Napínavý horor a sci-fi

Napeti s nadechem nadprirozena
V dnešních tipech jsme si pro vás připravili dva hororové a dva sci-fi romány. Potěšen bude každý, kdo má rád tajuplnou a napínavou četbu, jež ho zavede do vzrušujících a dalekých světů.

Příběh o zapadlém městečku plném hrozivých tajemství přináší young adult horor Prokletí Harrow Lake od britské autorky Kat Ellis. Lola hledá odpovědi na nevysvětlitelné události, cosi však sleduje každý její pohyb…

Prokletí Harrow Lake

Autorka: Kat Ellis
Přeložil: Hynek Bečka

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0199-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Prokletí Harrow Lake vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Young adult horor založený na skutečných událostech. O Harrow Lake ví Lola první poslední. Její otec tam natočil Lelka, kultovní hororový snímek. Lola ví, že pod lunaparkem se rozkládají jeskyně, že kvůli sesuvům půdy se zřítil kostel i se hřbitovem a že v lese roste strom, na kterém visí lidské zuby. Ale o temné minulosti zapadlého městečka nebo o tajemstvích vlastní rodiny nemá ani ponětí. Teď, když se octla v Harrow Lake, se snaží najít odpovědi. Jenže někdo, nebo něco, sleduje každý její krok. V Harrow Lake vás touha najít pravdu může stát život.

 

Ukázka z knihy

Rozhodnu se schovat svoje tajemství do květináče na West17th Street. Vedle mě září prázdná lobby nějakého činžáku a po ulici jde jenom pár lidí. Muž a žena. Vzhledem k tomu, že mluví dost nahlas a trochu blekotají, se dá usoudit, že zrovna vylezli z baru Qua. Sedmnáctiletá holka, co se poflakuje vedle až příliš pečlivě zastřiženého keře, je nebude zajímat.
Do hlíny zastrčím tři věci. Vlastně ani nejde o nic skandálního. Klíčenku, zapalovač a zářivě růžovou rtěnku.
Klíčenku jsem ukradla nějakému chlápkovi. Venku před knihovnou jsem viděla, jak mu ji dala nějaká holka a začervenala se u toho tak moc, až jsem řekla soukromé učitelce, že si potřebuju odskočit, a vyrazila za tím klukem. Ve chvíli, kdy si sundal bundu, jsem mu klíčenku nenápadně vytáhla z kapsy. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Hororový román Maxe Brookse Světová válka Z vychází v nakladatelství Zoner Press již podruhé a přináší poutavé čtení pro všechny fanoušky zombíků. Jak by mohla doopravdy vypadat zombie apokalypsa?

Světová válka Z

Historie světové války se zombie
Autor: Max Brooks
Přeložil: Ondřej Doseděl

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 148×230 mm
ISBN: 978-80-7413-441-8
Doporučená cena: 370 Kč

Knihu Světová válka Z vydalo nakladatelství Zoner Press.

Světová válka Z (World War Z) Maxe Brookse je hororový, ale velmi realistický a emotivní román o světové válce se zombie. Není to ale klasický horor se zombie, kniha svou realistickou kulisou připomíná knihy Stephena Kinga nebo Toma Clancyho. Epidemie zombie začíná v Číně, kde se na několika odlehlých místech objevují případy neznámé nákazy. Z Číny se pak „vzplanutí“ šíří nekontrolovatelně po celém světě. Max Brooks vytvořil apokalyptickou a velmi detailně propracovanou vizi – od zastíracích manévrů vlád přes šíření epidemie s využitím černého obchodu s lidskými orgány až po konkrétní osudy jednotlivců. Svět se po ukončení války se zombie změnil: světová lidská populace se dramaticky zmenšila, některé oblasti jsou zcela vylidněné, někde není známo, zda přežili lidé nebo je území obsazeno zombie, rovnováha sil se změnila. Celému příběhu dodávají na autentičnosti výpovědi přímých účastníků. Strhující kniha, která byla přeložena do mnoha světových jazyků, patří mezi celosvětové bestsellery, prodáno bylo více než 700 tisíc kusů. Kniha se dlouhodobě udržela v popředí významných žebříčků (např. New York Times Best Seller) a v roce 2013 byl do kin uveden stejnojmenný film, který se knihou inspiroval, v režii Marca Forstera (Ples příšer, Hledání Země Nezemě s Johnny Deppem nebo Horší už to nebude) s Bradem Pittem v hlavní roli. Kniha (první vydání z roku 2010) získala ocenění (KNIHA MĚSÍCE) časopisu Pevnost 4/2011.

