Nádech ztraceného ráje

Vzpominky na Afriku
Baronka Blixenová najde svůj nový domov v rovníkové Africe. Kromě pěstování kávovníku pomáhá místním obyvatelům. Léčí je i vzdělává. Poloautobiografický román ožívá nově i jako audiokniha, kterou namluvila česká herečka Vilma Cibulková.

„Probouzeli jste se s myšlenkou, že patříte právě sem a nikam jinam…“

V nitru Afriky, odkud se kdysi do světa rozšířila káva i samo lidstvo, nalézá sotva třicetiletá dánská intelektuálka nový domov a brzy i jámu lvovou, zvlášť když začne být na všechno sama. Nestěžuje si. Na šesti stech akrech půdy v nadmořské výšce dvou tisíc metrů pěstuje baronka Blixenová od jara 1914 až do krize v roce 1931 náročný kávovník a vnímá dění kolem sebe se zjihlostí Seveřanů, kteří tak rádi hledají lepší já v teplém klimatu. Najatí domorodí Kikujové své „Msabu“ důvěřují, neboť je neváhá léčit, vyučovat a občas i rozsuzovat, aniž dává najevo převahu bílého etnika, jež si ze země uloupené přírodním národům dlouho dělalo pouze safari. Krajina rovníkové Keni, čarovná, hrdá a drsná zároveň, uchystá však autorce barvitého poloautobiografického pásma i bolestné ztráty. A přece si uchovává nádech ztraceného ráje, k němuž se srdce ve vzpomínkách vroucně vrací jako do mateřské náruče.

Vzpomínky na Afriku (audiokniha)

Autorka: Karen Blixenová
Přeložila: Dana Jelínková
Interpretka: Vilma Cibulková

Vazba: CD
ISBN: 8594169484037
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Vzpomínky na Afriku vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorce

Karen Blixenová byla vzdělaná mladá aristokratka z východodánského Rungstedlundu, která se toužila stát malířkou, projevila na svou dobu mimořádnou samostatnost. Zkusila štěstí jako kolonistka v rovníkové Africe a poblíž Nairobi těsně před první světovou válkou stanula s novomanželem, bratrancem Blixenem-Finecem, v čele kávovníkové farmy. Když se ale záhy poté ukázalo, že záletný choť rozházel celé její věno a ještě ji nakazil zákeřnou chorobou, musela v Keni hospodařit na vlastní pěst. Peripetie soužití s domorodými zaměstnanci i bělošskými sousedy zaznamenala po otcově vzoru v denících, jež se po návratu do vlasti staly podkladem pro koláž Vzpomínky na Afriku (1937, č. poprvé 1948). Přitom byla nadále ve styku se znamenitými osobnostmi i aktuálními literárními proudy, které na poli kratších žánrů obohatila tak vlivně, že ji Dánové několikrát neúspěšně nominovali na Nobelovu cenu. Subtilní prózy, v nichž rozvíjela ducha severské novelistiky i etiku krajana Sørena Kierkegaarda, psala tato meziválečná klasička rovněž přímo anglicky, a to pod pseudonymy Isaak Dinesen či Osceola. U nás je shrnují sbírky Zimní pohádky / Anekdoty osudu (č. 1986), Sedm fantastických příběhů (č. 1999) a Babetina hostina (č. 1971), jejíž titulní povídka získala ve filmové verzi (1987) Oscara za nejlepší zahraniční snímek.

Zdroj informací: OneHotBook

O interpretce

Rodačka z Ostrova nad Ohří Vilma Cibulková se po dokončení pedagogické školy v Karlových Varech zapsala na DAMU. Ještě za studií hostovala v Divadle Na zábradlí a v letech 1984–1990 byla členkou souboru činohry Národního divadla. V letech 1992–2003 působila v Divadle pod Palmovkou, poté mj. v Ungeltu nebo v Divadle na Vinohradech. Přední českou herečku si diváci vybaví z rolí osudových žen ve filmech Kuře melancholikPramen životaMazaný FilipKrev zmizeléhoHranařiFotograf a mnoha dalších. Je držitelkou Cen Thálie 2006 a 2014 (za výkony v dramatech Picasso a Leni), sošky Českého lva 2003 za vedlejší ženský herecký výkon v komedii Pupendo a Ceny Františka Filipovského 1999 za dabing Helen Huntové ve snímku Lepší už to nebude. Třikrát obdržela i rozhlasové ocenění Neviditelný herec. Dosud nejvyšší pocty se dočkala na MFF v Moskvě 2010, odkud si přivezla cenu za hlavní roli ve snímku Zemský ráj to napohled.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzpomínky na Afriku (audiokniha)

Blixenová, Karen

OneHotBook, 2021

Napsat komentář