Jak najít štěstí

tipy_stene
V prvních dnech nového roku vám představíme několik odpočinkových románů, se kterými se budou příjemně trávit lednové večery. Přečtěte si příběhy o radostech i starostech manželství, o plnění životních snů i o hledání nových začátků.

Kdo řekl, že štěstí nelze koupit, zapomněl na štěňata…
Hlavní hrdinka Abby rozhodně nemá snadný život. Zatímco většina děvčat jejího věku řeší hlavně školu a kamarádky, ona se každý den vrací domů k otčímovi, jehož výbuchy vzteku jí nahánějí hrůzu. Pak jí ale shoda náhod přihraje do cesty malé štěňátko, díky němuž Abby najde nové důvody k úsměvu.

Třináctiletá Abby žije s matkou a násilnickým otcem. Jednoho dne cestou ze školy domů zahlédne u řeky auto a muže, který do vody právě vhodil mrskající se pytel. Když odjede, Abby neváhá a pytel vytáhne. K jejímu velkému překvapení v něm najde sedm rozkošných štěňat. Sled událostí, které tím spustí, dramaticky změní život celé její rodiny.

Kam ukrýt štěstí

Autorka: Catherine Hyde
Přeložila: Hana Černá

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-555-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Kam ukrýt štěstí vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Rozřízla pytel a pro jistotu ustoupila o tři kroky. Vybatolilo se štěňátko – maličké, ale nebylo to novorozeně. Černé s bílými skvrnami po těle a černýma ušima. Stálo s nohama roztaženýma v blátě a vykašlávalo vodu. Vtom se objevil jeho sourozenec – tentokrát hnědobílý. Jedno ucho měl převrácené, béžové brejličky kolem obou očí. A taky vyplivoval vodu. Třetí štěně bylo černohnědé s bělavou hrudí. Vyčerpáním se rozpláclo do bláta. Čtvrté, celé černé, mělo na hrudi bílou náprsenku a za ním páté – hotový černoušek. Šesté bylo hnědé, snad trochu tmavší než druhé, ale bez světlých flíčků. A ještě sedmé! To bylo celé černé, jen špičku ocásku si asi namočilo do bílé barvy. Abby v šoku zírala, jak těch sedm bezmocných stvoření prská, dáví vodu a válí se v hlíně. Po chvíli, jakoby vděčná za přežití, začala některá vrtět ocáskem a odvážila se přiblížit ke své zachránkyni. Vzápětí se kolem Abby motalo všech sedm – vyskakovala, klouzala po vlhké zemi, padala na buclatá bříška. „Co s vámi všemi budu, sakra, dělat?“ oslovila Abby štěňata. Návrhu, jak nečekané dilema vyřešit, se bohužel nedočkala…

O autorce

Catherine Ryan Hyde (1955) je americká spisovatelka, jejíž knihy se pravidelně objevují na žebříčcích bestsellerů v USA i Velké Británii. Za své romány i povídky získala řadu uznání a ocenění. Její kniha pro mládež Pay It Forward se dočkala také filmového zpracování. Ve svých dílech nahlíží s laskavým pochopením na osudy obyčejných lidí, kteří se snaží vyrovnat s životními trampotami. Žije v New Yorku, často ale podniká cesty na americký západ a jihozápad. Kromě psaní se věnuje také fotografování, ráda cestuje, chodí po horách a jezdí na koni.

Zdroj informací

————————————————

Někdo by o Katje mohl říct, že je kariéristka nebo snad sebestředná – po čtyřicítce, bez dětí, bez partnera, zaujatá prací, ale spokojená s pohodlím a určitým luxusem, který jí takový životní styl přináší. To se má ale změnit, když dostane nepříznivé zprávy o zdravotním stavu své matky a je nucena všechno opustit, aby se o ni mohla starat. Problémy se začínají nabalovat. Postupem času ale Katja objeví, že její nový hektický život má i své pěkné stránky.

Katje je čtyřiačtyřicet, žije single a má vlastně všechno, co žena potřebuje: pohodlný byt, prestižní práci i přátele, se kterými je jí dobře. A pak jí zavolá kamarádka Doris, že našla její matku, jak bloudí zmateně ulicemi. Katja všeho nechá a vrátí se do rodného města.

Je toho na ni ale trochu moc. Prosadit se v práci, kde jsou všichni mladší než ona, je výzva. V novém bytě na ni téměř každý den čeká nějaké překvapení, a to jak v osobě pana domácího a ostatních obyvatel domu, tak díky nefunkčnímu a zastaralému zařízení. Navíc musí řešit nejen péči o matku, ale i problémy bratra, který opustil rodinu a teď se skrývá před příbuznými své mladé turecké milenky.
Až dosud žila dost sobecky, a najednou se musí starat o spoustu lidí kolem sebe. Pochopí ale, že opravdoví přátelé jsou ti, kteří s ní přečkají nejen skvělé, ale i špatné časy.

