Život jako noční můra

bliznezmyslis-nahled
Jako malá byla u toho, když zemřela její sestra, zažila psychické týrání, stalking – ne, takový život by si nikdo nevybral. Nechtěla žít, ale když někdo zaútočí na jinou ženu, probere se k akci!

Román Blíž, než myslíš polské autorky jménem Ewa Przydryga není její prvotinou (vyšlo jí již šest knih), ale je prvním, který se dočkal českého překladu. Netuším, proč si zrovna tento titul vybralo nakladatelství Knihy Dobrovský pro vydání pod svojí značkou Vendeta, ale rozhodně nešlo o žádný přešlap.

Autorka vypráví příběh ústy hlavní hrdinky, spisovatelky Niky Wernerové. Ta po velké osobní tragédii zakoupila dům ve Gdyni a zvelebila jej na malý penzion. Horko těžko sbírá střípky svého života a se svými nočními můrami se pere pomocí léků a bohužel i alkoholu. Proto si není jistá, jestli to, co viděla na své obrazovce z domácí kamery, je pravda, nebo jen další zlý sen.

Zburcuje policii, ale ta v ní jednak vidí nedůvěryhodnou osobu, jednak nenajde ani stopu po ženě, která měla z pronajatého pokoje v noci zmizet. Jméno, pod kterým se před tím u Niky zapsala, je falešné, nepředložila ani žádné osobní doklady, záznamy z kamer jsou pryč…

Jenže Nika je přesvědčená, že ženu někdo zabil a odvezl. Přestane pít a vrhne se na pátrání po totožnosti zmizelé sama! Co na tom, že jí může být takové rozhodnutí osudné…

V románě Blíž, než myslíš se autorka snaží dokázat, že i člověk, kterému bylo hodně ublíženo, může najít svůj restart. Upřímně – nevím, kolik takto postižených lidí by bylo ve skutečnosti schopných dojít k něčemu podobnému. Ale rozhodně příběh Niky má smysl, protože dává naději.

Špatný start do života, ztráta blízkých lidí, psychické týrání a manipulace se většinou na životě člověka podepíší nesmazatelně a je velmi obtížné se ze spirály viny (v níž postižený věří) osvobodit. A když se přidají další rány osudu… Ale hrdinka Nika najde sílu znovu se postavit na vlastní nohy právě díky tomu, že nejde o spravedlnost pro ni samotnou. Když jde o ni, tak se hroutí, ale pro cizí ženu se klidně řítí do maléru. S chladnou hlavou pátrá, nebojí se ničeho a jedná.

A čtenář vnímá nebezpečí za ni. Místy se až bojí otočit stránku, jak napětí pulzuje. Přestože je jednání hlavní hrdinky dost pravděpodobně nereálné (opravdu by ji pustili na návštěvu do vězení za odsouzeným vrahem?), stejně si to čtenář užívá a těší se na závěrečné rozuzlení. Aspoň já jsem se nechala vyprávěním mladé spisovatelky unášet, napínat a překvapovat. Děj měl spád bez hluchých míst. Flashbacky hlavní hrdinky nijak nenarušovaly dění, naopak dotvářely obraz její minulosti důležitý k pochopení Ničina duševního stavu.

Pokud – tak jako v mé rodině – jed odkapává pomalu, kapku po kapce, nějakou chvíli ho nemusíte cítit. Ale je zrádný. V čím dál větší koncentraci koluje v krvi, a když dosáhne maxima, zabíjí. (str. 84)

Pokud máte chuť na trošku jiný psychothriller, pak Blíž, než myslíš může být dobrou volbou. Zaujme všechny příznivce krimi, kteří mají rádi neohrožené hrdiny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlíž, než myslíš

Przydryga, Eva

Vendeta, 2022

Napsat komentář