Napínavý závěr týdne

napinava-patrani
Venku už je krásně a před námi je víkend – ideální příležitost vzít si knížku, sednout si do trávy a užívat si volných dní. A tentokrát to čtení bude pěkně napínavé, vybrali jsme pro vás totiž hned pět thrillerů, ze kterých vás bude i během horkých dní pořádně mrazit.

Rodinná tajemství mohou zamávat nejedním zdánlivě idylickým vztahem. Nejinak tomu bude v knize Nevlastní sestra od Sandie Jonesové, kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis. Jak se hlavní hrdinky dokážou vypořádat s novinkami, které do jejich života přinese jeden test DNA?

Nevlastní sestra

Autorka: Sandie Jonesová
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1766-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Nevlastní sestra vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Sestry Kate a Lauren si vždycky byly navzájem oporou. Každou neděli pravidelně obědvají spolu se svou matkou a po smrti otce na této tradici lpí ještě víc. Jednoho dne však někdo zaklepe na dveře a rázem je všechno jinak. Na prahu stojí mladá žena. Představí se jako Jess a v ruce drží výsledky testu DNA.

Tvrdí, že je jejich nevlastní sestra. Následky její návštěvy na sebe nenechají dlouho čekat. Najednou začíná vyplouvat na povrch, že každá z žen ukrývá nějaké tajemství a jejich rodina možná není tak dokonalá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Ukázka z knihy

Kate si všimne známé jmenovky na dveřích ordinace doktora Williamse a ucítí, jak se jí stáhne žaludek. Neví, proč na ni i po takové době působí pořád stejně – už by měla být zvyklá. Jenomže pokaždé když projde těmito dveřmi, je plná naděje, a pokaždé když z nich zase vyjde, cítí naprosté zoufalství a smutek, neschopná uvěřit, že osud může být tak krutý.

Sedí v čekárně na klinice a Matt, jako by vytušil, co si myslí, ji chytne za ruku a stiskne ji, jako kdyby měl nějakou moc přenést na ni svůj bezmezný optimismus.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

O autorce

Sandie Jonesová je novinářka na volné noze píšící mimo jiné pro Sunday Times, Daily Mail, Woman‘s Weekly a časopis Hello. Čeští čtenáři mohou znát například její titul Matčina hra. Kdyby nebyla spisovatelkou, stala by se návrhářkou interiérů, protože je až nezdravě posedlá tapetami a polštářky. Žije v Londýně s manželem a třemi dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

S dnešní druhou knihou se přesuneme do indického velkoměsta. Autorka Deepa Anappara ve svém titulu Dokud vás nenajdeme skvěle zachytila místní atmosféru a beznaděj zdejších slumů. A také jeden velký problém, který se zde ve velké míře objevuje – mizení dětí…

Dokud vás nenajdeme

Autorka: Deepa Anappara
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-483-8
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Dokud vás nenajdeme vydalo nakladatelství Prostor.

Smog v indickém velkoměstě je jako dech samotného ďábla. Pálí v očích, leze do nosu a úst, usazuje se na kůži, všechno rozmlžuje a maže z oblohy hvězdy. Ale může být i užitečný – když poskytuje krytí třem dětem, hledajícím nezvěstného spolužáka.

Devítiletý Džaj se až příliš často dívá na policejní reality show, myslí si, že je chytřejší než jeho kamarádka Parí (ačkoli ta má samé jedničky) a že je lepší šéf než jeho kamarád Faiz (ačkoli Faiz už má opravdovou práci). Když zmizí spolužák ze školy, Džaj se rozhodne využít vyšetřovací dovednosti, které načerpal ze seriálu Policejní hlídka, a pustí se do pátrání. S pomocí Parí a Faize se vydává do nejnebezpečnějších částí indického velkoměsta, aby odhalili pravdu: na noční bazar, a dokonce i na železniční stanici na konci fialové linky metra. Ale děti se ztrácejí dál a trojice pátračů ze slumu musí čelit vyděšeným rodičům, lhostejným policistům a džinům kradoucím duše. A když dojde na ztráty i v nejbližším okolí, Džaj a jeho přátelé si uvědomí, že jejich život už nikdy nebude jako dřív.
V Indii podle odhadů zmizí až 180 dětí denně. Tato zmizení se do zpráv dostanou obvykle pouze v případech, kdy je únosce dopaden nebo zločin doprovázejí hrůzné okolnosti. Novinářka a spisovatelka Deepa Anappara dělala rozhovory s dětmi, které se živily přehrabováním odpadků nebo žebraly na křižovatkách, s dětmi, které se doma mohly jen s obtížemi učit kvůli složité situaci v rodině, a s dětmi, které musely ze školy odejít kvůli nábožensky motivovanému násilí. Na základě jejích zkušeností vznikl román Dokud vás nenajdeme o odhodlání dětí přežít ve společnosti, která je často záměrně zanedbává, vyprávěný z jejich perspektivy. Autorce se podařilo zachytit především odolnost, veselí a kuráž těchto dětí. Strhující drama navazuje na tradici silných příběhů o dětském přátelství ve stínu chudoby a náboženské nesnášenlivosti, reprezentovanou Lovcem draků Khaleda Hosseiniho.

