Jak žít v souladu s klimatem

priroda
Klimatické změny patří k tématům, která neustále rezonují společností. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že povedou k vyhynutí lidstva. Podívejte se na tuto problematiku z různých úhlů pohledu. Jistě neuděláte chybu s žádnou z následujících knih.

Patříte i vy k lidem, kteří se obávají klimatických změň? Pak by vás mohla oslovit nová kniha Bjørna Lomborga. Ten si uvědomuje, že změny klimatu se v našich životech odrazí mnoha způsoby, ale zároveň je nevnímá jako hrozbu.

Dost už bylo paniky kolem hurikánů, požárů a mizejících ledovců, říká dánský autor ve své poslední knize. Média, aktivisté i politici se shodují na tomtéž alarmujícím poselství, totiž že změna klimatu ničí planetu a my proti ní musíme podniknout drastické kroky. Ke změně klimatu podle autora sice skutečně dochází, není to ale žádná apokalyptická hrozba, k jejímuž odvrácení bude nutné snížit životní úroveň, zdražit základní potřeby a energie, což pocítí především obyčejní lidé. Stačí vzít rozum do hrsti a spočítat si přínosy a náklady, abychom našli řešení, které nezruinuje naši civilizaci a umožní lidstvu přežít. Kniha ukazuje, že takřka všechno, co o klimatické změně slyšíme, je mylné či přímo vylhané. Kromě toho však autor také navrhuje konkrétní kroky, které povedou ke světu mnohem lepšímu pro nás všechny, byť by byl o něco teplejší než dnes.

Falešný poplach

Proč nás klimatická panika stojí tisíce miliard, škodí chudým a planetě nepomáhá
Autor: Bjørn Lomborg
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-257-3678-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Falešný poplach vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Celosvětové debaty o tom, co dělat se změnou klimatu, se já sám účastním už dvě desetiletí. Po celý ten čas říkám, že klimatická změna je skutečně problém. Navzdory tomu, co všude slyšíme, však základní fakta o ní zůstala za posledních dvacet let pozoruhodně neměnná. Klimatologové se shodují na tom, že globální oteplování je z většiny způsobováno lidmi, a odhady jeho dopadů na vzestup teplot a úroveň mořské hladiny se za celou tu dobu takřka nezměnily.
Reakce politické sféry na realitu klimatické změny však je a vždy byla chybná – i na to poukazuji už celá desetiletí. Jak jsem vždy argumentoval, globální oteplování lze řešit chytřejšími způsoby. Povaha debat se však v posledních letech dramaticky změnila. Způsob, jímž se o změně klimatu mluví, je stále extrémnější a stále méně se opírá o vědecká zjištění. Posledních dvacet let klimatologové pilně hromadili poznatky a díky tomu máme o změně klimatu více dat – a mnohem spolehlivějších – než kdy dříve. Zároveň je však rétorika komentátorů a médií stále iracionálnější.
Věda nám ukazuje, že strach z klimatické apokalypsy je nepodložený. Ke globálnímu oteplování sice dochází, žádný konec světa to ale není. Je to zvládnutelný problém. Nyní však žijeme ve světě, kde téměř polovina populace věří tomu, že změna klimatu způsobí vyhynutí lidstva. Tato situace hluboce proměnila politickou realitu. Nutí nás to ještě silněji prosazovat chybnou politiku. Nutí nás, abychom stále více všechny ostatní problémy – od pandemií a nedostatku potravin v rozvojovém světě po politické sváry a konflikty – ignorovali nebo je zařazovali do kategorie změny klimatu. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Bjørn Lomborg (*1965) je dánský autor, statistik, ekolog a politolog, prezident think tanku Kodaňský konsensus. Vydal mimo jiné knihy Skeptický ekolog (2001, česky 2006) a Zchlaďte hlavy (2007, česky 2008). Časopis Foreign Policy ho v letech 2011 a 2012 zařadil mezi 100 nejvýznamnějších světových myslitelů.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Změnami klimatu se ve své knize zabývají i Petr Petřík a Josef Fanta. Relevantní je pro ně otázka, jak tyto změny ovlivní naše lesy.

Klima se v lesnictví odjakživa považuje za nezávislý stanovištní faktor. Změna klimatu ale představuje podstatnou změnu podmínek pro vývoj, fungování a růst lesa jako nenahraditelné součásti naší krajiny. Tuto změnu musí respektovat i hospodářské využívání lesa. Důsledkem zanedbání tohoto principu je mj. probíhající kůrovcová kalamita, co do rozsahu a dopadů jedna z největších v historii středoevropského lesnictví.
Cílem této publikace je pobídnout k tomu, aby se změnilo jednostranné uvažování a nastoupilo k jiné cestě pro nakládání s lesem než jen té spotřební. Dosud nevíme, jak se bude klimatická změna dále vyvíjet, kde se zastaví a jaké budou při tom její dopady na les. Přechod k přírodě blízkému hospodaření s využitím přírodních procesů v lesích je podle nás za této nejisté perspektivy hlavním předpokladem pro trvalou udržitelnost přírodních zdrojů včetně biodiverzity.

