Další generace lovců stínů

retez-ze-zlata
Lovci stínů zvítězili ve válce s pekelnými stroji. Nastává období míru a zábavy. Pojďte se spolu s námi přesunout do Anglie na přelomu 19. a 20. století a seznamte se s osudy již známých postav a jejich potomků.

Asi každý čtenář, který se zajímá o fantasy, už někdy slyšel o sériích knih vyprávějících o lovcích stínů z pera americké autorky Cassandry Clare. Nedávno napsala další knihu – Řetěz ze zlata, první díl nové série Poslední hodina. I tentokrát se o cestu anglického originálu na náš trh postaralo nakladatelství #booklab.

Kroniky lovců stínů obsahují k dnešnímu dni dvaačtyřicet knih v sedmi sériích, přičemž do českého jazyka byla přeložena slabá polovina. Tento bohatý propracovaný svět dělí obyvatele planety na tzv. nefilim, tedy lovce stínů, jež bojují ve jménu andělů proti démonům zbraněmi tesanými z adamasu, dále na podsvěťany, kam se řadí víly, vlkodlaci, upíři a čarodějové, a samozřejmě na civily, tedy všechny ostatní, kteří většinou o existenci nadpřirozeného světa nemají ani potuchy.

Nový příběh začíná stěhováním se mladé Kordélie Carstairové, budoucí lovkyně stínů, do Londýna spolu s její matkou a starším bratrem Alistairem. Sourozenci se zde pokusí navázat výhodné společenské vazby, které by mohly pomoci jejich otci. Ten je vězněn v Alicante a bude zde brzy souzen. Kordélie se v novém prostředí setkává s rodinnými přáteli, Lucií a Jamesem Herondaleovými, a v pozadí nezůstávají ani jejich rodiče – Tessa a Will, hlavní postavy ze série Pekelné stroje. Mladá generace nefilim vyrůstá v období míru, není proto žádným překvapením, že tráví čas spíše po večírcích a na piknicích, než aby se poctivě trénovali pro případný boj proti démonům. Už je to totiž dlouho, co se objevil poslední záznam o jejich výskytu. To se má však brzy změnit.
A když budete hodní, možná se objeví i Magnus Bane…

Odložila kartáč na vlasy a s udiveným výrazem se otočila. „Bojíš se o děti? Proč?“
„Všechny tyhle…“ Neurčitě se rozmáchl. „Ty výlety na lodičkách, regaty, kriketové turnaje, poutě a tanečky… všechno je to tak… civilské…“

V Londýně se postupně začnou za neobvyklých podmínek (například za denního světla) objevovat démoni, jejich útoky přibývají a stojí první životy. Spolu s tím se čtenáři otevře nový pohled na Jamese Herondala – ukáže se totiž, že se umí dostat do světa stínů. Pomůže mu tato schopnost v boji proti démonům, kteří se chovají úplně jinak, než byli lovci stínů doposud zvyklí? A jak si Kordélie poradí s každodenní společností chlapce, do něhož je tajně zamilovaná, zatímco on její city neopětuje?

Tak si vesmír představ jako včelí plástev, kde každá komůrka představuje odlišnou sféru. Některé komůrky spolu těsně sousedí. Domnívám se, že stěny mezi naším světem a tím světem stínů, který ty vídáš, zeslábly. Ty tu sféru vidíš a jsi do ní vtahován.

S každou další knihou je patrné, že se autorka spisovatelsky posouvá. Patříte-li mezi její fanoušky a začínali jste s hexalogií Nástroje smrti, neujde vám, že zatímco na začátku bojovala s popisem detailů a věty působily poněkud neučesaně, v případě Řetězu ze zlata už si dokonce troufá na střídání úhlů vyprávění mezi několika postavami. Kniha je velice čtivá, a i když obsahuje silnější romantickou linku než předešlé knihy, ničemu to nevadí, protože kapitoly jsou plné napětí i akce. Je však nutné znát předchozí knihy, minimálně sérii Pekelné stroje, z níž události této novinky vycházejí. Mohlo by se totiž stát, že si řadu informací nechtíc vyspoilerujete. Také by vám znalost starších knih mohla pomoci se zorientováním se mezi postavami, protože těch je tam opravdu, opravdu spousta. Možná by neškodilo ke každé knize přiložit stručný rodokmen, nebo alespoň přehled vystupujících postav, abyste si mezi jednotlivými částmi nemuseli všechno googlit. :)

Jednotlivé kapitoly, které autorka vždy začíná citací ze známých děl (Nadějné vyhlídky, Zahrada Proserpinina, Opuštěný dům aj.), jsou doplňovány flashbacky postav pár let dozadu, aby se čtenář seznámil s návaznostmi, které je do daných momentů dovedly.

Za zmínku jednoznačně stojí velmi vyvedená a, podobně jako předchozí knihy, také vizuálně zajímavá obálka, která vás svým vzhledem bude nutit k pohlazení.

Autorka knihu skončila v nejlepším, čekání na další díl tedy nebude nic snadného.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘetěz ze zlata
Poslední hodina 1

Clare, Cassandra

#BOOKLAB, 2021

Napsat komentář