Česká detektivka aneb trocha ironie nikoho nezabije

011781-tajemstvi
Jak dnes vypadá původní česká detektivka? Kdo jsou její autoři? Je napínavá až z ní jde mráz po zádech, nebo je plná humoru, nadhledu a ironie?

Ne, nečekejte seriózní odpověď na dané otázky – tu bych vám mohla dát jedině, pokud bych zvládla přečíst vše, co se u nás napsalo. A po pravdě musím říct, že bych asi dokázala najít knihy, po nichž bych se bála v noci vystrčit nos zpod peřiny, ale i takové, které by mě rozesmály. A právě k druhému typu náleží kniha Veroniky Černucké (*1979) Tajemství sedmi ještěrek, která vyšla v letošním roce v nakladatelství MOBA zrovna v cyklu Původní česká detektivka. Veronika Černucká je vystudovaná pedagožka, která se mimo učení věnuje psaní povídek a fejetonů do různých časopisů. Tajemství sedmi ještěrek je její již druhou knihou.

Hlavní postavou, která se pouští do vyluštění záhady tří vražd v domě U tří ještěrek, je soukromý detektiv – atraktivní mladá žena Tara. Ta je nadána bystrým úsudkem, který ji staví naroveň Sherlocka Holmese. Může se pochlubit i přízní patoložky, která sama je půl detektiva, a bohatým dědečkem s mafiánskou minulostí. K vyšetřování je najata hned dvěma osobami – kriminalistou Vyskočilem, kterému jde o povýšení a výhru nad ambiciózním kolegou Myškou, který má na místo vrchního inspektora také zálusk, a svým dědečkem. Tara přijímá obě nabídky – děda skvěle platí a Myškovi se chce pomstít za to, že ji kdysi nepřijal k policii. Dívka tak nahlíží pod pokličku vztahů bohaté a prosperující rodiny a zjišťuje, že podezřelých je až moc a inspektor Myška se svým početným týmem udělá vše proto, aby vraha našel první. Ovšem, bude to ten pravý? Kdo zabil krásnou slavnou malířku a proč zemřeli její blízcí? Je možné, že závist nutí lidi zabíjet?

Pokud se začtete do Tajemství sedmi ještěrek, nenechte se odradit podprůměrným úvodem plným gramatických chyb. Možná autorka spěchala k první vraždě, možná jde o tiskové chyby, nevím. Jisté je, že po objevení první mrtvoly vyprávění nabírá spád a chyby mizí. Příběh poutavě líčí sama Tara, je tak možné z první ruky sledovat, jak originálním způsobem přistupuje k rozplétání záhad, které se před ni vrší. Ale nebojte se, o překvapivé rozuzlení nepřijdete. To je podáno stylem Agathy Christie – před nastoupenými obyvateli domu. Nechybí spousta ironických a trefných poznámek na adresu policie, v mnoha případech jsem se musela zasmát nahlas, takže by se dalo říct, že jde o knihu plnou černého humoru. Absurdní situace jsou jak vystřižené z parodie na detektivku. Nicméně závěr, že závist je nebezpečná a může i zabíjet, čtenáře přesvědčí, že nejde o žádnou humoristickou knížku.

Co tedy čekat od Tajemství sedmi ještěrek? Určitě pobavení a odpočinek, přenesení do jiného světa, světa, kde je zločin po zásluze potrestán. Třeba se dočkáme dalších knih a sympatická Tara v nich už nebude jen neohroženou mstitelkou jako vystřiženou z komiksu, ale projde i nějakým svým vývojem a získá víc na přirozenosti. Určitě však má mezi ostatními hrdiny ze současné české detektivky své místo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství sedmi ještěrek

Černucká, Veronika

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář