Jak to všechno funguje dohromady?

Kay_AnatomieOdAdama
Přemýšleli jste někdy o tom, jak funguje lidské tělo? Jste-li lékaři, tak asi nejméně jednou, že? Ale i my, pacienti, někdy chceme vědět, co se s námi vlastně zrovna děje. Jedna z možností, jak to zjistit, je nakouknout do encyklopedie.

Na začátku druhé třetiny listopadu 2021 uvedlo nakladatelství Jota na trh knihu Anatomie od Adama (Kay’s Anatomy, 2020), jejímž autorem není nikdo jiný než Adam Kay. Překlad pochází z dílny Jany Hlávkové.

Adam Kay k nám ústy Michala Bumbálka promlouval už na počátku roku 2021 prostřednictvím audioknihy Bude to bolet, doktore? (This is going to hurt, 2017, česky 2018). Tehdy jsme si také řekli, že jde o britského autora, jenž vystudoval a několik let i praktikoval medicínu. Není tedy divu, že dnes představovaný titul je s jeho původní profesí nepřehlédnutelně svázán.

Anatomie od Adama představuje další z mnoha pokusů přiblížit nejen široké veřejnosti, ale hlavně dětskému čtenáři tajemství lidského těla. Z definice cílového publika jasně vyplývá, že taková kniha nebude prostou učebnicí, ale jasnou výzvou pro každého autora popularizátora. Podařilo se Adamu Kayovi najít správnou rovnováhu mezi co nejpřesnějšími informacemi a zábavou? Pojďme se podívat.

Připravujete-li jakoukoli encyklopedii pro děti, nemůžete se vyhnout faktu, že ji budou prodávat hlavně obrázky. A pochopitelně ne jen tak ledajaké. Musí být vizuálně zajímavé, ale navíc nesmí postrádat vtip. Proto Adam Kay spojil své síly se zkušeným ilustrátorem – Henrym Pakerem. Nakolik autor textu ovlivnil, co tvůrce grafického obsahu vytvořil, to vám nepovím. Ale dovedu si takovou spolupráci celkem živě představit. Už i ta vize mi přijde úsměvná. Nicméně, abychom nestranili jen jednomu spolutvůrci, bez pečlivě a opět citlivě humorně připraveného obsahu by kniha neměla šanci obstát. Takže rychlé resumé: Anatomie od Adama je vtipná, zajímavá a vizuálně atraktivní.

Na čtyřech stovkách stran rozdělených do čtrnácti kapitol se čtenáři dozvědí nejednu zajímavost nejenom o jednotlivých komponentách lidského těla, ale i o jeho procesech. Počínaje obalem – kůží, přes vnitřní orgány, až ke kostem a svalům procházíme pro mnohé čtenáře sice důvěrně známé, ale vlastně nepoznané termíny. Stejně tak se podíváme na životní cyklus od zrození po úmrtí, načež se na závěr koukneme na zoubek i tělům v nás – na mikroorganismy. Abychom měli encyklopedii úplnou, nemohou chybět Rejstřík a Slovníček.

Adam Kay prokládá „vědecké“ informace nejen poznámkami o chování a neplechách své psí slečny jménem Pippin, ale i o postupu opravy svého notebooku, jenž mu právě fenka poškodila. Takže se nelekněte vsuvek nazvaných „Adamovy otásky“ – ne, to „s“ tam nestojí náhodou. Nahrazuje nefunkční klávesu „z“. Jak k destrukci došlo, to si raději přečtěte sami. Bleee. K tomu autor ještě do každé kapitoly vkládá i sekci „Jasná věc, nebo kec?“, v níž si bere na mušku některá často uváděná rčení. Ta pak potvrzuje, případně dementuje, přičemž přihazuje vysvětlení, jak se věci mají.

Jak už jsem naznačoval, Anatomie od Adama se řadí do sice nedlouhé, přesto již početné fronty podobných projektů. Za všechny připomenu třeba knihu Francescy Simonové Darabák David a tělo (Horrid Henry’s Bodies, 2011, česky prvně 2012), na níž se významnou měrou podílel ilustrátor Tony Ross. Oproti Kayově titulu jde se svými devadesáti stranami v podstatě jen po povrchu věci, aniž by si dělala ambice na ucelený pohled.

Téměř rok po vydání Anatomie od Adama vyšla Kayovi další dětská kniha. Pod názvem Kay’s Marvellous Medicine: A gross and gruesome history of the human body se skrývá výlet do historie poznávání toho, jak lidské tělo jako celek i jeho jednotlivé části fungují. Ruku k dílu opět přiložil Henry Paker, takže o humor a vtip v ilustracích není nouze. Doufejme, že i tato encyklopedie si brzy najde k českým čtenářům cestu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnatomie od Adama
Úplný (a úplně nechutný) průvodce lidským tělem

Kay, Adam

Jota, 2021

Napsat komentář