Historie v osudech ženských hrdinek

Silne-pribehy-z-per-zenskych-autorek
Ženy jsou často označovány jako slabší pohlaví, mnohdy ale dokazují, že mají víc síly než kdejaký muž. Dnešní tipy jsme proto věnovali právě jim – statečným hrdinkám, které často i přes svůj nelehký osud dokáží život prožít se ctí a inspirovat ostatní.

S knihou Křehká krása se podíváme do světa sklářů.   protože jsou tématem dnešního článku ženské hrdinky, hlavními postavami v této knize budou tři sestry, které zůstanou po smrti otce samy, bez prostředků, a musí se životem probít. Každá zvolí jinou cestu a nebojí se ani sklářského řemesla, které je to jediné, co jim po otci zbylo…

Křehká krása

Autorka: Petra Durst-Benningová
Přeložil: Rudolf Řežábek

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1288-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Křehká krása vydalo nakladatelství Cosmopolis.

V durynské vesnici Lauscha běžel život po staletí stále stejně. Zdejší skláři byli vyhlášení svým uměním, které předávali z otce na syna. Joost Steinmann vedl úspěšnou rodinnou dílnu, přestože měl jen tři dcery. Když ale nečekaně zemřel, zůstaly Johanna, Ruth a Marie bez peněz. Jak mají tři osamělé ženy přežít v mužském světě? Podle tradice bylo foukání skla vyhrazeno pouze mužům, ženy mohly jen pomáhat se zdobením.

Nezbylo jim nic jiného než přijmout práci u konkurence. Ani celodenní dřina jim ale nezajistila dost prostředků k přežití. Nejstarší Johanna se proto vydala do města, kde se stala asistentkou jednoho ze zdejších obchodníků, který prodával sklo do celého světa. Ruth se rozhodla získat bohatého manžela a nejmladší Marii, stále zasněnou a tichou, natolik uchvátilo jiskřivé kouzlo skla, že porušila všechna pravidla a tajně usedla ke kahanu svého otce.

Všechny tři ale budou muset ještě zdolat mnoho překážek a spojit síly, aby si splnily svůj sen o nezávislosti a svobodě.

Ukázka z knihy

To ráno Ruth už dvakrát vyšla nahoru, aby probudila Johannu. Pokaždé se dočkala zabručení, které ji vedlo k domněnce, že sestra konečně vstane. Proč jen já jí na to každý den skočím, ptala se otráveně Ruth sama sebe, když už potřetí stoupala po úzkých schodech spojujících kuchyni a dílnu s horním patrem domu. Provázel ji pach opékající se slaniny. U vikýře si stoupla na špičky a nakukovala dozadu za dům, kde slyšela zpívat Marii. Šikmo přes okno byla natažená pavučina. Ruth nestál tento krásný umělecký výtvor ani za pohled a jen ho rukou nedbale smetla. Marii ani otce nebylo  nikde vidět. Ruth se ušklíbla. Než si někdo z nich všimne, že se v kuchyni něco pálí, budou z bramborových plátků a proužků slaniny už jen uhlíky.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Knihy se mohou stát naší velkou oporou v těžkých časech. Rozhodně to platí o hlavních hrdinkách knihy Pařížská knihovna, které spojuje právě láska k literatuře – mohou tak snít, hledat inspiraci i odvahu, nahlížet do osudů druhých lidí, a přitom být chráněny před světem, kde zuří válka…

Pařížská knihovna

Autorka: Janet Skeslien Charlesová
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-874-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pařížská knihovna vydalo nakladatelství Jota.

Pařížská knihovna, druhý oceňovaný román autorky Janet Skeslien Charles, vychází ze skutečných událostí v Americké knihovně v Paříži, která se stala svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Paříže. Příběh vás zavede skrze životní osudy Odile Souchetové do Paříže konce 30. let a nelehké doby nacistické okupace a následně do Montany na sklonku studené války, kde se prolíná s životem Lily, dívky z amerického maloměsta.

