Radka Denemarková představila knihu k filmu MY 2

Radka-Denemarkova
20. listopadu vstupoval do kin film MY 2 režisérky Slobodanky Radun a při té příležitosti byla také v Paláci knih Luxor pokřtěna stejnojmenná kniha Radky Denemarkové.

Z počátku ne příliš početné publikum se krátce po šestnácté hodině zmnožilo a k jednomu ze stolků se přišla posadit známá herečka, držitelka Českého lva za ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Protektor, Jana Plodková. Všechny přítomné oslnil její zářivý úsměv. V tu chvíli už se ale objevili i další z účastníků křtu knihy MY 2: Ondřej Nosálek a Radka Denemarková, autorka knihy.

Slova se ujal Antonín Kočínakladatelství Mladá fronta, který všechny srdečně přivítal a celým křtem i provázel. Radka Denemarková hned na úvod prozradila, že byla oslovena režisérkou Slobodankou Radun, aby pro ni napsala scénář k fimu. Bylo ji v tu chvíli jasné, že musí zvolit vhodné téma a příliš se nerozmachovat v množství postav, protože filmové zpracování poskytuje menší prostor.

Hned potom následovalo krátké čtení z knihy MY 2, kterého se ujala Jana Plodková, představitelka Emy a Ondřej Nosálek, filmový představitel Tonyho.

IMG_1046

Jana Plodková a Ondřej Nosálek

Na otázku, jakou „message“ přináší film či kniha MY2 Radka Denemarková odpověděla nejdříve trochu neurčitě:

„Člověk něco udělá, pošle to do světa a buď se to chytí nebo ne. Záleží na tom, jak se s tím diváci ztotožní.“

Nicméně MY 2 je hlavně o současném světě, v němž by už nemělo tolik záležet na věku, sexuální orientaci, příslušnosti k nějaké menšině nebo skupině, nýbrž na tom, jaký člověk doopravdy je. Jana Plodková dodala, že ji nejvíce na celém příběhu zaujal vliv rodičů na výchovu a růst osobnosti a nastínila, jak to její představitelka měla v životě těžké. Radka Denemarková ještě doplnila, že si nevybíráme, do jaké rodiny se narodíme a že se z vlivu rodičů a výchovy můžeme vymaňovat poměrně dlouho, a proto je tento příběh hlavně o dospívání dospělých.

Slobodanka Radun

Slobodanka Radun

V průběhu již živé debaty nad osudem knižního a filmového zpracování MY 2, dorazila také režisérka filmu Slobodanka Radun, která svými slovy potvrdila to, co už řekla Radka Denemarková. Ta následně s Antonínem Kočím vysvětlila, že nechtěla vydat scénář k filmu knižně a tak se nakonec domluvili na knižní verzi, která je schopna žít sama o sobě. Vlastně se jedná o určitý nový formát, jelikož je kniha psaná v podstatě jazykem určeným pro film.

Z publika pak zazněly dotazy zejména na Ondřeje Nosálka, jelikož každého zajímalo, jak se mu hrál gay. On sám odpověděl, že velmi dobře. Dle jeho slov v sobě díky této roli rozezněl i jakousi jemnější strunu své osobnosti a nechal ji skrze svou roli vyplynout na povrch. Slobodanka Radun zmínila i to, že člověk musí mít v sobě určitý vnitřní otevřený prostor, který Ondřej má, protože jinak by postavu Tonyho nemohl tak dobře zahrát.

IMG_1041

Následně už došlo k vlastnímu přípitku a křtu knihy, po kterém následovala poměrně dlouhá autogramiáda. Oba herci se ochotně fotili s příchozími a nešetřili ani úsměvy ani podpisy.

IMG_1054

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMY 2

Denemarková, Radka

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář