Společně do divočiny

zalesactvi-pro-celou-rodinu
Léto je pomalu za námi, ale to neznamená, že si ještě nemůžeme užít pobyt v přírodě. A kdo by byl lepším průvodcem než „pedagog divočiny“? Pojďte se s námi naučit, jak si venku poradit, i když se vydáte do neznámých končin nebo na procházku s rodinou.

Zažijte společně dobrodružství v divočině. Užijte si pobyt v přírodě na maximum a současně bezpečně. Nahlédněte do tajemství bushcraftu – umění poradit si v divočině za všech okolností a na zálesáckých výpravách vás téměř nic nezaskočí.
Zálesáctví, tedy bushcraft, znamená umět si poradit v divočině za všech okolností. Díky zvládnutí zálesáckých dovedností strávíte s dětmi čas v přírodě aktivně a bezpečně a zažijete nečekaná dobrodružství. Využijte praktické návody z této příručky a v divočině vás téměř nic nezaskočí, i když se vypravíte do neznámých končin či na vícedenní výpravu. A načerpáte také spoustu inspirace pro další zálesácké výzvy. Příručka je určená pro rodiny s dětmi, začínající zálesáky, dobrodruhy i výletníky. Najdete v ní rady a tipy pro pobyt v divoké přírodě, třeba jak nejlépe naplánovat trasu výletu, co si určitě vzít s sebou, jak si postavit přístřešek či vyrobit a používat různé nástroje a současně neničit životní prostředí.

Najdete zde:

  • tipy na dokonalý rodinný zážitek v divoké přírodě,
  • zhruba 15 podrobných návodů na zálesácké aktivity, vysvětlené krok za krokem,
  • jednoduché recepty pro vaření na plynovém vařiči, aby se nasytili malí i velcí dobrodruhové,
  • spoustu dalších nápadů, které se vám při aktivitách v přírodě mohou hodit: jak se zorientovat v terénu, stopovat zvířata, určovat rostliny a stromy, vázat uzly…

Zálesáctví pro celou rodinu

Společně do divočiny
Autor: Martin Gebhart
Přeložil: Martin Sobkuljak

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7670-032-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zálesáctví pro celou rodinu vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

 Každý moderní zálesák ovládá bushcraft, tedy lesní řemeslo. Z přírodních materiálů si sám postaví nebo vyrobí něco, co mu pak umožní pohodlně trávit čas v přírodě. Za tím se ale skrývá ještě hlubší myšlenka: vyznavač bushcraftu chrání přírodu, aby žil v souladu s ní. Bushcraft je zároveň umění přežít v divočině a plně se s ní sžít. Výlet s dětmi by beztak neměl být tréninkem přežití. Řemeslné činnosti mají už po celá tisíciletí podstatný význam pro všechny přírodní národy. Nyní můžete toto prastaré umění objevovat společně se svými dětmi. Bushcraft tedy skýtá ideální možnost přiblížit dětem život v přírodě a vzbudit v nich nadšení pro jednoduché řemeslné techniky a dovednosti. (str. 6)

***

Nejdůležitějšími nástroji pro zálesáka jsou nůž a ruční pilka.

Zavírací nůž nebo tzv. multitool (jako třeba švýcarský kapesní nůž) jsou méně vhodné, jelikož u nich kvůli nestabilnímu zavíracímu mechanismu hrozí vyšší riziko poranění. Lepší je nůž s pevnou čepelí, která nepřesahuje 12 cm. Jsou země, kde pro nošení nožů platí přísné předpisy – třeba v Německu je zakázáno nosit u sebe nůž, jehož (pevná) čepel je delší než 12 cm. K bushcraftovým aktivitám beztak nejsou delší čepele potřeba. Proto se nevyplatí koledovat si o zbytečné potíže kvůli pár centimetrům navíc. (str. 14)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Martin Gebhardt je německý bloger, autor, budoucí „pedagog divočiny“, instruktor a průvodce bushcraftem a survivalem. Vyrostl v Durynsku, nedaleko hřebenové stezky Rennsteig, a již v raném věku v sobě objevil nadšení pro lesy, louky a zvířata. V současnosti absolvuje vzdělávací program zaměřený na „pedagogiku divočiny“ podle metody „kojotího učení“. Společně s rodinou se snaží trávit co nejvíce času v divočině.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZálesáctví pro celou rodinu
Společně do divočiny

Gebhart, Martin

Kazda, 2021

Napsat komentář