Obě ženy spojí láska ke knihám, čtení a francouzštině, které jsou nejen klíčem k jejich podivuhodnému přátelství, ale i k celému románu. Ani jedna z nich z počátku netuší, že mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Pařížská knihovna je laskavě vyprávěný příběh z nelaskavých dob, jenž barvitě líčí kouzlo knih, oněch náhledů do životů druhých, které čtenářům poskytují inspiraci, dodávají odvahu a umožňují snít. Je o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.

Ukázka z knihy

Čísla mi plula kolem hlavy jako hvězdy. 823. Čísla se stala klíčem k mému novému životu. 822. Konstelace naděje. 841. Pozdě v noci v mé ložnici, ráno cestou pro croissanty, řada čísel za řadou – 810, 840, 890 –, mi defilovala před očima. Ztělesňovala svobodu, ztělesňovala naději. Spolu s čísly jsem studovala i dějiny knihovních sbírek, které sahaly až do 16. století. Zatímco v Anglii měl Jindřich VIII. napilno stínáním hlav svých žen, náš král František modernizoval svou knihovnu, kterou otevřel učencům. Jeho královská sbírka se stala zárodkem Bibliothèque nationale, Národní knihovny.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky z knihy.

O autorce

Janet Skeslien Charlesová vyrostla na rozlehlých pláních americké Montany a po více než patnáct let učila angličtinu, francouzštinu a kreativní psaní nejprve v ukrajinské Oděse, poté v rodné Montaně a nakonec ve Francii. V současnosti dělí svůj čas mezi Montanu a Paříž. Již její první román Moonligt in Odessa ji vynesl mezi oceňované autory – Publishers Weekly jej zařadil mezi desítku nejlepších literárních debutů a National Geographic označil za knihu měsíce. S historií Americké knihovny v Paříži se seznámila, když tam pracovala jako programová manažerka. Pařížská knihovna se dosud dočkala vydání v 17 zemích.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A doba druhé světové válka ještě jednou, jen z druhé strany. Německá dívka Hetty je prototypem ideální ženy tehdejší doby a plně věří ve vládnoucí ideologii. Jenže tento obraz dokonalého života naruší jeden židovský chlapec, který jí kdysi zachránil život…

Dcera říše

Autorka: Louise Fein
Přeložil: Soňa Tobiášová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 136×208 mm
ISBN: 978–80-7633-430-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Dcera říše vydalo nakladatelství Alpress.

Hetty je dokonalá německá dívka. Její otec vyzdvihuje nacistickou ideologii, její bratr nadšeně vstoupí do Hitlerjugend. Hetty bezmezně věří ve svou zemi i lidi, kteří jí vládnou. Dokud se jednoho dne neocitne v hledáčku nacistů Walter, židovský chlapec, který jí kdysi zachránil život. A to změní úplně vše.

Ukázka z knihy

„Metamorfóza!“ zvolá doktor Kreitz. „Tak tu knihu nazvali Angličané.“ Vzrušeně v ní zalistuje a mávne s ní. „Jestlipak někdo ví, co to slovo znamená?“ Naklání se nad katedrou, rukávy má vyhrnuté k loktům. Nikdo z nás v dřevěných lavicích mé nové třídy gymnázia se neodvažuje vydat hlásku.

Už žádné rozviklané, zaprášené lavice staré reálky. Na špinavé hřiště a drzé děti taky ráda zapomenu. Tohle gymnázium má vysoké stropy, obloukovité vchody a rozlehlé chodby. Uprostřed dokonce krásnou halu s obnaženými stropními trámy. Tady jsou i učitelé vyšší, chytřejší a přísnější. Možná jsem vstupní testy zvládla líp než Karl, když tu před třemi lety, v jedenácti jako já, poprvé usedl do lavice, ale teď jsem také gymnazistka a necítím se ani trochu vzdělaná.

Prolistujte si celou ukázku z knížky.

O autorce

Louise Fein pracovala jako právnička v oblasti financí. Psaní ji ale vždy bavilo, a tak se rozhodla pro večerní kurz tvůrčího psaní. Nakonec získala z tvůrčího psaní magisterský titul a vydala svůj první román Dcera říše. Žije v anglickém Surrey s manželem a dětmi.

