Po Praze vyjedou knihotaxíky. Pomůžou lidem s prodejem knížek, které už v knihovně nechtějí

knihotaxi_lores
Češi za nové knížky ročně utratí ročně více než 8 miliard. Není divu, že stále více z nich se snaží získat část vynaložených peněz zpět dalším prodejem. Napomáhá tomu rozvoj takzvaných knižních secondhandů i způsobů, jak již přečtené knížky snadno vracet zpět do oběhu. Poslední novinkou jsou sezónní knihotaxíky, které v následujících týdnech vyrazí po Praze.

KNIHOBOT_pobocka_Strossmayerovo_loresKnihotaxík může zdarma objednat každý, kdo by rád prodal již přečtené knížky, ale nechce trávit čas jejich focením nebo komunikací se zájemci. Po předchozí rezervaci přijede knihotaxík na libovolnou adresu v Praze nebo bezprostředním okolí. Všechny knížky, které se hodí pro další prodej, následně zaveze do knižního secondhandu Knihobot. Ten je během několika dnů nabídne ke koupi novým zájemcům a původnímu majiteli bude následně vyplácet zisk z prodeje.

První knihotaxík vyjede již ve čtvrtek 29. července, druhý pak o týden později, 5. srpna. Jak však upozorňují sami organizátoři, zájem předčil očekávání a rezervace se rychle plní.

„Lidé se vrací z dovolených, přiváží zpět spoustu přečtených knížek, které jim udělaly radost, ale do knihovny je na stálo zařadit nechtějí. Zároveň je poznat, že léto využívají také k úklidu a zútulňování domácností. I to s sebou nese vyřazování knížek, ke kterým už nemají chuť se vracet,“

zmiňuje Kristýna Hladíková z knižního secondhandu Knihobot.

Využít sezónní knihotaxík je však jen jedna z možností, jak jednoduše vrátit přečtené tituly do oběhu a získat za ně peníze zpět. Většina zákazníků volí bezplatného kurýra či knihy odnese na některou z poboček Zásilkovny nebo přímo výdejen knižního secondhandu Knihobot. Pro posouzení, zda má knihy smysl nabídnout do prodeje, stačí vyfotit jeden snímek nabízených knížek na hromádce a zanechat ve formuláři emailový kontakt. Každý měsíc tuto možnost využívají více než dvě tisícovky lidí.

„Knížky si zaslouží to nejlepší možné zacházení. Občas to však znamená vyndat je z druhé řady v poličce, kde se na ně jen práší, a dát jim druhou šanci. Uděláte si místo pro nové knihy a těm starým dáte znovu smysl,“ zmiňuje Hladíková. „Za celou řadu knížek, které vyšly v posledních letech v malém nákladu a už nejsou na pultech knihkupectví, navíc můžete ve výsledku dostat víc, než kolik vás původně stály.“

O Knihobotu

KNIHOBOT_Dominik Gazdoš, Pavel Pekař, David Gazdoš - zakladatele_Knihobot_loresKnihobot.cz je největší český knižní second-hand. Kombinuje moderní technologie se zodpovědným přístupem ke knihám z druhé ruky. Jeho hlavní misí je změnit fungování trhu a naučit Čechy vracet knihy zpět do oběhu. Funguje po celé republice – knihy dokáže vyzvednout na jakékoliv adrese a stejně tak je kamkoli zaslat. Tituly prodává na bázi komisního prodeje a díky dlouhodobé práci s daty může zajistit tu nejlepší prodejní cenu i rychlost prodeje.

Pod značkou Knihobot funguje do roku 2019, kdy navázal na předchozí projekt svých zakladatelů Dominika Gazdoše, Davida Gazdoše a Pavla Pekaře.

Doporučení:
Share

Napsat komentář