jež už ztratila ze jména písmenko „k“. Veselé skřítkovy příhody prokládá svými vzpomínkami na dětství, na své zážitky (dozvíte se například jak to je, když je dítě zároveň hodné a neposlušné) a také hodně vypráví o barvách (které hřejí a které studí), kreslení a o hlavně o snění.

Celá kniha Můj skřítek Šalvěj je totiž jeden velký barevný sen. Protože si autorka knihu sama vymyslela (až se mi chce říct „vysnila“), jsou v ní dokonale propojené ilustrace s textem. Takřka na každé straně malý (či velký) čtenář najde obrázek (tu broučí nohu či sosák, onde kousek Šalvějovy čepičky, ale i velké – dlouhé – obrázky přes obě stránky). Barvy jsou teplé, takové má Šalvěj rád, a dětem se budou líbit. Zahřejí je před usnutím a naladí na poetické snění. Vždyť kniha, která má už sen ve svém názvu, se jistě nejlépe čte právě před spaním.

Markéta Vydrová svým Skřítkosněním ukazuje, že není jen zdatnou výtvarnicí s citem pro ilustrovaný děj. Její text je smysluplný a navíc poetický. Místy si se slůvky pohrává jako básník. Její tvůrčí fantazie jde až tak daleko, že vymýšlí nové výrazy. Její obrat „ zakmenět“ jako přesmyčka ke „zkamenět“ se určitě ujme i v běžné mluvě. Vždyť co jiného je zdřevěnělá noha než „zakmenělá“?

„Vy máte v sobě burácítka?“Koťata udiveně koukala.
„No že tak burácíte!“
Koťata se rozesmála, až jim tekly slzy: „Burácítka! Mňa cha cha chááá!!“
Mamkočka to vysvětlila: „Ve skutečnosti je to předítko. A když je nám dobře, tak především předeme. Děláme to předítkem, nebo chceš-li vrnítkem. Tady,“ a poplácala si huňatou packou na krk. „Ale už dost řečí a jezte!“ (str. 74)

Sup

Myslím, že každý, kdo si rád hraje se slovy a hledá rýmy ve všedním životě, si v knize Markéty Vydrové přijde na své. Obraty jako „pampa, lampa, rampa“ či že „sup dělá šup šup a supotočivé zatáčky“ se určitě budou líbit i malým dětem. Naopak třínohý čaroděj a zloděj všech zlobivých brouků Safrabak Portefuj, ten se jistě stane jejich postrachem. Ale někdy je také potřeba mít v ruce nějaký ten „odzlobovací“ nástroj, nemyslíte?

SafrabakPortefuj„Mami, já už vůbec nikdy nechci znovu k Safrabakovi. Má smradlavé houby a tři nohy. A teď se mi vlastně zdá, že být hodná a milá dá daleko míň práce než zlobení.“
„To jsem ráda,“ přitiskla k sobě dcerku máma. Skřítek neřekl nic, jen se víc usmíval. Když ten zachraňovací a odzlobovací plán tak pěkně vyšel. (str. 109)

Knihu Můj skřítek Šalvěj bych ze srdce doporučila všem, kdo mají poetickou duši nehledě na věk. Líbit se bude předčítaná malý předškolákům i začínajícím čtenářům, ti starší a zkušenější se už do jejího čtení mohou pustit sami. Rozhodně si však nemyslím, že by byla vhodná jako první samostatné čtení, jak by se mohlo zdát po doporučení pro čtenáře od sedmi let, které uvádí nakladatel. Na to má malá písmenka, delší souvětí a hlavně příliš mnoho stran – 162 je na prvňáčky opravdu moc. Já bych voňavé pohádkové vyprávění doporučila pro samostatné čtení tak dětem od devíti let, u mladších bych raději volila ono předčítání či společné čtení.

Prvotinu Markéty Vydrové vydalo nakladatelství Triton v uplynulém roce v edici Laskavé čtení a myslím, že její obsah plně koresponduje s tím, co si pod názvem edice představíme: čtení, které pohladí po duši, plné fantazie a poezie. Jste-li příznivci právě takové literatury, pak knihu Můj skřítek Šalvěj pořiďte svým dětem nebo klidně i sobě. Určitě neuděláte chybu.

Zdroj obrázků: Markéta Vydrová

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj skřítek Šalvěj
... skřítkosnění

Vydrová, Markéta

Triton, 2014

Napsat komentář