Zdroj informací: louisefein.com

————————————————

Pokud jste si oblíbili knihu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, určitě vás potěší, že Muriel Sparková vydala nový titul, jehož hlavním tématem jsou opět dívky. Nebo přesněji mladé ženy, které se snaží v těžké poválečné době najít své místo a zorientovat se v nových poměrech.

Dívky bez prostředků

Autorka: Muriel Sparková
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-907771-5-6
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Dívky bez prostředků vydalo nakladatelství Maraton.

Je těsně po druhé světové válce a Londýn se nesměle probouzí z hubených válečných let. Obyvatelky londýnských „ženských domovů“, dobročinného penzionu The May of Teck Club, se nadechují svobody a lační po nových šatech, nových mužích, novém životě. Metropole ale zůstává poznamenána válečnými šrámy, zboží je na příděl a dívky zjišťují, že zlu se daří i v dobách míru.

Novela navazuje tématem, stylem, biografickou inspirací i datem vzniku na Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, knížku, kterou se Sparková ve světě a s velkým časovým odstupem i u nás proslavila nejvíce. Podobně jako Nejlepší léta zachycují vratký přechod skupinky školaček od naivního dětství k dospívání, zachycují Dívky bez prostředků snahu skupinky mladých žen zajistit si samostatnou existenci a zorientovat se v novém světě – přičemž Sparková v obou dílech osvědčuje tutéž formulační úspornost, umění diskrétního náznaku a smysl pro vtip i pro tragiku prostou sentimentality či patosu.

Ukázka z knihy

Hlavními tématy ve všech noclehárnách a pokojích byly láska a peníze. První byla láska, od níž se odvíjely peníze na údržbu zevnějšku a pořizování oděvních lístků na černém trhu za oficiální cenu osm lístků za libru.

Sídlem klubu byl prostorný viktoriánský dům a od časů, kdy sloužil coby soukromá rezidence, se s úpravami jeho interiéru mnoho nepodniklo. Půdorysem připomínal většinu ženských ubytoven proslulých svou lácí a atmosférou, jež začaly vzkvétat od chvíle, kdy si to emancipace žen vyžádala. Nikdo v May of Teck neoznačoval klub za ubytovnu, leda snad v okamžicích skleslosti, jakou zažívaly mladší členky jedině tehdy, když je odkopl milý.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Muriel Sparková (1918–2006), skotská spiso­vatelka, básnířka a esejistka, se narodila a vyrostla v Edinburghu. Před sňatkem učila krátce angličtinu a pracovala jako sekretářka. První léta druhé světové války strávila s manželem v tehdejší Jižní Rhodesii a poté se vrátila do Anglie, kde v letech 1944–1945 pracovala v propagandistickém oddělení vojenské rozvědky. Psát začala po válce, v roce 1947 se na rok stala editorkou časopisu Poetry Review. V roce 1954 konvertovala ke katolické víře, což sama považovala za stěžejní posun ve své spisovatelské kariéře. Žila v Londýně, v New Yorku a v Římě, v sedmdesátých letech se usadila v Toskánsku, kde také zemřela. Svůj první román The Comforters publikovala v roce 1957. Česky vyšla Ba­lada z předměstí (1970), detektiv­ka Večírek (1997), povídka Černá madona (2001) a detektivní román Zá­hadný případ lorda Lucana (2003). V roce 2018 vyšla česky rovněž její celosvětově nejznámější novela Nejlepší léta slečny Jean Brodiové. Muriel Sparková byla deníkem The Times zařa­zena na osmou příčku mezi padesát nejlepších poválečných britských spisovatelů.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKřehká krása

Durst-Benningová, Petra

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizePařížská knihovna

Charlesová, Janet Skeslien

Jota, 2021

zobrazit info o knizeDcera říše

Fein , Louise

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeDívky bez prostředků

Sparková, Muriel

Maraton, 2021

Napsat komentář