Krize jako příležitost a výzva

cesta
Vln koronaviru už se snad ani nedopočítáme a slovo „krize“ se stalo každodenní součástí našeho slovníku. Jak můžeme s konceptem krize pracovat tak, aby nás nezničila a naopak nám něco do života přinesla? Na to odpovídají dvě dnes představované knihy.

První kniha nazvaná Krize jako příležitost se na krize dívá spíše z podnikatelského hlediska. V této publikaci naleznete mnoho strategií, tipů i nástrojů, které vám pomohou využít krizi pro přehodnocení vlastních životních i podnikatelských postojů.

Krize jako příležitost

28 strategií pro využití každé krize
Autoři: Anja Förster a Peter Kreuz
Přeložila: Iva Michňová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 141×207 mm
ISBN: 978-80-271-3153-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Krize jako příležitost vydalo nakladatelství Grada.

Krize, ať už jde o krize v osobním životě, nebo krize v celosvětové ekonomice, nejsou ničím, po čem bychom toužili, z čeho bychom měli radost. Přesto mohou být přínosem, smysluplným podrážděním, které nás vytrhne z mentální strnulosti a přinutí přehodnotit naše myšlenky, přístupy a postoje.
V knize naleznete 28 strategií, tipů a nástrojů, díky kterým dokážete v krizích nalézt a využít jejich výhody a přínosy. Naučíte se rozlišovat mezi nezdarem a chybou, prozkoumáte a zrevidujete své zvyky a konvenční postupy a vymaníte se ze stádního způsobu myšlení.

Ukázka z knihy

Stádní logika

Když se lidé začnou chovat jako kontrole se vymykající apokalyptické hospodyňky, je v „logice“, která za tím vězí, něco stádního: Když všichni horem dolem nakupují, nesmím u toho přece chybět. Nikdo holt nechce vyjít naprázdno, i když jde jen o kus žvance. A navíc, když něco dělají všichni, tak to přece nemůže být zas až taková blbost.

Náš pud řídit se chováním ostatních je podmíněn evolučně a v psychologii se nazývá „social proof“, což se do češtiny překládá jako „sociální schválení“ nebo  „sociální důkaz“. Čím většímu počtu lidí připadá nějaká myšlenka nebo nějaké chování správné, tím víc je přesvědčivé i pro nás. Ať se jedná o hromadění potravin, politické postoje nebo aktuální módní trendy – všichni máme sklon se bez rozmyslu přidávat k většině. A samozřejmě toho nejsou uchránění ani manažeři ve firmách. O to důležitější je proto zachovat si v nestabilních situacích jasnou hlavu. Možná lze totiž najít východisko v přesně opačném směru, než kudy běží stádo. Najde ho ale jen ten, kdo udrží nervy na uzdě a má oči otevřené.

Zaujala-li vás tato kniha, můžete si prolistovat celou online ukázku z ní.

O autorech

Autoři Anja Försterová a Dr. Peter Kreuz jsou podnikatelé, zakladatelé iniciativy Rebels at Work a prognostici pro svět práce budoucnosti.
Se svými knihami, které byly přeloženy do mnoha jazyků a dostaly se na seznamy bestsellerů časopisů Spiegel a Manager Magazin a deníku Handelsblatt, patří k předním německým autorům píšícím o problematice managementu. Ve svých publikacích a přednáškách, ve svém podcastu a newsletteru nekompromisně probouzejí k novému myšlení.
Dvě desítky let jsou kromě toho žádanými přednášejícími na akcích pro manažery a na konferencích v Německu i v zahraničí. Ve svých přednáškách vybízejí publikum k tomu, aby s důvtipem a kreativitou hledalo nové cesty a vymanilo se z navyklého, oblíbeného, ale překonaného myšlení. Nebo, jak píše časopis Manager Magazin: „Pro všechny, kteří hledají inspiraci, chtějí něco změnit a mají odvahu pouštět se do nových věcí.“
Anja a Peter jsou manželé a žijí střídavě v Heidelbergu a ve Francii. V „dřívějším životě“ byla Anja manažerkou ve společnosti Accenture a Peter profesorem mezinárodního marketingu na Ekonomické univerzitě (Wirtschaftsuniversität) ve Vídni.
Oba vášnivě rádi cestují. Hnáni zvědavostí a touhou objevovat dosud navštívili více než 70 zemí. Kromě toho jsou oba zapálenými sportovci: Anja miluje jógu a jízdu na kajaku; Peter jízdu v Alpách na horském kole a půlmaraton. A společně se shodnou na jednom koníčku: jízdě na plachetnici.
Jejich životní motto: Buď raději nejlepší verzí sebe sama, než druhořadou verzí někoho jiného.

Zdroj: grada.cz

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Druhá dnešní kniha s názvem Krize je výzva od německé psychoterapeutky Bärbel Wardetzki zaujímá psychologičtější postoj ke krizi. Jak nalézt svůj vnitřní klid v situacích, které nám ho nevyhnutelně narušují?

Krize je výzva

Pozitivní přístup k osudovým zvratům
Autorka: Bärbel Wardetzki
Přeložila: Kateřina Prešlová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 128×200 mm
ISBN: 978-80-262-1811-1
Doporučená cena: 385 Kč

 

Knihu Krize je výzva vydalo nakladatelství Portál.

V labyrintu života se občas stává, že se nám nedaří najít cestu ven. Jak objevit zakutálené Ariadnino klubko a vyjít z přítmí znovu na světlo, abychom nepropadli naučené bezmoci a neztratili radost ze života?
Kniha známé německé psychoterapeutky ukazuje, že každá změna vychází z nás a že je možné se posunout o úroveň výš, kde najdeme odstup a ztracený klid. Nabízí způsob, jak najít východisko ze situací, které nás zasáhnou a jež nemůžeme sami ovlivnit, jako je náhlé úmrtí blízké osoby, rozchod nebo nečekaná výpověď, a popisuje různé vhodné postupy: oživení emoční inteligence, přijetí odpovědnosti za sebe sama, schopnost rozeznat vhodný okamžik či cvičení v odolnosti.

Ukázka z knihy

V dobách zvratů přicházíme o část své životní a vnitřní harmonie, jelikož nás události vytrhávají z vyjetých kolejí. Situace už není taková, jaká bývala doposud, a vyžaduje od nás, abychom nastolili novou rovnováhu. Jen tak můžeme znovu prožívat naplnění, smysl a štěstí.

Jelikož život znamená nekonečný pohyb a změnu, měníme se neustále i my sami. Osobnostní rozvoj je celoživotní proces, který probíhá spolu s růstem a plynutím a ukotvuje nás v okolním systému. Nežijeme přece jako jednotlivé bytosti, nýbrž ustavičně komunikujeme s okolním prostředím tvořeným lidmi, přírodou a společností. Musíme se pořád přizpůsobovat a vymezovat, opouštět staré zvyklosti a vytrvávat, abychom sami se sebou a se světem zacházeli tak, že v nás zavládne vnitřní mír.

Pročtěte si i další ukázkové sekce z této knihy.

O autorce

Bärbel Wardetzki je zkušená německá psychoterapeutka a autorka několika bestsellerů na téma poruchy příjmu potravy, zvyšování sebevědomí a obrany proti verbálním útokům.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrize jako příležitost
28 strategií pro využití každé krize

Förster, Anja - Kreuz, Peter

Grada, 2021

zobrazit info o knizeKrize je výzva
Pozitivní přístup k osudovým zvratům

Wardetzki, Bärbel

Portál, 2021

Napsat komentář