Zasoutěžte si o pohled na budoucnost knih

soutez-nekonecny-zazrak
Říkáte si někdy, zda mají knihy v moderním světě své místo? Zda mohou konkurovat všem tabletům, mobilům a televizím? Zaragozská autorka nám ve svém posledním titulu vysvětlí, že kniha je jako židle – tiše proplouvá lidskou historií a neumíme si bez ní představit život.

Kniha – záchrana intelektuálů?

Kniha patří do stejné kategorie jako lžíce, kladivo, kolo nebo nůžky. Neumíme si představit život bez tohoto fascinujícího artefaktu, který lidé vynalezli, aby slova mohla volně působit v prostoru a čase, a bez kterého by neexistovala civilizace. Viktoru Franklovi zabavili při příchodu do Osvětimi rukopis, který obsahoval jeho výzkumy za dlouhou dobu, a touha napsat to vše znovu ho udržela při životě. Frankl později uvedl, že i když byli mnozí intelektuálové v horší kondici než ostatní vězňové, život v Osvětimi snášeli paradoxně lépe. Dokázali se totiž izolovat od děsivého okolí a uchýlit se do vlastního nitra. Zachránila je jejich představivost a víra v sílu slov.

Knihy pomáhají lidem přežít velké historické katastrofy i osobní tragédie. Knihy jsou naším svědomím, spásou zoufalých, inspirací milenců, zdrojem osvobozujícího smíchu.

Když porovnáme něco starého s něčím novým – například knihu s tabletem, zdá se, že to nové má větší budoucnost. Ve skutečnosti je to naopak. Čím déle je určitý předmět či nějaká zvyklost mezi námi, tím větší má budoucnost. To nejnovější většinou zanikne nejdřív. I za mnoho let tady budou židle a stoly, lžíce i nůžky, možná však už nebudou tablety a mobilní telefony. Kdoví, jednou třeba nebudou solária, budeme však dál oslavovat zimní slunovrat.

 

Nekonečný zázrak

Jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka
Autorka: Irene Vallejo
Přeložil: Vladimír Medek

Vydalo: nakladatelství Leda
Počet stran: 566
Vazba: vázaná
Vydáno: 12/2021
ISBN: 978-80-7335-713-9

Přečtěte si více o knize Nekonečný zázrak, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Leda. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

 

leda

Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

 

O autorce

Irene Vallejo nar. 1979 v Zaragoze. Jednou jí otec před spaním vyprávěl o Odysseovi a jeho setkání se Sirénami. Tím příběhem to pro ni všechno začalo. Sluncem zalévané Středomoří ji od té doby ještě víc přitahovalo, a tak dostala výstřední nápad studovat klasické jazyky. Nakonec v roce 2007 opravdu získala doktorát na univerzitách v Zaragoze a Florencii. Právě tam několik let žila, navštěvovala knihovny staré stovky let, hýčkala starověké rukopisy a studovala je. Tady začal Nekonečný zázrak, který čtenáři a kritici přijímají tak úžasně vřele.

Zdroj informací: Leda

 

Vyhrajte knihu Nekonečný zázrak

Když Viktoru Franklovi při příchodu do Osvětimi zabavili rukopis obsahující jeho téměř celoživotní výzkumy, rozhodl se je sepsat znovu. Tato touha bylo to, co jej drželo při životě. A jak si slíbil, tak také učinil. Zároveň později uvedl, že právě představivost a víra v sílu slov způsobila, že mnoho intelektuálů snášelo život v koncentračním táboře lépe ve srovnání s jinými, byť v lepší fyzické kondici. Právě knihy a jejich slova pomáhají lidem přečkávat katastrofy a těžká období napříč celou historií. Vedle moderních technologií jsou sice odsunuty na vedlejší kolej, ale kdo ví, kde budou tyto vynálezy za několik desítek let. Kniha k člověku patří podobně jako třeba židle nebo stůl – autorka se o její budoucnost ani v nejmenším nebojí.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Nekonečný zázrak vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nekonečný zázrak
probíhá od 10. do 23. února 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Nekonečný zázrak

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNekonečný zázrak
Jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka

Vallejo, Irene

Leda, 2021

Napsat komentář