Ukázka z knihy

Dokud byl Mentál naživu, byl to šéfík, co pro něj pracovalo asi tak osmnáct nebo dvacet děcek, a on na žádný z nich skoro nikdy nevztáhnul ruku. Týden co týden jim dával čokoládový tyčinky, aby si je mezi sebou rozdělily, nebo pytlíky lentilek, a dohlížel na to, aby byly neviditelný pro policajty a takový ty kazatelský týpky, co je chtěli zachránit z ulice, i pro chlápky, co ty děcka sledovali hladovýma očima, když pobíhaly po kolejích a sbíraly plastový láhve od vody dřív, než je rozmačká vlak.

O autorce

Deepa Anappara vyrostla v jihoindické Kérale a pracovala jako novinářka v různých velkoměstech včetně Bombaje a Dillí. Za své reportérské a románové dílo o vlivu chudoby na násilí na dětech a na jejich vzdělávání získala řadu ocenění. Kniha Dokud vás nenajdeme byla nominována na Edgarovu cenu za nejlepší román. The New York Times, The Washington Post a Time ji označily za jednu z nejlepších knih roku 2020.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Co všechno dokáže žena udělat, aby ochránila své děti? Tuto otázku si klade i hlavní hrdinka románu Nejtěžší ze všeho, který vyšel v nakladatelství Leda. Její život totiž není tak ideální, jak se může na první pohled zdát – ji i její rodinu začne ohrožovat jedno velké tajemství, které může vše zničit.

Nejtěžší ze všeho

Autorka: Charlotte Philbyová
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 154×233 mm
ISBN: 978-80-7335-659-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Nejtěžší ze všeho vydalo nakladatelství Leda.

Anna Witherallová je ztělesněním všeho, co čtenářům předkládá jako redaktorka prestižního časopisu: provdala se za Davida, svého zámožného přítele z univerzity, má pěkný dům v dobré čtvrti a roztomilá dvojčátka Stellu a Rose.

Jenže pod pozlátkem se skrývá hrozivé tajemství. Mohlo by zničit všechno, co Anna namáhavě vybudovala. Najde řešení v nevypočitatelném světě tajných služeb, do kterého se nechala zatáhnout? Vypořádá se s tím, co ohrožuje její rodinu i ji samou?

Anna si uvědomí, že aby ochránila svoje děti, bude je muset opustit – navždycky. Kdosi ji sleduje. Nedokáže ho setřást. Mohl by to být někdo, o kom se domnívá, že mu může důvěřovat, někdo, kdo je odhodlán se postarat, aby oběť nemusela být konečná. Ale aby všichni zaplatili za svoje činy…

Román Nejtěžší ze všeho je obrazem důrazného vpádu žen na území špionáže a literatury o ní, jež dosud ovládali převážně muži. Představuje neodolatelnou kombinaci špionážního tématu a thrilleru v kulisách domácího prostředí. Zároveň čtenáři nabízí sugestivní, dokonale propracovanou anatomii zrady.

O autorce

Charlotte Philbyová, vnučka nejslavnějšího špiona studené války Kima Philbyho, který byl vysokým důstojníkem MI6 a zároveň agentem KGB, je spisovatelka, novinářka na volné noze a blogerka. Osm let pracovala jako oceňovaná redaktorka a reportérka pro deník Independent. Přispívá do různých novin a časopisů (Guardian, Sunday Times, New Statesman, Marie Claire), pracuje pro BBC Channel 4, vytvořila on-line platformu Motherland.net. Charlotte má tři děti a žije v Londýně.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Tim Weaver přichází s dalším mrazivým thrillerem, který nás tentokrát zavede na opuštěný ostrov. I když, není tak opuštěný, jak se může zdát – je na něm vyděšená žena, která přišla o bratra a na ostrově zůstala uvězněna. Co se ale přesně stalo? Kam zmizel její bratr? A kdo usiluje i o její život?

Ztracené střípky

Autor: Tim Weaver
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-271-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Ztracené střípky vydalo nakladatelství Mystery Press.

NEZNÁ SVÉ NEJTEMNĚJŠÍ TAJEMSTVÍ. ALE NĚKDO JINÝ ANO. A CHCE SE JÍ ZBAVIT… Rebeka Murphyová je od rozchodu s manželem na všechno sama a náročná práce v nemocnici a výchova dvou malých dcer si na ní začíná vybírat svou daň. Proto se Rebeka rozhodne na jeden den všeho nechat a doprovodit bratra Johnnyho na pracovní výlet na odlehlý ostrůvek sto šedesát dva kilometrů od pevniny. Jenže jeden den se protáhne na pět měsíců. Rebeka s Johnnym se hodinu po příjezdu na ostrov stanou oběťmi útoku. Po bratrovi se slehne zem a Rebeku nechá útočník na místě v domnění, že je mrtvá. Než se jí podaří dostat zpět do přístavu, je už pozdě… Sezóna skončila, poslední trajekt odplul a ostrov zůstal opuštěný. Na pět měsíců. Rebeka si záhy uvědomí, že bratrovo zmizení je pouze jedním z jejích mnoha problémů. Nemá loď, telefon ani na koho se obrátit, a návratem do civilizace její noční můra ani zdaleka nekončí. Někdo tam na ni totiž čeká – a ten někdo si nepřeje, aby se vrátila domů živá…

