Fantastické úterý

Tipy_Les_Kde se les dotyka hvezd
Dnes vás čekají dva tipy na působivé fantastické romány z prostředí tajemných lesů. Začtěte se do ohromujících příběhů, které vás přimějí k zamyšlení.

Vydejte se na neobyčejnou výpravu nebezpečným světem, kde už nic není takové, jak si to pamatuje Prst – poutník, který se spolu s Malou a Dcerou vrátil k drsnému životu v lese, jenž by mohl poskytnout útočiště. Románový debut Marka Baroše s prostým názvem Les ve vás jistě zanechá hluboké dojmy.

Les

Autor: Marek Baroš

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 122×196 mm
ISBN: 978-80-7260-494-4
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Les vydalo nakladatelství Prostor.

Zmrzlým lesem putuje tichá trojice – Prst, Malá a Dcera. Svět kolem nich je nepřátelský a nebezpečný. Poutníci se snaží vyhnout všem možným predátorům a jejich cesta připomíná tanec v minovém poli. Prsta pronásledují vzpomínky na dětství, kdy lidé v ulicích začali mizet jako mýdlové bubliny, kdy se ztratili i jeho rodiče, jako by nikdy neexistovali. Brzy pochopil, že se světem se stalo něco zlého a začala v něm platit jiná pravidla než předtím. Morálka a svědomí se proměnily v prázdné pojmy, rozhoduje síla a krutost. Aby přežil, musel se už jako malý chlapec přizpůsobit. Dnes ví, že je smrtelně nebezpečné promluvit a že svět je plný nastražených pastí. Proto se nyní se ženou a dítětem dorozumívá pouze znakovou řečí. Zatímco trojice prochází opuštěnou krajinou, Prst Dceři vypráví gesty o vymoženostech „normálního života“, o obchodech, restauracích, sochách, podzemních garážích, platebních kartách… Ale už i jemu samotnému to zní jen jako dávný sen. Nastal čas vrátit se ke kořenům života v lese. Jak ale v drsném prostředí obstát, a přitom se sám neproměnit ve zvíře? A kam se všichni ztratili? Cílem strastiplné cesty je vzdálený mokřad, bezpečné útočiště, které má poutníkům poskytnout ochranu a obživu. Na cestě k němu jsou však zahnáni do Města, jehož obyvatelé jsou podle všeho zákeřní, ostatní mají za divochy, chytají je a zabíjejí. Přesto nezbývá než se vnořit do temného labyrintu ulic… Románový debut Marka Baroše, psaný originálním a bohatým jazykem, je plný napětí a nečekaných zvratů. Autor se ve dvou dějových linkách zamýšlí nad proměnou lidských norem v krutých životních podmínkách a nad tím, jak tyto podmínky formují naše myšlení a jednání od dětství do dospělosti. Zároveň si klade otázku, nakolik je náš dnešní svět civilizovaný a zda v něm můžeme nalézt nějaké paralely se světem jeho fiktivního příběhu.

 

Ukázka z knihy

Les, poprašek sněhu, větve obalené ledem. Mizející linku staré asfaltky kopíruje vyvrácený smrk. Pád jej přelomil v půli, odhalil žluté maso. Třísky o velikosti dospělého člověka ostře trčí ze znásilněných zlomenin. Kořeny vytržené z mělké půdy tvoří bariéru, přirozenou ochranu pro tři schoulené postavy. Jejich teplý dech jemně rozechvívá vzduch. Na ženě a dívce není poznat, jestli spí, nebo mají oči sevřené kousavými nehty mrazu. Muž soustředěně zírá na cestu. Kožešinovou čepici má posazenou tak, aby mu nezakrývala uši. Nasává zvuky lesa. Tichý dech se lepí na stébla kaštanových vousů. Občas jehličím na zemi nehlučně protáhne nohy, které mu dlouhým sezením dřevnatí, přitom pokaždé otočí hlavou, jestli mezi stromy neuvidí nějaký pohyb. Hnědý, vysušený obličej, ostražitý pohled. Malá žena po jeho boku vypadá jako stařena, která právě vyšla před jurtu někde v mongolské stepi. Ve skutečnosti jí může být čtyřicet. Drobná, plnější postava, zpod kožešinové čapky vyvlastněné černo-drátěné vlasy. Ploský nos, šikmé oči s víčky bez řas a duhovky tak tmavé, že se v nich zornice rozpustily. Žena se tiskne k druhé, ještě drobnější postavě, své dceři, přibližně třináctileté. Má ošlehanou ořechovou pleť a šikmé oči jako její matka. (str. 7)

Stáhněte si ukázku v PDF.

 

O autorovi

Marek Baroš se narodil v roce 1973 ve Valašském Meziříčí, kde dodnes žije a pracuje. Posledních šest let působí jako divadelní a programový dramaturg místního M-klubu. Věnuje se literatuře, divadlu a ve volných chvílích výtvarnému umění. Jeho Pohádky ze skládky (2021) se dočkaly knižního vydání i dvou divadelních adaptací.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

 

Nakladatelství Prostor

prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

————————————————

Jednoho dne se na prahu domu, kde bydlí Joanna, objeví záhadná malá Ursa – dívka, která prohlašuje, že přicestovala ze vzdálené galaxie, aby se na Zemi stala svědkyní pěti zázraků. Přečtěte si jedinečný příběh Kde se les dotýká hvězd od Glendy Vanderahové.

Kde se les dotýká hvězd

Autorka: Glendy Vanderahová
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-933-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kde se les dotýká hvězd vydalo nakladatelství Jota.

Úchvatný román o záhadném dítěti, které naučí dva dospělé, co znamená věřit a milovat. Po smrti matky a boji s vlastní nemocí se ornitoložka Joanna vrací ke svému výzkumnému projektu. Snaží se sama sobě dokázat, že všechny útrapy překonala, a od rána do večera zkoumá hnízdění ptáků ve venkovské oblasti v Illinois. Jednoho dne ale Joanninu zažitou rutinu naruší záhadná dívka, která se bosá a potlučená zjeví na prahu jejího domu. Dívka si říká Ursa a tvrdí, že přišla ze vzdálené galaxie, aby žila mezi lidmi, dokud se nestane svědkem pěti zázraků. Joanna se obává, že dítě uteklo z domova, a tak váhavě souhlasí, aby na čas zůstalo u ní. Zamýšlí mezitím zjistit, odkud Ursa je a zda se tam může bezpečně vrátit. Při řešení této záhady se s prosbou o pomoc obrátí na souseda, samotářského a uzavřeného Gabriela Nashe. Ale s každým dalším dnem, který Jo a Gabe s Ursou tráví, nezodpovězených otázek přibývá a podezření sílí. Jak to, že malá holka nejen čte, ale i chápe Shakespeara? Proč se kolem ní najednou dějí dobré věci? A proč už se na web věnovaný pohřešovaným dětem dvojice dospělých nedívá tak často jako ze začátku? Ačkoli trojlístek propojuje neuvěřitelně silné pouto, všichni vědí, že konec léta s sebou přinese těžká rozhodnutí. Než se Ursa dočká posledního zázraku, vynoří se z minulosti bolestná tajemství – a osudy všech tří přátel budou ve hvězdách.

 

Ukázka z knihy

Ta dívka vypadala jako podhozenec z pohádek. Byla skoro neviditelná, její bledá tvář, mikina a kalhoty splývaly se soumračným lesem za jejími zády. Neměla boty. Stála nehybně, jednou rukou objímala kmen ořechovce a ani se nepohnula, když auto dojelo na konec štěrkové cesty a zastavilo pár metrů od ní.
Sotva Jo vypnula motor, odvrátila pohled a začala si ze sedadla spolujezdce sbírat dalekohled, batoh a svoje poznámky. Možná se to dítě vrátí zpátky do říše víly, když z něj na chvíli spustí oči.
Ale když vystoupila z auta, bylo tam pořád. „Vidím tě,“ řekla Jo stínu pod ořechovcem.
„Já vím,“ ozvala se ta dívka.
Jo vykročila po betonovém chodníčku a z podrážek jí odpadávaly kousky zaschlého bahna. „Potřebuješ něco?“
Dívka neodpověděla. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Než se Glendy Vanderahová začala věnovat psaní, pracovala jako odbornice na ohrožené druhy ptáků v Illinois. Pochází z Chicaga, ale dnes žije na Floridě s manželem a všemi ptáky, motýly a lučním kvítím, které se jí podaří nalákat na svůj pozemek. Kde se les dotýká hvězd je její první román.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

Nakladatelství Jota

Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše fantastické tipy z prostředí lesů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLes

Baroš, Marek

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeKde se les dotýká hvězd

Vanderahová, Glendy

Jota, 2022

Napsat komentář