Jiné klima – jiný les

Autoři: Petr Petřík, Josef Fanta

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-3300-0
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Jiné klima – jiný les vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

S uvědoměním, že les je zásadní složkou krajiny, se lesnický sektor vypořádal teorií úplavu. Teorie hlásá, že trvale udržitelným zajišťováním produkční funkce lesa jsou automaticky zajišťovány i všechny ostatní funkce. Dřevoprodukční funkce je představována jako plující loď, za níž na hladině vzniká úplav, na obě strany neustále se rozšiřující vodní brázda, jež mimoděk svým rozpínáním zahrnuje všechny funkce lesa. Ve smyslu této teorie jsou mimoprodukční funkce lesa a lesnictví hlásány a akcentovány, ovšem drtivá většina činností a pravidel, včetně legislativních, se týká pouze výroby dříví a ochrany dřevní produkce.
Teorie úplavu za lodí dřevoprodukční funkce selhává v zásadních aspektech. Především jsme svědky nejen globální, ale i tuzemské krize biologické rozmanitosti. Biologickou rozmanitost – biodiverzitu lesů – přitom nelze redukovat pouze na dřevinnou skladbu, ale je třeba vnímat diverzitu všech druhů organismů a pestrost biotopů. Naše lesy jsou v tomto směru velmi ochuzeny. Převládá omezená škála člověkem pozměněných a biologicky málo hodnotných stanovišť. Řada druhů vyhynula nebo je vyhynutím ohrožena. Ochrana biodiverzity (ve smyslu ochrany ohrožených druhů a biotopů) je s tradičním lesním hospodářstvím v mnoha ohledech ve vážné kolizi. Ekologická (či úžeji biologická) funkce lesa má mnohem komplexnější pozadí než funkce dřevoprodukční. Diverzita biotopů a druhů je výsledkem milionů let vývoje přirozených lesů i lesů s historickým (předindustriálním) vlivem člověka. (str. 97)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorech

Petr Petřík se ve svém výzkumu obecně zabývá vegetační ekologií, druhovým složením a rozšířením druhů. Konkrétně se zaměřuje na klasifikaci a recentní proměny lesní vegetace střední Evropy a jihovýchodní Asie (zejm. Jižní Korea), invazní biologii okrasných rostlin (zejm. v opuštěných sídlech), sezónní změny suchomilné travinné vegetace, regionální floristiku (zejm. severní Čechy) a popularizaci botaniky (vede časopis Botanika). Je aktivní na poli ochrana přírody a krajiny jako koordinátor Platformy pro krajinu. Vystudoval biologii a geobotaniku na Karlově univerzitě v Praze (RNDr., 2000), kde získal titul Ph.D. v oboru využití síťového mapování rostlin. Od roku 2000 pracuje jako výzkumný pracovník v Botanickém ústavu AV ČR, kde začínal na Geobotanickém odd., poté působil na oddělení GIS a DPZ a nakonec na oddělení vegetační ekologie.

Zdroj informací: Botanický ústav AV ČR

Vědec, lesník a ekolog Josef Fanta absolvoval Lesnickou fakultu ČVUT v Praze a v roce 1954 nastoupil do Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Zde řešil především otázky přirozené obnovy, pěstební techniky a omezení škod při těžbě dřeva. V roce 1963 stál u zrodu Krkonošského národního parku (KRNAP) a tehdy se také stal náměstkem jeho prvního ředitele pro ochranu přírody a výzkum. Po srpnu 1968 byl z politických důvodů odvolán, pracoval jako dělník a nakonec nuceně emigroval do Nizozemska. Po sametové revoluci se vrátil do vlasti a zasloužil se o obnovu lesů zničených kyselými dešti v Krkonošském národním parku. V roce 2007 obdržel od ministra životního prostředí Martina Bursíka Cenu ministra životního prostředí za rok 2006, a to za celoživotní přínos ochraně přírody a vědecké ekologii. V posledních letech je jednou ze zásadních postav v české odborné i veřejné debatě o správné péči o lesy v České republice, především pak v národních parcích. Je kritikem současné státní lesnické politiky, které vytýká, že nebere ohled na měnící se přírodní podmínky a řízení sektoru a výkon hospodaření podřizuje výhradně ekonomickým zájmům.

Zdroj informací: Ekolist.cz

————————————————

A teď se na klimatické změny podíváme zase úplně jinýma očima. Anette Leppleová vám ve své knize poradí, jak přizpůsobit zahradu na období veder a velkého sucha.

