Tvorba současných českých autorů

tipy-ceske-nahled
Zahraniční literatura tu naši občas neprávem zastiňuje – český autor to se svou kariérou vůbec nemá jednoduché, zvlášť, když je na literární scéně nový. V dnešních knižních tipech si představíme výběr z aktuální české literární tvorby.

Pokud máte rádi příběhy plné napětí, pak byste rozhodně měli sáhnout po české novince Zeptej se ďábla. Hlavním hrdinou je František. Za minulého režimu byl známý pro své tvrdé vyšetřovací praktiky a neschopnost projevit jakýkoli soucit. Nyní, o mnoho let později, se snaží na všechno zapomenout a prožít relativně klidný důchod. Minulost se však nedá smazat a karma bývá trpělivá…

František Horák měl přezdívku Rudej vztek. To bylo tehdy za minulého režimu, když se ještě všichni báli jeho vyšetřovacích metod. To bylo tehdy, když došlo k té podivné sebevraždě mladého muže skokem ze skály, na jejímž vršku zůstaly jen boty.

Ale to všechno je nyní zapomenuto. Horák je důchodce, který žije v severočeském Ústí nad Labem a doufá, že ho už nikdo nepoznává. Jeho jedinou útěchou je uzavřené náboženské společenství a Pastor, který ho vede. Jenže pak se začnou objevovat zvláštní znamení, jako by ďábel nebyl jen symbolická postava, ale někdo, kdo může člověku skutečně zastoupit cestu. A s ďáblem se pomalu vrací také minulost. Den zúčtování se blíží.

Michal Vrba zaujal povídkovým souborem Kolem Jakuba, který byl v loňském roce nominovaný na cenu Magnesia Litera. Zatímco jeho povídky pokrývaly historicky dlouhé období od středověku až po současnost, tentokrát autor přichází se sevřenou prózou, která kombinuje sociální román s detektivními postupy a fantaskními motivy.

Zeptej se ďábla

Autor: Michal Vrba

Počet stran: 293
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-0782-5
Doporučená cena: 359 Kč

 

 

Knihu Zeptej se ďábla vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Michal Vrba (nar. 1976) pochází z východočeských Hlušic, kde strávil dětství. Po vyučení v hradeckém ČKD a nástrojařské nástavbě studoval obor český jazyk a občanská nauka na UJEP v Ústí nad Labem. V Čechách působil jako učitel, tesařský pomocník či dopravní zpravodaj, ve Skotsku jako přístavní dělník a řidič náklaďáku. Nyní pracuje pro malou rodinnou tiskárnu a chlumecké rybářství. Vydal psychologickou novelu Prak (2016) a povídkovou knihu Kolem Jakuba (2019), za niž byl nominován na cenu Magnesia Litera. Je ženatý a má dva syny.

Zdroj informací

————————————————

S knihou, která bude následovat, zdánlivě odlehčíme. Žádné vraždy ani démoni tam na vás nečekají – aspoň na první pohled. Autorovu kousavému tónu a jeho perfektní satiře se dokonce i zasmějete. Ve skutečnosti je však Rehabilitace Adama a Evy knihou o vážných věcech. O politických aférách a o tom, co jeden novinář viděl za svou kariéru a tak dlouho to v něm hlodalo, až se rozhodl, že upustí páru sepsáním románu.

Čtvrtý, doposud nejrozsáhlejší román spisovatele a novináře Marka Přibila kromě velkého fiktivního příběhu Adama a Evy reflektuje i politickou aféru Šuman, ve které autor figuroval.

Příběh plný temných okolností, podlostí, pochybností a frustrace je skládán jako hlavolam protkaný existencionálním přesahem, kierkegaardovskými myšlenkovými orgiemi či komediálními allenovskými piruetkami. A stejně tak jde i o popis doby, kdy se lámou dějiny, kdy se společnost rozdělila pod náporem ideologické sofistiky, a taktéž vizi o kolizi křesťanství s islámem a prvky z žánru science fiction.

Rehabilitace Adama a Evy

Autor: Marek Přibil

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3091-7
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Rehabilitace Adama a Evy vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Nemíním jim oponovat, přestože jsem neměl na obsah Mladé fronty DNES sebemenší vliv, s Babišem jsem se viděl prvně v životě a dohromady všehovšudy maximálně 40 minut času. A také v tuhle chvíli pomlčím o tom, nakolik jsem byl do události zapojen. Faktem však je, že od května roku 2017, kdy aféra Šuman vypukla a stala se nejomílanějším tématem ve veřejném prostoru, se o mně napsaly tisíce zabijáckých článků. Stačí uvést dva titulky: Přibil byl člověk na černou práci, měl plnit zájmy Babiše, říká bývalý redaktor MF Dnes (DVTV, 9. května 2017). Není to vřed jménem Přibil, je to nádor jménem Mafra (Echo24, 10. května 2017).

