Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. února 2022

nenechte_si_ujit
Nejkratší měsíc v roce se pomalu chýlí ke konci. Opět se však můžete těšit na několik literárních akcí. Nenechte si ujít besedu s Martinem Kavkou o knize Hacknutá čeština či autorské čtení české spisovatelky Ivy Hadj Moussy či básnířky Ireny Šťastné.

Městská knihovna Mělník naplánovala na pondělí 21. února besedu s Martinem Kavkou, autorem platformy Čeština 2.0 a knihy Hacknutá čeština. Ta obsahuje přes 3000 výrazů, které s jazykovou kreativitou i vtipem popisují vše od politiky přes sportovní události až po každodenní život. Je tedy důkazem toho, že český jazyk neupadá, ale naopak vzkvétá. A je neustále obohacován o slova přejatá i novotvary. Přijďte si obohatit slovní zásobu i vy! Těšit se můžete i na turnaj ve slovní hře. Beseda začíná v 16.00.

V pondělí 21. února se koná křest monografie Ester Krumbachová, jež vznikla jako jeden z výsledků několikaletého výzkumu nově nalezené pozůstalosti této ženy, která byla nejen významnou českou filmařkou, ale také dramatičkou, spisovatelkou, scénáristkou, výtvarnicí, scénografkou a kostýmní návrhářkou. Kniha není tradiční, historicky koncipovanou monografií, ale rhizomatickou strukturou. Večerem vás provedou Edith Jeřábková, Kateřina Svatoňová a Daniela a Linda Dostálkovy. Křest se koná v kině Ponrepo v Praze a začátek je v 18.00.

A nyní se podíváme do Havlíčkova Brodu. Další akci na pondělí 21. února připravila Krajská knihovna Vysočiny, kde se bude konat autorské čtení Richarda Štěpánka, autora knihy Vzdát můžeš zítraAčkoli se tento muž musel během svého života potýkat s řadou problémů, nikdy se nevzdal. I po těžké havárii, ze které si odnesl doživotní následky, se dokázal zapojit do běžného života. A nejen to! Akce začíná v 18.00.

Nyní se přesuneme do Brna, kde se v úterý 22. února uskuteční beseda na počest uplynutí sta let od narození básníka Jana Skácela (napsal mnoho básnických sbírek, jmenovitě např. Dávné proso, A znovu láska, Smuténka, Hodina mezi psem a vlkem či Metličky), který byl mimo jiné i jedním z šéfredaktorů časopisu Host. Pozvání přijal Milan Uhde, který Jana Skácela zažil právě v roli šéfredaktora, a Miloš Štědroň, který ho znal jako básníka. Moderátorem bude současný šéfredaktor časopisu Host Jan Němec. Beseda se bude konat ve videokonferenční místnosti MZK (4. patro) od 18.00.

Ve středu 23. února se zastavte ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně, kde se bude konat křest knihy Ivany Veverkové o životě a tvorbě známého kladenského výtvarníka. Jeho život a pestrou uměleckou činnost zachycuje nová publikace této kladenské historičky s názvem Mistr drobné grafiky Stanislav Kulhánek: Rozměry života. Začátek je v 18.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 23. února, můžete také zavítat do Městské knihovny v Táboře a zúčastnit se autorského čtení české spisovatelky Ivy Hadj Moussy z knihy Démon ze sídliště (znát můžete např. i autorčinu knihu Hlavně na to nemysli). Hlavními hrdiny jsou tři puberťáci, k jejichž zájmům patří hra v blackmetalové kapele a poflakování se po předměstí Tábora. Po setkání s tajemným mužem se pokusí vyvolat ducha dávno zemřelé dívky. A od tohoto okamžiku se budou dít věci! Co myslíte, kde se ukrývají ti nejděsivější démoni? Čtení začíná v 18.15.

Ve čtvrtek 24. února se v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně uskuteční beseda se spisovatelkou a vsetínskou rodačkou Vlastou Antošovou. Seznámí vás se svou knihu Hvězdy mně přály a bude vyprávět také o tom, jak si splnila svůj sen a stala se spisovatelkou. Začátek je naplánovaný na 17.00.

Městská knihovna Bílovec je místem, kde se ve čtvrtek 24. února uskuteční další literární akce v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven: jde o autorské čtení básnířky Ireny Šťastné. Na svém kontě má řadu úspěšných sbírek: např. ZámlkyVšechny tvoje smrtiŽivorodky či nejnovější Dny. Noci. A co víc? Za své tituly získala Drážďanskou cenu lyriky i Magnesii Literu a její básně jsou překládány také do cizích jazyků. Začátek je v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář