Historické romány na víkend

Historicke-romany
Vracíte se rádi do minulosti? A máte chuť prožít s různými hlavními hrdiny hned několik okamžiků, které mají důležité místo v historii? Pak by vás mohly zaujmout dnešní knižní tipy, ve kterých najdete rovnou tři historické romány.

Isaac Bashevis Singer napsal příběh o životě jedné rudovlasé prostitutky. Vydejte se společně s ní do varšavského podsvětí, kde není nouze o obchod s lidmi a citové i tělesné zneužívání.

V románu Rudovláska Kejle nás jeho autor zavádí jak do židovské Varšavy, tak do Ameriky. K prostitutce Kejle zahoří láskou nepříliš počestný Jarme a hned po první společné noci se s ní ožení. K dvojici se však přihlásí šejdíř Max, jejich starý známý, který provozuje své pochybné obchody na obou stranách oceánu, a manželskou pohodu rozvrátí. Nešťastná Kejle se zamiluje do rabínského synka Bunema a následuje ho do Ameriky.

Rudovláska Kejle

Autor: Isaac Bashevis Singer
Přeložila: Gita Zbavitelová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3627-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Rudovláska Kejle vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ve skutečnosti se jmenoval Jermihu Eliezer Holcman, ale Krochmalná ulice neměla na dlouhá jména trpělivost. A tak se mu říkalo Jarme a navíc Bodláč. Jeho žena se jmenovala Kejle Lea Kupermincová, ale kvůli ohnivým vlasům jí říkali Rudovláska Kejle. Jarmeho přezdívka Bodláč pocházela z bodláků, které kluci ve Varšavě házeli po lidech devátý den měsíce avu. Když se někomu zachytil ve vousech nebo mladému děvčeti ve vlasech, nebylo snadné ho odstranit. A právě tak pichlavé poznámky adresoval Jarme Bodláč svým kumpánům a ženám, s nimiž udržoval vztahy.
Ve svých dvaatřiceti letech byl už čtyřikrát ve věznici Pawiak za krádeže; jeho specialitou bylo páčení zámků. Několikrát byl také zatčen za obchod s bílým masem. Rudovláska Kejle měla v devětadvaceti letech za sebou tři bordely – jeden v Krochmalné, jeden ve Smoczné a jeden v ulici Tamka.
Jejím prvním pasákem nebyl nikdo jiný než Slepec Iče. Jarme ji poprvé spatřil v hostinci v Krochmalné číslo šest. Strávil s ní den a noc a pak ji odvedl k rabínovi ve Stawské ulici a oženil se s ní. Na rozdíl od jiných se rabín ze Stawské těch, kdo se k němu přicházeli vzít nebo rozvést, na nic neptal a jen si vzal tři rubly a sepsal příslušný dokument. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Isaac Bashevis Singer, americký autor židovského původu (narodil se 14. 7. 1904 v Leoncinu u Varšavy), je nositelem mnoha významných ocenění, mj. od roku 1978 i Nobelovy ceny za literaturu. Jeho cesta ke světovému úspěchu však nebyla snadná. Když v roce 1935 utekl před nacismem do USA, byl ještě (na rozdíl od svého staršího úspěšného bratra Jošuy, který ho od mládí a pak i v emigraci všestranně podporoval) naprosto neznámým začínajícím literátem. Na život emigranta si zvykal s obtížemi, a nejen proto, že se nedomluvil anglicky. Pocit vykořenění byl tak silný, že dlouho nebyl schopen psát ani ve svém mateřském jazyce jidiš. Upozornil na sebe teprve až v roce 1950 románem Rodina Moskatova, který vyšel zároveň v jidiš i v anglickém překladu. Následovaly další, rovněž úspěšné romány: Sídlo, Statek, Otrok, Nepřátelé: příběh lásky. Čtenářsky ještě úspěšnější jsou jeho brilantní povídky (vyšla mu celá desítka povídkových souborů). Např. Hlupák Gimpl a jiné povídkyKafkův přítel a jiné povídky či Metuzalémova smrt.

Zdroj informací: Kosmas

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Vyhledáváte-li příběhy s tematikou holocaustu, neměli byste si nechat ujít román Opožděné vzpomínky. Jak napovídá název, autorka vzpomíná na zásadní okamžiky svého života.

Autorka se narodila v roce 1930 do asimilované židovské rodiny. Poklidný rodinný život, finanční zajištění a jako kulisa Praha, „nejkrásnější město na světě“, se zdají být zárukou příštích předvídatelných desetiletí. Koncem třicátých let však dostávají politické události rychlý spád: první měsíce nacistické okupace znamenají pro Židy rostoucí diskriminaci, ztrátu majetku, ponižování a nejistotu. Následuje deportace do Terezína a posléze do Osvětimi. „Jedenáct mi bylo v Praze, dvanáct v Terezíně, třináct v Osvětimi, čtrnáct na pochodu smrti,“ shrnuje autorka svůj život lapidárně jednou větou.
Podaří se jí přežít a v nepředstavitelně obtížných podmínkách tráví poslední měsíce války, nemocná, hladová, ničená hrůzou ze smrti. Osvobození ji zastihuje ve Východním Prusku, odkud je evakuována vojenským vlakem Rudé armády do SSSR. Ujme se ji vojenský lékař, který ji adoptuje. Nečeká ji však láskyplná rodina, nýbrž život vedle nefunkčního manželského páru, kterému má „vlastní“ dcera dodat punc kýžené normální rodiny. Následují čtyři desetiletí života v Sovětském svazu, s novou identitou a starými vzpomínkami, které nikdo nechce slyšet. Se svým traumatem zůstává sama, musí se s ním vyrovnat, protože nic jiného nezbývá a budoucnost mnoho neslibuje. Jako rámec vyprávění tu slouží válkou zničený a posléze znovu budovaný Leningrad. Židovství je třeba utajovat, protože ve stalinském režimu je cejchem. Denní život určuje ideologie, bída vydávaná komunistickým režimem za blahobyt a všudypřítomný strach. Prožívá však velké soukromé štěstí s manželem a dětmi.
O třech tvářích 20. století ve třech politických režimech vypráví autorka poutavě a věcně, kultivovaným jazykem, s obdivuhodnou vyrovnaností, s vědomím skutečných životních hodnot. Nikde nepodléhá sebelítosti, snaží se pochopit, omluvit, prominout. Vypráví ne proto, aby s někým zúčtovala, ale proto, aby jednou její děti a vnuci – a možná i my – věděli.

Opožděné vzpomínky

Životopis, který se nevešel na jednu stránku
Autorka: Evelina Merová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7364-121-4
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Opožděné vzpomínky vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorce

Evelina Merová se narodila 25. prosince 1930 v Praze v židovské rodině. Tehdy ji ovšem všichni znali pod jménem Eva Landová. Otec, který se původně jmenoval Emil Löwy, se nechal přejmenovat na Landu. Evelina měla o deset let starší nevlastní sestru Lízu. Vznik protektorátu Čechy a Morava ji zastihl v druhé třídě obecné školy. Prošla Terezínem, Osvětimí i pochodem smrti. V koncentračních táborech ztratila všechny příbuzné a po válce byla odvezena do Sovětského svazu, kde byla adoptována dětským lékařem Mojsejem Ionovičem Merem. Skoro 50 let žila v Rusku. Tam vystudovala germanistiku a učila ji celý život. V Rusku se také vdala a roku 1956 se jí narodila dcera Irena. Má také syna Viktora Naimarka, který se narodil v roce 1963 v Sankt Petěrburgu. Evelina se v 90. letech po smrti svého manžela vrátila zpět do Prahy.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

O nakladateli

Nakladatelství Barrister & Principal je menší nezávislé, české, rodinné nakladatelství, které vzniklo v roce 1996. V současné době se zaměřuje na knihy z oblasti náboženství, společenských věd a na knížky pro děti. V menší míře vydává i poezii.

————————————————

Poslední tip na knihu uspokojí především náročnější čtenáře. Román Rekonstrukce dělá čest svému názvu. Při hlubším zamyšlení ji v něm objevíte hned v několika rovinách.

První román významného současného francouzského filmového a divadelního režiséra a romanopisce vydalo v roce 2008 nakladatelství Actes Sud. Název románu označuje jeho hlavní téma: jednak „rekonstrukci“ kulturní i duchovní evropské identity po tragédii druhé světové války, jednak „rekonstrukci“ osobní identity znovuobnovením otřesené paměti. Román toto téma rozvíjí na třech časových rovinách: během pařížské přítomnosti, v níž hlavní postavu knihy, profesora literatury Jérôma Lafargua, jednoho dne znenadání vyhledá německý profesor Johann Launer s naléhavou prosbou o pomoc v zásadní životní otázce týkající se jeho osobního příběhu a identity. Dále se román odehrává během roku 1968, jehož část prožil Lafargue se svojí budoucí ženou Janou v Mnichově u Launerova otce, a potom konečně během nacistické okupace Prahy a poválečného odsunu, v jehož důsledku musela Launerova rodina, původem z Žatce, za tragických okolností opustit Československo. Vyprávění, které se vyhýbá psychologii a moralizování, vytvářejí nezaujaté, kinematograficky objektivní popisy spolu se stylizovanými dialogy, deníkovými záznamy profesora Lafargua, reflektujícími románové dění i kontemplativní bohatství přítomného okamžiku, a vzpomínkami rekonstruujícími minulost. Ta má ale svůj pravý význam jenom ve vztahu k přítomnosti, a klíčem k ní jsou proto duchovní „metafory“ a vyprávění, které formují identitu přítomných aktérů, hledajících duchovní cestu usmíření mezi banálním úprkem či zapomněním a traumatizující posedlostí minulým.

Rekonstrukce

Autor: Eugene Green
Přeložil: Libor Procházka

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-335-6
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Rekonstrukce vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Eugène Green (1947, New York) je francouzský filmař, dramatik a spisovatel. Od roku 1969 žije v Paříži, kde vystudoval literaturu a dějiny umění. Je specialistou na barokní divadlo; technice barokního výrazu a deklamace vyučil mnoho herců. Jeho filmy jsou pravidelně s úspěchem uváděny na mezinárodních filmových festivalech. Green debutoval v roce 2001 snímkem Toutes les nuits, který získal Cenu Louise Delluca za první film. Následoval snímek Le monde vivant, promítaný v roce 2003 v Cannes v sekci Quinzaine des Réalisateurs a posléze na festivalech v Londýně a Lisabonu. Jeho další tři snímky Le pont des arts (2004), La religieuse portugaise (2009) a La sapienza (2014) byly prezentovány na festivalu v Locarnu. Nejnovější snímek Jozefův syn byl zařazen do sekce Fórum na letošním Berlinale. Do jeho filmografie rovněž patří dokument Faire la parole (2015).

Zdroj informací: MFF Karlovy Vary

 O nakladateli

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydávají souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRudovláska Kejle

Singer, Isaac Bashevis

Argo, 2021

zobrazit info o knizeOpožděné vzpomínky
Životopis, který se nevešel na jednu stránku

Merová, Evelina

Lukáš a syn, 2021

zobrazit info o knizeRekonstrukce

Green, Eugene

Malvern, 2021

Napsat komentář