OneHotBook opět ovládl ceny Asociace vydavatelů audioknih. Šikmý kostel se stal audioknihou roku 2020!

audio-nahled
Počtvrté v řadě se vydavatelství OneHotBook podařilo získat absolutní vítězství v ostře sledované odborné anketě Asociace vydavatelů audioknih (AVA). Audioknihou roku se stala zvuková verze románu Karin Lednické Šikmý kostel. Tituly OneHotBook si krom toho odnášejí prvenství v sedmi z deseti kategorií této největší české oborové ceny.

V příjemném prostředí malostranské Vrtbovské zahrady, za nečekaně krásného počasí a v příjemné atmosféře včera proběhlo vyhlášení letošní soutěže Audiokniha roku, v níž se hodnotila nejlepší zvuková díla vydaná v roce 2020. Dvakrát korunovaný Šikmý kostel Karin Lednické v režii Jitky Škápíkové byl zvolen absolutním vítězem a oceněn byl i výkon Vilmy Cibulkové coby nejlepší interpretky. Cenu za nejlepší vícehlasou četbu dále obdržela audioverze románu Svědectví Margaret Atwoodové, kterou rovněž pod režijním dohledem Jitky Škápíkové načetlo herecké kvarteto Taťjana Medvecká, Veronika Khek Kubařová, Eva Josefíková a Martin Myšička. Prvenství v kategorii nejlepší jednohlasá četba získala více než čtyřicetihodinová nahrávka klasického díla Egypťan Sinuhet v provedení Lukáše Hlavici a podle hodnocení poroty „umírněné, ale sugestivní režii Michala Bureše“. Za nejlepšího interpreta byl označen Jan Potměšil v audioztvárnění své divadelní role Charlieho Gordona v kultovním sci-fi díle Růže pro Algernon, rovněž pod režijním vedením Michala Bureše.

U porotců uspěla i audioverze Zlatou stuhou ověnčené prózy pro děti H2O a tajná vodní mise Petra Stančíka v podání Jiřího Lábuse – první místo v kategorii nejlepší audiokniha pro děti a mládež – a v kategorii nejlepší design bylo oceněno grafické zpracování obalu audioknihy Vražda potřebuje reklamu Dorothy L. Sayersové z dílny studia Tomski & Polanski.

Ve vlastním konkurenčním boji se v těsném závěsu za nejlepší jednohlasou četbou umístila audioverze jednoho z nejvýznamnějších románů 20. století – Sophiiny volby Williama Styrona. Pomyslné stříbro pak ještě získal velký román příslušníka „ztracené“ generace Ericha Marii Remarqua Tři kamarádi v kategorii nejlepší design.

Výjimečné a vyzdvihované audioverzi románu Egypťan Sinuhet přitom jen o vlásek unikla další dvě prvenství: obsadil totiž druhé místo v kategoriích absolutní vítěz a cena posluchačů Alza.cz.

Za rok 2020 se tedy vydavatelství OneHotBook může pyšnit sedmi prvními cenami včetně té nejvyšší, čímž se opět stalo nejúspěšnějším domácím vydavatelstvím audioknih. Gratulujeme nejen všem oceněným hercům, ale i režisérům, zvukařům a všem spolupracovníkům. A za přízeň pochopitelně děkujeme také porotě AVA a všem hlasujícím.

Z ostatních nakladatelů uspěla například Audiotéka, a to v kategorii dramatizace, kde zvítězilo zpracování komedie Vlastníci. Jako mluvené slovo mimo kategorie byla oceněna audiokniha Anatomie strachu z nakladatelství BionautCenu posluchačů pak získala audiokniha Třicet let pod přísahou Roberta Šlachty od nakladatelství Témbr.

CENY AVA – AUDIOKNIHA ROKU 2020: Hodnocení odborné poroty

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba: Egypťan Sinuhet

Intenzivní emoční zážitek nepřináší posluchači pouze Waltariho román samotný, ale i celkové zvukové zpracování – kultivované, přitom citlivé a uvěřitelné. Koncentrovaný výkon Lukáše Hlavici, při vší noblese, moudrosti a myšlenkové hloubce předlohy neobyčejně prostý a přirozený, spolu s umírněnou, ale velmi sugestivní režií Michala Bureše nabízí vynikající interpretaci plně respektující literární dílo.