Prolistujte si další ukázky.

O autorovi

Marek Přibil (*12.9.1976 v Trutnově). Vystudoval v letech 1997–2003 Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde nyní žije a pracuje. Mezi jeho další tvorbu patří Svátosti sadistického Boha.

Zdroj informací

————————————————

Osmdesátá léta byla výjimečná. Kdo je zažil, ten už má do smrti co vyprávět svým mladším příbuzným, kteří takové štěstí neměli – o tom, co všechno nebylo v obchodech k mání a co se nesmělo říkat na veřejnosti a o věcech, které se dnes zdají absurdní, ale tehdy byly na běžném pořádku. Literární debut autora vystupujícího pod pseudonymem k.elkir vás zve na cestu časem, při níž na vlastní kůži okusíte atmosféru tohoto specifického období.

Dusná atmosféra osmdesátých let, vyprávěná očima dospívajícího chlapce. Je to synek „z dobré rodiny“, dobře se učí, ví, že co se říká doma, se jinde neříká a že základem všeho je mít dobré známky a nevyčnívat. Z reality, které nerozumí, uniká do snů. O krásné slovenské dívce Perinbabě a o chlapcích kolem ohňů ve slovenských horách. To, že se mu mezi zbojníky zamotá například Gustav Husák, je v podstatě úplně normální…

’84

Autor: k.elkir

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7565-893-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

 

Knihu ’84 vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Učitelka vešla do třídy. Ztrhaná, zsinalá, vysušená, ulízané černé vlasy se jí mísily s šedivými v nevzhlednou vyšisovanou jakoby kapuci. Ale upravená, v kostýmku, dupala botami na středně vysokých podpatcích, úzké rty zdůrazněny rtěnkou, čímsi podtrženy i černé oblouky kolem očí.
Třída vstala jediným rázným vztykem. Kdo by se taky opovážil dát najevo hned na začátku hodiny nějaký vzdor, nepřipravenost, nejapnost. Z učitelky čišel ledový, ale ještě tak nějak vydestilovaný chlad. Vzala si do rukou třídnici.
„Jak se tak dívám na třídní knihu,“ pronesla, „nedělal nikdo na začátku prvé vyučovací hodiny docházku.“

K dispozici je zbytek ukázky.

O autorovi

Autor, vystupující pod pseudonymem k.elkir, se narodil roku 1973 v Praze. Zde absolvoval základní školu i gymnázium. Roku 1998 obdržel doktorskou hodnost (Ph.D.) na Univerzitě Karlově. Absolvoval studijní pobyty a stáže ve Francii, v Belgii a v Německu. Žije převážně v Praze. Je rozvedený. Kromě literatury se věnuje výkonu svobodného povolání a podnikatelské činnosti, cestuje a chodí do přírody. Román ´84 je jeho beletristickou prvotinou.

Zdroj informací

————————————————

I dnešní tipy se aspoň zlehka dotknou klasiky a půjde rovnou o jedno z našich nejkrásnějších knižních děl. Řeč je samozřejmě o Babičce. Myslíte si, že příběh o prosté ženě na Starém bělidle znáte zpaměti? Václav Černý ve své knize rozebírá slavné dílo a jeho zákulisí až do překvapivých detailů. Zaměřil se na životní příběh autorky Boženy Němcové i na to, jak se žilo v malebné České Skalici.

Babička, tento román pro dospělé, výsostný vrchol spisovatelčina díla, k němuž spěje celou svou uměleckou dráhou, se zrodil z obrazu milované chápavé a moudré ženy, jejíž obětavá dobrota a láska prozářila Barunčino dětství. Ta pak v paprscích hřejivého světla babiččiny osobnosti vytváří básnickou idylu, sen o svém dětství, vzpomínku na to, co se už nikdy nevrátí a co vlastně ani nikdy neexistovalo.

Nedlouho před smrtí se Němcová hlásí k prameni své inspirace. Je jím „touha po neskonalé Kráse a Dobru…, která člověka z prachu povznáší…, že by celý vesmír k srdci přitiskl… Touha ta spojena s láskou… ku každému člověku…, která nežádá odplaty nalézajíc sama v sobě vše, snaha státi se vždy lepší a Pravdě se blížiti – to je můj ráj, moje štěstí, můj cíl“.
Božena Němcová a její babička, v reálném životě dva těžké osudy. Stará paní putuje od jedné dcery ke druhé, protože v jejich rodinách není vždy vítána, a nakonec umírá ve Vídni. Vnučku Barunku pošlou ve třinácti letech „na vychování” do rodiny zámeckého úředníka, v sedmnácti ji provdají bez lásky. Matka se svatby nechtěného dítěte ani nezúčastní. Další život krásné, mimořádné a statečné ženy, nadané spisovatelky a zkoušené matky je jakoby předznamenán neblahým začátkem dospělosti.