Skvělé časy

Autorka: Gaby Hauptmann
Přeložil: Rudolf Řežábek

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 148×203 mm
ISBN: 978-80-271-3348-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Skvělé časy vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Gaby Hauptmannová je populární německá spisovatelka a novinářka, která se narodila v roce 1957 v Trossingenu. Žije v Allensbachu u Bodamského jezera. Je autorkou řady bestsellerů. V češtině autorce vyšly dětské knihy o koních ze série Alexa – cvičitelka koní (Škola jezdectví a Velká šance)

Zdroj informací

————————————————

Z podobného soudku jako předchozí kniha je i Zrcadlo, které je dalším dílkem oblíbené ženské autorky Táni Keleové-Vasilkové. Stejně jako všechny její předchozí tituly i ten nejnovější je příjemným lehkým čtením o běžných problémech, se kterými se spousta čtenářek může ztotožnit.

Helena s Vladem žijí v takovém… obyčejném manželství. Bez větších konfliktů, ale i bez potřebné jiskry, která by mu dávala laskavost a hřejivost. Stereotyp a nuda se bohužel dostali i do jejich vztahu a Helenu to hodně trápí, ale neví, co s tím, jak to změnit. A tak zatímco se její manžel ve volném čase věnuje svému hobby, ona bloudí po internetu a sní… o tom jak by mohli žít, jak nebýt jen spolubydlící. Naštěstí má tento manželský pár dceru, která jim nevědomky nastaví zrcadlo.

Zrcadlo

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Draha Smutná

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-8111-582-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Zrcadlo vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Iveta chodí s Erikem pět let a už pár měsíců dychtivě očekává, že ji konečně požádá o ruku. Vdala by se za něj okamžitě. Miluje ho a zároveň touží vypadnout od rodičů. Je nejstarší ze tří sester a doma si vyloženě šlapou po hlavách. Touží po vlastní domácnosti, kde bude sama svou paní, ale hlavně chce být s Erikem. Každý den a každou noc. Erik to ale, jak se zdá, vidí jinak. Stačí mu, když Iveta u něj dvakrát týdně přespí, občas ji vezme na večeři nebo zajdou do kina, zbylé dny tráví po svém, většinou v posilovně.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková se narodila v roce 1964 v severočeském městě Chomutov, ale ve svých čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Od roku 1991 se věnuje psaní. Na svém kontě má téměř patnáct velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy Máma pro Veroniku, Cukr a sůl, Květiny pro Lauru, Modrý dům, Julinčina pekárna nebo třeba Rodinné klubko. Autorka žije v Devínské Nové Vsi, je vdaná a má tři děti.

Zdroj informací

————————————————

Hlavní hrdinka Amanda dostala od života tvrdou ránu, když ztratila blízkého člověka. Aby začala nový život, stěhuje se někam, kde může začít od začátku, s čistým štítem – na Adrese Naděje. Původně se tam chce ukrýt před svou bolestí, ale v zahradě starého domu postupně nachází novou radost. Jak se jí zpustlá zeleň mění pod rukama v něco krásného, mění se i Amandin život…

Co si život bere, to také vrací.
Amanda odešla z města a usadila se v osamělém domě v Auvergni, aby mohla dát prostor svému zármutku. Nikdy si nepomyslela, že by se mohla cítit až tak zle. Venku svítí slunce a zpívají ptáci, ale ona se ukrývá v chladném přítmí domu, aby nemusela čelit životu. Když se jí ale do rukou dostanou zápisky paní Huguesové, předchozí majitelky domu, pomalu se probírá z bolavé letargie a postupně se pouští do obnovy staré opuštěné zahrady. Jak se střídají roční období, mění se i Amandin život, v hlíně nachází novou sílu k životu a otevírá se novým zážitkům a jedinečným setkáním. A každé ráno… každé ráno se stává příslibem, že po něm přijde i další.
V tomto románu o smutku a odvaze nás
Mélissa Da Costa nutí doširoka otevřít oči i srdce. Vnímat všemi smysly. Je to úchvatná oslava přírody, díky níž můžeme najít sílu smířit se životem.

Adresa Naděje

Autorka: Costa Da
Přeložila: Kateřina Štáblová

Počet stran: 343
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-692-6
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Adresa Naděje vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Sedáme si k jídelnímu stolu, abychom vyplnili nájemní smlouvu a všechny další formality.
„Připadáte mi zvláštní.“
Trvá mi několik vteřin, než pochopím, že na mě mluví, že už uklidil všechny doklady, položil obě dlaně na stůl a teď si mě zvědavě prohlíží.
„Promiňte?“
„Jste odsud?“
„Ne. Žila jsem v Lyonu.“
„A nemáte tady ani žádnou rodinu?“
Vrtím hlavou. Nasaje hlučně vzduch na znamení údivu.
„Přece jen je to zvláštní, když se samotná žena chce nastěhovat do tak odlehlého kouta.“
Nedočká se ode mě žádné odpovědi, a tím je naše konverzace uzavřena.