Nejlepší audiokniha – dramatizace: Vlastníci

Audiokniha Vlastníci obsahuje grotesku z drsné reality domovních schůzí. Cenami ověnčená a diváky milovaná tragikomedie, odhalující na půdorysu klasické domovní schůze skrytá tajemství, dávné křivdy i nečekaná spojenectví.

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba: Svědectví

Promyšlená dramaturgie a režie díky citlivě a v logice textu rozděleným hlasům umožňuje posluchačům snadnou orientaci v síti různých vypravěčských partů. Interpreti dobře rozumějí textu a dokážou volit stylizaci, která odpovídá autorčinu jazyku a stylu. Záměrně balancují na hranici mezi ironií a vážností a úspěšně se vyhýbají jakémukoli náznaku falešného patosu nebo křeče. Hravá práce se zvukem v závěru i ambientní hudební plochy pomáhají vnímání celého příběhu.

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie: Anatomie strachu

Intimní mikrohorory ve zvuku. Co se v nás odehrává, když jsme vyděšení? Série skutečných příběhů, které jdou až na dřeň lidského strachu. Audio seriál Anatomie strachu je hloubkovou sondou jedné emoce zachycené v pěti reálných příbězích. Hlavní protagonisty doplňuje zvuk, který sehrává důležitou roli v rámci vyprávění.

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež: H2O a tajná vodní mise

Stančíkův originální humor, jakási noblesa v poetických bláznivinách, se ve zvukovém zpracování potkala s humorem a stylem Jiřího Lábuse. Ten čte suverénně, s obdivuhodnou lehkostí, nadhledem a vtipem, při vší té legraci ale působí velmi laskavě a lidsky. Zvukové zpracování je neodolatelnou kombinací autorovy slovní ekvilibristiky a interpretova hravého projevu. Série H2O patří mezi to dobré v současné literatuře pro děti a kvalitně zpracovaná audioverze to jen podtrhuje.

Nejlepší interpret: Jan Potměšil (Růže pro Algernon)

Mnoho set repríz silného titulu Divadelního spolku Kašpar dokázal Jan Potměšil zúročit ve vynikajícím barvitém výkonu i při omezení na „pouhou“ auditivní stopu. Výraznou postavu Charlieho Gordona má perfektně zažitou v klidných i v emočně silných pasážích, dobře zvládá úvahové i akční, fyzicky dynamizující pasáže, zcela autenticky drží přesnou míru stylizace ústřední postavy. Právě díky jeho interpretaci je poslech audioknihy mimořádným posluchačským zážitkem.

Nejlepší interpretka: Vilma Cibulková (Šikmý kostel)

Mimořádné interpretčino sžití s knihou a procítěné čtení bez patosu a zbytečných emocí vtáhne posluchače do děje natolik, že prožívá příběh všech postav, aniž by si interpretku vůbec uvědomoval. Cibulková pracuje nejen s barvou hlasu, ale i s vnitřním temperamentem a charakteristikou figur. Výtečně zvládá jazykové zvláštnosti specifického nářečí regionu, drsnými polohami ženského altu dokáže vyjádřit hrubost a zemitost jeho obyvatel.

Cena posluchačů: Třicet let pod přísahou

Robert Šlachta poskytuje prostřednictvím rozhovoru se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou osobní zpověď svého neobyčejného života, a to nejen osobního, ale především toho profesního. Jako bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstek Odboru pátrání Celní správy ČR otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnohé jiné), o nichž v době služby mluvit nemohl.

Nejlepší zvukový design: Pohřešovaná

Čtrnáctiletá Ivana Košková zmizela beze stopy v červenci 1997 na krátké trase mezi dvěma vesnicemi. Po dvaceti letech se dokumentarista Petr Hátle pokouší zjistit, jak tato náhlá ztráta ovlivnila životy Ivaniných blízkých. V osmidílném krimi audioseriálu rekonstruuje okolnosti jednoho z nejzáhadnějších případů novodobé kriminalistiky.

Audiokniha roku – absolutní vítěz: Šikmý kostel

Zásadní režijní přínos v práci s tempem, intonacemi a modulací hereckého hlasu přispívá k mnoha silným okamžikům nejen ve stěžejních dramatických situacích knihy, ale i při jednoduchém literárním líčení jarní vycházky, denní dřiny v hospodě nebo na šachtě. Interpretka přistupuje k četbě neokázale, a přitom je z jejího projevu zjevný osobní vztah k textu. Na svých bedrech nese všechnu tíhu hornické mizerie.

Doporučení:
Share

Napsat komentář