Knížka o Babičce a její autorce

Autor: Václav Černý

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-747-4
Doporučená cena: 328 Kč

 

 

Knihu Knížka o Babičce a její autorce vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Pro čtenáře Babičky nemůže být – tuším – většího překvapení než tento zápis! Nebožtík Jan Čuda, jehož pozůstalá vdova Marie zde odevzdává rodový majetek synovi, je „babiččin“ otec. Uvědomme si, prozatím alespoň letmo, co všechno je tímto zápisem z vypravování knihy Boženy Němcové vyvráceno: Nejenomže se Magdalenin otec nedočkal návratu své ovdovělé dcery a jejích dětí z Kladska do Čech, jak nám básnicky Němcová namlouvá v překrásné kapitole své knihy! On jí nemohl dokonce ani požehnat k odchodu do ciziny, nikdy nezvěděl, kdo bude jejím manželem.

Prolistujte si zbytek ukázky.

————————————————

Božena Němcová rozhodně nebyla žádnou tichou úslužnou hospodyňkou – naopak, na svou dobu byla velice emancipovaná. Od těch dob došlo ke změnám, ženy si vybojovaly rovnoprávnost a je už na denním pořádku, že zastávají vysoké funkce a role matky dávno není jejich jediným posláním. Hrdina knihy Sám mezi ženami se jejich emancipací vlastně cítí trochu zastrašen, a proto hledá mužského spojence!

Humorný pohled do života plného absurdních situací

Hlavní hrdina Alexander je učitelem na druhém stupni základní školy. Ve svém životě však zoufale postrádá dalšího muže. Ve škole jen učitelky, doma manželka, dvě dcery a jeho matka. Příběh zábavnou formou popisuje jeden rok tohoto muže ve středním veku, co se všemožnými způsoby, mnohdy velmi zoufalými, snaží najít jakéhokoliv chlapa, aby se přestal cítit jako KOHOUT.

Sám mezi ženami

Kohout
Autor: Aleš Vogel

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-2643-701-7
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Sám mezi ženami vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Zasedli jsme k televizi a chvilku Štědrý den vypadal zcela normálně. Opravdu jen chvilku. Na mlžném oparu se začala ze schodů snášet má tchýně. S děsem v očích jsem k sobě ještě víc přimknul své dcery. S pohledem sériového vraha všem popřála veselé Vánoce a pak se mi podívala hluboce do očí. Svíral se mi krk.
„Dnes bude opravdu výjimečný den, že Alexandře?“ řekla tak pomalu a tak zlověstně, že se mi strachem vehnaly slzy do očí a roztřásla se mi brada. „Bože, váš táta je dojatý,“ dodala, „holky, pořádně ho naposledy obejměte.“
Dobře, uznávám, že tím slovem „naposledy“ si nejsem úplně jistý, ale to ostatní řekla stoprocentně.

Na webu nakladatele najdete zbytek ukázky.

O autorovi

Aleše Vogela to odjakživa táhlo k práci s dětmi. Odmala se rozvíjel v mnoha oborech, bavil ho jak sport, zejména bojová umění, tak i hra na hudební nástroje, měl rád čtení, psaní i práci s počítači. Docházel do školního klubu, kde učil mladší žáky různým dovednostem, později působil i jako táborový vedoucí nebo vychovatel v ústavu pro problémovou mládež. Střední pedagogická škola pro něj byla jasnou volbou a přestože si na čas vyzkoušel i jiné obory, k pedagogice se vždy vrátil. Tvrdí, že celý život žije obklopen ženami a že jsou proti němu v přesile, což je i myšlenka, která ho vedla k napsání knihy Sám mezi ženami.

Zdroj informací: rozhovor s autorem


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás aktuální česká tvorba? Kterou knihu byste si rádi přečetli?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZeptej se ďábla

Vrba, Michal

Host, 2021

zobrazit info o knizeRehabilitace Adama a Evy

Přibil, Marek

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knize’84

k.elkir

Jota, 2021

zobrazit info o knizeKnížka o Babičce a její autorce

Černý, Václav

Leda, 2021

zobrazit info o knizeSám mezi ženami
Kohout

Vogel, Aleš

CPress, 2021

Napsat komentář