Ukázka z knihy

Klopýtala mezi regály.
V hutné tmě viděla stěží na krok a naslepo šátrala rukama. Byla na kost promočená, od hlavy až k patě, a vlhké oblečení se jí lepilo na kůži. V půlce cesty se zastavila a ohlédla. Jako by se ocitla v širém, temném oceánu.
Okno, kterým vlezla dovnitř, se rýsovalo ve stínech jako obraz. Z jedné strany rámu stále trčely kusy skla, zbytek střepů ležel vysypaný na podlaze. Slyšela kapky deště bubnující o střechu – neutichající, strojový rytmus – a viděla blesky na obloze. Každý z nich vždycky na pár vteřin ozářil interiér a umožnil jí lépe se zorientovat. Potřebovala jídlo a suché oblečení. Mnohem naléhavěji však potřebovala zrcadlo a šitíčko, protože krev už jí nestékala jen do očí, valila se jí proudem po tváři.

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatelství.

O autorovi

Tim Weaver je bývalý novinář a redaktor řady časopisů. Přestože byla jeho novinářská kariéra úspěšná, rozhodl se psát raději thrillery. Počínaje Honem na mrtvého tak vzniklo zatím deset románů, které uvedly na scénu soukromého detektiva Davida Rakera, specialistu na hledání pohřešovaných osob. Weaverův čtvrtý a desátý román, Není cesty zpět (naše recenze audioknihy)a Nikdo není doma (naše recenze audioknihy), byly prezentovány v prestižním britském knižním pořadu Richard and Judy Book Club. Jeho knihy se pravidelně objevují v žebříčku nejprodávanějších titulů podle Sunday Times a romány Žena mého života a Nikdo není doma se v něm udržely dokonce několik týdnů za sebou. Weaver byl rovněž nominován v rámci britského literárního ocenění National Book Awards.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Knížka Dívka A autorky Abigail Dean vypráví děsivý příběh mladé ženy, která si v dětství prošla naprostým peklem a nyní se vší silou snaží zapomenout. Když ale umře její matka, nezbyde jí nic jiného, než se do domu, kde vyrůstala, vrátit a postavit se minulosti čelem…

Dívka A

Autorka: Abigail Dean
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-7633-366-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dívka A vydalo nakladatelství Alpress.

Nechci myslet na svou rodinu. Na hrůzy, které jsme se sourozenci museli kvůli rodičům prožít. Chci zapomenout na hororový dům i zvěrstva, která s námi dělali. Teď je ale matka po smrti a dům je náš. Musíme se tam vrátit a postavit se minulosti čelem, protože jiná cesta neexistuje. Stejně jako už nesmí existovat jméno, které mi dali – A. Jmenuji se Lex a toto je můj příběh.

Ukázka z knihy

Neznáte mě, ale viděli jste moji tvář. Na dřívějších fotografiích nahradily naše podoby až k pasu pixely, dokonce i vlasy se pokládaly za příliš jasný poznávací znak, který by nás mohl identifikovat. Ale náš příběh ztratil časem punc novosti a jeho ochránci polevili v ostražitosti, takže jste nás v temnějších koutech internetu mohli bez obtíží nalézt. Oblíbeným snímkem byl ten před domem v Moor Woods Road, pořízený jednoho zářijového podvečera. Otec seřadil nás šest pěkně podle velikosti, Ethan drží v náruči Noaha. Malé bílé přízraky mžourající do oslepujících paprsků slunce. Dům za námi se koupe v posledním denním světle a před okny a dveřmi se prodlužují stíny. Tiše zíráme do čočky fotoaparátu. Měl to být dokonalý snímek. Ale těsně předtím, než otec stiskl spoušť, zmáčkla mi Evie ruku a zvedla ke mně obličej; na fotografii je vidět, že se právě chystá promluvit a mně se začínají zvedat koutky úst k úsměvu. Nepamatuji si, co mi řekla, ale jsem si jistá, že jsme za to později zaplatily.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Abigail Dean se narodila v anglickém Manchesteru. Po studiích na univerzitě v Cambridge odstartovala svou právnickou kariéru. Ve třiceti letech napsala svůj první román Dívka A, který si v knižním světě získal okamžitou pozornost. Nyní na pozici právníka zastupuje firmu Google a věnuje se psaní dalšího románu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNevlastní sestra

Jonesová, Sandie

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeDokud vás nenajdeme

Anappara, Deepa

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeNejtěžší ze všeho

Philbyová, Charlotte

Leda, 2021

zobrazit info o knizeZtracené střípky

Weaver, Tim

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizeDívka A

Dean, Abigail

Alpress, 2021

Napsat komentář