Nenechte si ujít v týdnu od 29. listopadu do 5. prosince 2021

nenechte_si_ujit
Pokud patříte mezi literární nadšence, určitě budete rádi za zajímavé tipy na literární akce. Přijďte na besedu se spisovatelkou Radkou Denemarkovou, zajímavé přednášky z literární historie či vánočně laděnou výstavu. A nebude chybět ani LiStOVáNí.

Začneme rovnou jednou ze zmíněných přednášek. Určitě si všichni pamatujeme z hodin literatury kauzu týkající se Rukopisu královédvorského a zelenohorského. Tyto slavné falzifikáty značně zasáhly do české historie, a tak není od věci se o nich dozvědět zase něco více. V úterý 30. listopadu pořádá brněnská Knihovna Jiřího Mahena přednášku na toto téma – budete se moci seznámit s publikací Rukopisy královédvorský a zelenohorský v kultuře a umění, která vyšla v roce 2019. Ovlivnily tyto rukopisy české umění? I to se dozvíte na přednášce Michala Fránka, která začne v 17.00 v Mahenově památníku.

úterý 30. listopadu se můžete podívat také do pražského centra Westfield Chodov, kde se v Knihkupectví Luxor uskuteční autogramiáda kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Nedávno mu totiž vyšla nová kuchařka nazvaná Na grilu, díky které, jak už název ostatně napovídá, poznáte nové recepty pro letní grilování. A to nejen z masa, ale i ty bezmasé – v létě je totiž na zahradě plno skvělých a hlavně čerstvých surovin, které je škoda nevyužít. Načerpejte tak inspiraci, abyste mohli příští léto pohostit své blízké skvělými pokrmy. Autogramiáda ke knize začíná v 17.00.

Radka-DenemarkovaDo ostravského Domu kultury můžete ve středu 1. prosince zajít na beseduRadkou Denemarkovou. Tato oblíbená spisovatelka je jediná česká autorka, která získala čtyřikrát cenu Magnesia Litera, a to za prózu, publicistiku, překladovou beletrii a Knihu roku 2019. Můžete znát její tituly jako Příspěvky k dějinám radostiMy 2 či Hodiny z olova. Dlouhodobě žila a pracovala v Německu, Číně, na Tchaj-wanu a ve Švýcarsku, což se do jejích děl také promítlo. S ostravskými návštěvníky si bude povídat o roli současného spisovatele, o rozdílu mezi realitou a fikcí či o tom, jak se současnost promítá do jejích knih. Beseda začíná v 18.00, tak si ji nenechte ujít.

brněnské Knihovně Jiřího Mahena se příští týden uskuteční ještě jedna přednáška. Koná se ve čtvrtek 2. prosince a je součástí cyklu Básníci Mahenovy generace. Přednášet bude Jiří Poláček a tématem tentokrát bude básník Fráňa Šrámek. Dozvíte se více o jeho osudu a samozřejmě také o jeho tvorbě, dokonce vyslechnete také pár ukázek z jeho poezie. A v neposlední řadě zjistíte, jaký vztah měl Fráňa Šrámek k Jiřímu Mahenovi a Karlu Čapkovi. Přednáška začíná v 17.00.

A na Moravě ještě zůstaneme, ve čtvrtek 2. prosince se v Clubu №292 v Mikulově koná scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát se můžete těšit na knihu U nás v Evropě, která vychází ze stejnojmenného pořadu České televize nabízejícího putování zeměmi Evropské unie. V každé zemi se dozvíte něco zajímavého a společně s Lukášem Hejlíkem a Alanem Novotným tak uvaříte pořádný „euroguláš“. LiStOVáNí začíná v 18.30.

Máte už vánoční náladu? Asi u každého knihomola jsou Vánoce spojené i s knihami. Pokud to tak taky máte, určitě se stavte na výstavu, která se po celý prosinec koná v brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Jedná se o výstavu nazvanou Vánoce v literatuře. Uvidíte plno vánočně laděných knih napříč různými žánry a mnohé z nich si navíc taky v knihovně rovnou můžete půjčit a vánoční atmosféru si přenést domů. Výstava je ke zhlédnutí na pobočce Vinohrady až do Silvestra.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář