Návrat do Hawkinsu

silena-max
Vítejte v Hawkinsu v Indianě, v městečku, kde není o tajemno, drama ani zábavu nouze. Jak si na to všechno zvyká Maxine, puberťačka, která se sem zrovna přistěhovala…?

Knihu Šílená Max vydalo nakladatelství Argo.

Připomeňme si děj předchozích knih ze série v naší recenzi.

Stranger Things je populární americký sci-fi seriál internetové streamovací služby Netflix. Děj se odehrává v 80. letech v malém městě v Indianě, v jehož okolí dochází k podivným událostem. Probouzí se tu zlo, které přesahuje naše vnímání. Když dojde ke zmizení malého chlapce, jeho přátelé se spojí ve snaze ho zachránit. Události dostanou rychlý spád. Do boje proti demogorgonům a samotné temnotě se přidá zvláštní dívka s neobvyklými schopnostmi.

Knižní svět Stranger Things má na svém kontě dva prequely, které doplňují děj seriálu o skutečnosti, jež se staly dávno před tím, než do Hawkinsu zavítal demogorgon a obrátil vše vzhůru nohama. A protože všichni fanoušci netrpělivě vyhlíží novou sérii, bude pro ně jistě dobrou zprávou, že nakladatelství Argo vydává další díl. Za ním stojí americká autorka Brenna Yovanoffová, které zatím vyšly knihy The Replacement, The Space Between nebo Places No One Knows. Šílená Max je však její první knihou přeloženou do češtiny.

Hlavní hrdinka Maxine Mayfieldová je třináctiletá zrzavá puberťačka, která se ráda obléká do klučičího oblečení a jezdí na skatu. Má ráda svůj život v Californii, a jak se brzy dozvídáme, těžce nese rozchod svých rodičů a odstěhování se z rodného, sluncem zalitého města. A zatímco v seriálu je novou, zpočátku spíše vedlejší a upozaděnou postavou, v této knize má hlavní slovo. Nečekejte však, že se dozvíte nějaké zásadní informace nad rámec věcí, jež proběhly na televizních obrazovkách, jak je tomu například v předchozích dílech. Děj knihy totiž kopíruje události druhé série, jen je pro změnu vidíme z Maxina pohledu. Takže když zůstává za dveřmi, zatímco na druhé straně probíhá válečná porada, nic nevíme. Je tudíž nezbytné, abyste seriál znali ještě předtím, než začnete číst. Bez celkového přehledu může kniha působit vytržená z kontextu a nedávat smysl.

Nemohu říct, že by vám kniha nepřinesla vůbec nic. Kromě vysvětlení, jak dívka z Californie skončila v malém zapadákově, se dozvíte, jakým vývojem si prošel její vztah s nevlastním bratrem, kým její matka po rozvodu zaplnila místo po otci, nebo co všechno se muselo stát, než ji čtyři kluci (a jedna výjimečná dívka) pozvali mezi sebe. To už sice víte, ale je zajímavé sledovat to z nového úhlu pohledu doplněného o Maxiny myšlenky.

Rozporuplný dojem vytváří celkový vzhled knihy. Obálka je příjemná na dotyk a zpracovaná tak, že by se jistě líbila i samotné Max. Díky většímu písmu a ději zachycenému v sedmnácti kapitolách, jejichž přechody jsou graficky velmi vyvedené, se kniha čte skoro sama. Ovšem na rozdíl od předchozích dílů, které mají pevnou vazbu, má kniha vazbu brožovanou. Pokud se tedy těšíte, až si doplníte knihovnu o další pěkný kousek, nepočítejte s tím, že vám budou v poličce všechny díly Stranger Things ladit.

Celkově se dá Šílená Max považovat za literární průměr. Čtenáři, který je světem Stranger Things nepolíben, může připadat neúplná, a fanouškům naopak nic nového nepředá. I tak si ale těch pár hodin, jež nad ní strávíte, zaslouží.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStranger Things
Šílená Max

Yovanoffová, Yvonna

Argo, 2021

Napsat komentář