Saúdskou Arábií od gauče ke gauči

couchsurfing-v-saudske-arabii
Cestování už sice není tak omezené, jako tomu bylo loni touto dobou, ale i tak jsou pořád lokality, kam se cestovat nedoporučuje nebo cestovatele příliš nelákají. A pro takové případy tu máme knihy. Nebo lépe řečeno – cestopisy. Navštivte spolu s námi zemi Blízkého východu hezky z gauče. Doslova.

Cesta zkušeného couchsurfera zemí mezi středověkem a budoucností – s 60 barevnými fotografiemi, 47 černobílými vyobrazeními a jednou mapou.
Jakmile Saúdská Arábie dovolila přicestovat prvním turistům, autor bestsellerů o couchsurfingu – Stephan Orth – si okamžitě sbalil batoh. Vydal se od gauče ke gauči objevovat celé království a do uzavřené společnosti nahlížel tak, jak ji dosud nepoznal žádný cestovatel ze Západu. Stal se očitým svědkem radikální proměny, viděl tam ženy za volantem a zatančil si s desetitisícovým davem na pouštní party. Ale na odvrácené straně tohoto světa plného pozlátka je také nutné pamatovat na hrozbu drastických trestů a na hranicích s Jemenem nelze přeslechnout vybuchující bomby.
Závoje, šaría a strašliví vládcové: Saúdská Arábie rozhodně není zemí, kam byste nadšeně cestovali za zábavou. Přesto se už i do ní vydávají turistická víza. Korunní princ Muhammad bin Salmán, krátce jen MbS, doufá v miliony návštěvníků a pouštní zemi rozsáhle modernizuje – tak to tedy přinejmenším vypadá. Nejznámější německý couchsurfer Stephan Orth se ale s povrchním obrázkem nespokojí: devět týdnů cestuje po království a stráví spoustu času s místními – v jejich beduínských stanech, luxusních vilách i v terénních vozech. Při hledání duše národa se dostává do ultrakonzervativní společnosti, v níž ženy žijí izolovaně a každodenní život zde určuje přísný výklad islámu. Přesto je i zde svědkem tajného porušování pravidel, třeba na zakázaných alkoholových večírcích nebo při setkání s překvapivě bezstarostnými homosexuály. Žasne nad obřím festivalem elektronické hudby, je pasován na šejka a nečekaně se stane snapchatovou celebritou. Co je tedy v téhle zemi skutečného a co je jen vnější fasáda?
Se zkušeným couchsurferem Stephanem Orthem si výlet do Saúdské Arábie díky knize užijete i z bezpečného pohodlí vlastního gauče.

Couchsurfing v Saudské Arábii

Moje cesta zemí mezi středověkem a budoucností
Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7670-035-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Couchsurfing v Saudské Arábii vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

 Tady mě ovšem nejprve čeká poněkud smutný Silvestr. Pro Araby je dnes 4. džumádá al-úlá, pro mě 31. prosinec. I v Saúdské Arábii se sice z praktických důvodů stále častěji používá gregoriánský kalendář, k němu náležící svátky se zde ovšem neslaví. Když saúdská královská rodina v říjnu 2016 nařídila, že se mzdy úředníků nebudou vyplácet v al-muharramu, safaru a rabí’ al-awwal, ale v lednu, únoru a březnu, obávali se konzervativci nežádoucího odklonu od islámských hodnot. Přitom šlo ve skutečnosti jen o peněžní hodnoty, protože islámské měsíce jsou v průměru o jeden den kratší, ale platy zůstaly stejné. (str. 101)

***

Ráno mě před vchodem do hotelu vyzvedává můj instagramový přítel Abdulláh s obří bílou Toyotou Land Cruiser. „Sorry, liiittle English,“ mááálo anglicky, upozorňuje mě rovnou. Pro vysvětlení se ještě přikrčí a mezi palcem a ukazovákem naznačí maličké množství. Má obvyklou saúdskou červenobílou pokrývku hlavy a tmavomodrý thawb. Výrazně ležérněji oblečený je jeho přítel na sedadle spolujezdce, který se představuje jako Turkí. Je prostovlasý, má látkové kalhoty a hedvábnou balónovou bundu, i anglicky hovoří podstatně lépe. Oba odhaduju asi na padesát, oba pracují jako učitelé arabštiny v jedné škole v Háilu. Vyrážíme na sever od města a brzy se po obou stranách silnice rozprostírají načervenalé písečné duny pouště Velký Nefúd. (str. 103)

Pokračujte v celé ukázce včetně povedených fotografií.

 

O autorovi

Stephan Orth (1979) pracoval jako redaktor pro Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Od roku 2004 cestuje jako couchsurfer, přebýval u hostitelů ve více než třiceti zemích a sám přijímá cestovatele z celého světa. Jeho knihy Couchsurfing v Číně, Couchsurfing v Rusku a Couchsurfing v Íránu, které vyšly v češtině také v nakladatelství Kazda, se několik měsíců držely na žebříčku německých bestsellerů a byly přeloženy do osmi jazyků. Stephan Orth žije v Hamburku, tato kniha ale vznikala během lockdownu na různých místech – u bavorského Ammersee, v Jižním Tyrolsku a polském Zakopaném.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Saudské Arábii
Moje cesta zemí mezi středověkem a budoucností

Orth, Stephan

Kazda, 2021

Napsat komentář