Nechce se vám stále zalévat záhony ani udržovat anglický trávník? Raději byste se zkrátka starali o zahradu, která by fungovala udržitelnějším způsobem? V této knížce vám ukážeme, jak toho docílit.
Nabídneme vám 44 odolných trvalek, keřů, popínavých rostlin a rostlin do květináčů užitečných i pro obyvatele z řad živočichů. Inspirovat se přitom můžete chytrými projekty, jako je tzv. dešťová zahrada nebo zazelenění zdí. Vybudujete si tak zahradu, které sucho nevadí, a nezaskočí vás ani choroby rostlin či tzv. škůdci.
Navíc se dozvíte základy týkající se koloběhu v přírodě, péče o půdu a zahradničení uzpůsobeného stanovišti a šetrného ke zdrojům. Věděli jste například, že spoustu vody na zalévání lze ušetřit chytrým mulčováním? A jen tak mimochodem: vytvoříte tak pro sebe i přírodu dobré mikroklima.

Zahrada bez zalévání

Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho
Autorka: Annette Leppleová
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 148×213 mm
ISBN: 978-80-7670-070-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zahrada bez zalévání vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

zahrada_bez_zalevani_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

O autroce

Annette Leppleová vystudovala zahradní design v Londýně a proslavila se jako fotografka, novinářka a autorka. Žije ve Švýcarsku a Francii, kde vytváří kouzelné zahrady v náročných klimatických podmínkách. Udržitelné a příjemné zahradničení je pro ni hlavním zájmem.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Poslední představovanou knihou je Velké dílo „ekoteologa” Thomase Berryho. Zabývá se v ní nejen klimatickými změnami, ale hlavně rozkvětem života na naší planetě. Ve svém pohledu spojuje vědu a spiritualitu.

Tato kniha je klíčovým a zásadním příspěvkem k ekologickému myšlení: ukazuje, že pro uskutečnění velkého díla trvale udržitelného života potřebujeme hlubokou proměnu čtyř základních oblastí: politického a právního řádu; hospodářství a průmyslu, oblasti vzdělávání a konečně i náboženství.

Velké dílo

Naše cesta do budoucnosti
Autor: Thomas Berry
Přeložili: David Sanetrník, Marie Vlachová, Jiří Zemánek

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7530-331-8
Doporučená cena: 296 Kč

Knihu Velké dílo vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knihy

V roce 1970 založil Thomas Berry proslulé Riverdalské centrum pro výzkum náboženství (Riverdale Center of Religious Research) v Bronxu v New Yorku poblíž řeky Hudson, které vedl až do roku 1995. Krásné přírodní prostředí, v němž byla situována budova centra – s mohutným červeným dubem, který Berry vnímal jako ochranného ducha místa, včetně výhledů na dvě stě milionů let staré skalní útesy Palisády na druhé straně řeky Hudson – vytvořilo kontext pro nový posun v Berryho uvažování i v celé jeho další činnosti. Své dosavadní studium světových náboženství a kultur zde rozšířil o studium ekologie a kosmologie. Začal lidské kultury vnímat v kontextu ekosystémů a bioregionů stejně jako ve větším kontextu geologického a kosmologického času; uvědomil si totiž, že porozumění tomuto širšímu eko-evolučnímu kontextu má zásadní význam pro pochopení smyslu člověka, o které celý život usiloval.  (ukázka z doslovu knihy)

Více z doslovu knihy naleznete zde.

O autorovi

Thomas Berry (1913–2009) je jeden z nejvýznamnějších kulturních historiků naší doby; katolický kněz, historik a „ekoteolog“ patří mezi nejinspirativnější ekologické myslitele 20. století. Podrobně analyzoval povahu odcizení kultury a spirituality Západu. Inspirován Giambattistou Vicem, Carlem G. Jungem a Teilhardem de Chardin rozvinul společně s kosmologem Brianem Swimmem evoluční kosmologii „nového příběhu“, spojující vědu a spiritualitu, která lidstvo, přírodu a kosmos pojímá jako jednu společnou mnohotvárnou evoluční událost. Touto kosmologií otevřel pro lidstvo perspektivu nové „ekozoické doby“ jako éry jednoho integrálního společenství života.

Zdroj informací: nakladatelství Malvern


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFalešný poplach
Proč nás klimatická panika stojí tisíce miliard, škodí chudým a planetě nepomáhá

Lomborg, Bjørn

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeJiné klima – jiný les

Petřík, Petr - Fanta, Josef

Academia, 2022

zobrazit info o knizeZahrada bez zalévání
Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho

Leppleová, Annette

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeVelké dílo
Naše cesta do budoucnosti

Berry, Thomas

Malvern, 2022

Napsat komentář