Můžete si dočíst zbytek ukázky.

O autorce

Mélissa Da Costa (*1990) je francouzská spisovatelka. Vystudovala ekonomii a management, pracuje ve státní správě jako manažerka komunikace v oblasti energie a klimatu. Věnuje se také studiu aromaterapie, naturopatie a sofrologie (techniky harmonizace mysli). Ve Francii zaujala čtenáře i kritiku svou prvotinou Tout le bleu du ciel  a dostala za ni cenu čtenářů Grand Prix du Livre de Poche 2020. Žije v městečku Villefontaine nedaleko Lyonu.

Zdroj informací

————————————————

Člověk by si měl plnit své sny – vždyť bez snů jsme jen uspěchané bytosti, co každý den vstanou a jdou vydělávat peníze, které potřebují k zaplacení složenek. Sny a přání jsou to, co dává našemu životu přidanou hodnotu. Pro někoho je tím snem rodina, pro někoho vytoužené povolání a někdo chce zažít pořádné dobrodružství. Na jedno takové dobrodružství se vydává Theo ze Zlodějů štěstí a vás, čtenáře, zve, abyste ho na tu divokou jízdu doprovodili.

Zloději štěstí jsou druhým románem Seana Michaelse a řeší zajímavé otázky: Kde se bere štěstí? Co stojí? A kolik je ho potřeba?
Hlavní hrdina Theo pracuje v rodinné samoobsluze a po večerech dělá stand-up komika, ovšem není nijak zvlášť úspěšný. Jeho přítelkyně se momentálně hledá při meditacích na poušti na druhé straně zeměkoule. A tak když v rodině dojde k několika převratným událostem po sobě, rozhodne se Theo zapomenout na staré sny a vzít štěstí do vlastních rukou.

Tato snaha jej (spolu s čtenáři) odvede ze známého světa polic s olejem a košů s ovocem za dobrodružstvími v korporátních mrakodrapech, tajných sklepeních a na tropických ostrovech. O co jde matematickým géniům ze spolku Králičí pracka? A po čem pasou členové Gangu beze jména? Čtěte s námi a vsaďte se, že se nebudete nudit.
Vydání knihy podpořila Kanadská rada pro umění.

Zloději štěstí

Autor: Sean Michaels
Přeložila: Klára Kolinská

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-257-3639-5
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Zloději štěstí vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když konferenciér ohlásil jeho jméno, Theo do sebe rychle obrátil zbytek obsahu sklenice. Na tohle si pamatoval: na zvuk svého jména, na chuť malbecu v ústech. Odhodil ubrousek zmačkaný do kuličky, vstal, propletl 10 se mezi diváky a vystoupal dva schody na pódium. Bylo mu čtyřiadvacet let. Po ničem na světě netoužil víc než stát se komikem a konečně měl příležitost si to vyzkoušet, sám a bez pomoci. Vzal stojan mikrofonu do obou rukou. Na okamžik zaváhal, zase se stojanu pustil a naznačil mírné zakašlání. Zadíval se tmě přímo do očí a představil se: „Dobrý večer, já jsem Theo. A ještě nikdy jsem takhle nahoře na pódiu nestál.“ Potom vyprávěl vtip. Srdce se mu v hrudi chvělo jako umírající pták. Smáli se. Vyprávěl další. Tentokrát se nesmáli. Vyprávěl další. A další a ještě další. A každým z nich jako by se ptal: MĚL BYCH?
MĚL BYCH?
MĚL BYCH?

Nezapomeňte si přečíst další ukázku.

O autorovi

Sean Michaels (* 1982) je etablovaný hudební kritik a spisovatel. Narodil se ve Skotsku, ale už od dětství žije v Kanadě. V roce 2003 založil Said the Gramophone, jeden z prvních hudebních blogů vůbec. Není tedy divu, že jeho první román je o hudebníkovi a patří k němu také soundtrack. Dirigenti éteru (Us Conductors) vyšli v Kanadě a Velké Británii roku 2014 a Sean Michaels za ně obdržel nejvýznamnější kanadské literární ocenění Scotiabank Giller Prize. I na nový román Zloději štěstí si směle můžete vsadit.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujal vás některý z dnešních románů? Podělte se s námi o své dojmy do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAdresa Naděje

Da Costa, Mélissa

Jota, 2021

zobrazit info o knizeSkvělé časy

Hauptmann, Gaby

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeKam ukrýt štěstí

Hyde, Catherine Ryan

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeZrcadlo

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2021

zobrazit info o knizeZloději štěstí

Michaels, Sean

Argo, 2021

Napsat komentář