Z deníku potulného písničkáře

Co jsem nezapomnel
Jan Burian oprášil své vzpomínky a doplnil je o autentické zápisky z osmdesátých let. Vznikl tak první díl jeho pamětí, které končí rokem 1992. Ve svém vyprávění zachycuje jak svůj život, tak i tehdejší dobu z pohledu písničkáře.

Název vzpomínek básníka, prozaika a písničkáře Jana Buriana (nar. 26. března 1952) Co jsem nezapomněl naznačuje jistou spřízněnost s jeho starším textem Rychle než to zapomenu. V letech 1982 až 1985 si Jan Burian psal soukromé zápisky, které vydal v samizdatu. S ohledem na skutečnost, že se text mohl dostat do ruky komukoliv, musel autor leccos vynechat, aby nezpůsobil řadě lidí problémy s tehdejší státní mocí. Také – jak přiznal po letech – se občas soustředil na něco, co už ztratilo význam, a některé věci v oné době viděl jinak, třeba i trochu mělce. Útlá knížka končila rozpadem někdejší folkové dvojice Burian-Dědeček a oficiálně vyšla až roku 1990 jako první svazek edice Traverza v nakladatelství Scéna.
Po pětatřiceti letech se Jan Burian k těmto vzpomínkám vrátil, doplnil je a podstatně rozšířil, zejména o autentické zápisky z osmdesátých let, z radostné doby, kdy se hroutil režim. Doby, která už byla popsána například z pohledu disidenta, politika nebo úředníka, ovšem tentokrát jde pro změnu o pohled písničkáře. Text knihy opisuje oblouk od dětství a dospívání na Hradčanech v rodině divadelníka E. F. Buriana přes hledání vlastní umělecké cesty v husákovském Československu až k otevření nových možností po listopadu 1989, kdy Janu Burianovi začala být zavedená role písničkáře s klavírem těsná. Koláž Burianova vyprávění, dobových zápisků a citací nejrůznějších dokumentů končí rokem 1992; chystaný druhý díl se soustředí na autorovy zážitky, postřehy a tvorbu od devadesátých let až po současnost.

Co jsem nezapomněl

aneb Z deníku potulného písničkáře
Autor: Jan Burian

Počet stran: 411
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7492-525-2
Doporučená cena: 400 Kč

 

Knihu Co jsem nezapomněl vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jan Burian (*1952) je český básník, písničkář a prozaik, autor rozhlasových pořadů, fejetonista, televizní moderátor, autor dokumentárních filmů a také průvodce. Od roku 1990 vydal více než deset knih, od sbírek poezie a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci, avantgardním divadelníku Emilu Františku Burianovi – Nežádoucí návraty E. F. BurianaV nakladatelství Galén dále vyšly například tyto Burianovy knihy: Na blankytném pozadíDvacet let s IslandemJiná dobaDvacet let v AršePřímluva za dnešní dobuHodina duchůPřízrak v nákupním středisku, Výlet do Portugalska či Vichřice a bubliny.

Zdroj informací: web autora


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo jsem nezapomněl
aneb Z deníku potulného písničkáře

Burian, Jan

Galén, 2021

Napsat komentář