 

Ukázka z knihy

První vzplanutí, které jsem viděl, se událo v odlehlé vesničce, jež oficiálně neměla ani žádné jméno. Její obyvatelé jí říkali „Nový Dačang“, ale spíše než kvůli čemukoliv jinému tak činili z nostalgie. Jejich bývalý domov, Starý Dačang, stál už v době Tří království a říkalo se, že tamější farmy, domy a dokonce i stromy jsou staré celá staletí. Když byla dokončena přehrada Tři soutěsky a hladina v ní začala stoupat, většina Dačangu byla cihlu po cihle rozebrána a pak znovu postavena o něco výše. Tento Nový Dačang však už nebyl město, ale „národní historické muzeum“. Vidět záchranu svého města, ale moci ho navštívit jen jako pouhý turista, muselo být pro chudáky vesničany srdcervoucí ironií. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku a také naši recenzi.

————————————————

Patříte k těm, kteří si oblíbili sci-fi sérii Kantos Hyperionu od Dana Simmonse? Pak vás potěší čtvrtý díl Endymionův vzestup, jenž líčí Aeneiny snahy o splnění jejího obtížného úkolu.

Endymionův vzestup

Autor: Dan Simmons

Počet stran: 698
Vazba: vázaná
Formát: 158×213 mm
ISBN: 978-80-7553-770-6
Doporučená cena: 748 Kč

Knihu Endymionův vzestup vydalo nakladatelství Triton.

Opět zavítáme do spletité budoucnosti, jež se zrodila z chaosu po zániku lidské Hegemonie, budoucnosti ovládané katolickou církví a umělými inteligencemi Technojádra. Znovu nás pohltí propletené příběhy Raula Endymiona a Aeney, mladé ženy zrozené ze spojení lidské matky – Browne Lamie – a reinkarnace Johna Keatse v těle kybrida. Aenea je ve vesmíru něčím novým, bodem, v němž se stýkají odlišné formy existence. Byla pověřena mimořádně obtížným úkolem – přesměrovat vývoj lidského druhu.

 

Ukázka z knihy

„Papež je mrtev! Ať žije papež!“
Výkřik se rozlehl vatikánským nádvořím San Damaso, kde bylo v papežově bytě právě objeveno tělo Julia XIV., a s ozvěnou se rozlétl i do okolí. Svatý otec zemřel ve spánku Zpráva se během několika minut rozšířila nesourodým shlukem budov, o němž se stále mluvilo jako o Vatikánském paláci, a s rychlostí požáru elektrického zařízení v prostředí čistého kyslíku pokračovala v postupu státem Vatikán. Zvěst, že papež zemřel, si propálila cestu komplexem vatikánského papežského úřadu, proskočila přeplněnou bránou svaté Anny do Apoštolského paláce a sousedního Paláce vlády a našla tolik naslouchajících uší v bazilice svatého Petra, až se arcibiskup sloužící mši musel otočit, když k němu dolehl nebývalý šum a šepot shromážděných. (str. 17)

Více informací o „hyperionském cyklu“ i Danu Simmonsovi najdete v našem článku.

————————————————

Jakub Hussar ve svém debutovém sci-fi románu 0 TU, svazek první vytvořil velmi zajímavý a propracovaný svět kdesi v dalekém vesmíru, jehož průzkum si bezpochyby užijete.

0 TU, svazek první

Autor: Jakub Hussar

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 152×218 mm
ISBN: 978-80-257-3487-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu 0 TU, svazek první vydalo nakladatelství Argo.

Obsáhlý debutový román Jakuba Hussara je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha, stejně jako dříve úspěšná karetní online hra ze stejného světa, plně dosvědčuje neuvěřitelnou propracovanost tohoto vesmíru i autorův poutavý smysl pro detail. Historický životopis pojednávající o strastiplné cestě kultury Talů na odlehlý skládkosvět Coraab a jeho následné kolonizaci. Ústřední postavou knihy je ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, která se na sklonku života svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Díky jejímu autentickému svědectví dnes můžeme nahlédnout na události počátku coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie.

 

Ukázka z knihy

Za mého dětství se mi magrav Oona jevil nekonečně veliký. Dodnes s oblibou vzpomínám na přepychový život na panských palubách, kde jsem strávila pomíjivé časy svého mládí.
Dobře si vybavuji specifickou vůni bivaku. Mezi jeho stěnami jsem ztropila nejednu vylomeninu – před spaním jsem se záměrně vyvlékala ze spacích popruhů, s oblibou jsem ucpávala senzory kradenou hlínou ze skleníků v obavě, aby mé hovory s pestrobarevnými figurkami Ku nedolehly k nepovolaným uším. Byla jsem živé a energické dítě, které si navzdory urozenému původu vysloužilo nejeden výprask.
Jednoho dne ke mně rodiče přivedli mou první školnou. Stará Izzel byla mírná a shovívavá žena a své výklady opírala o praktické příklady ze života, což usnadňovalo jejich pochopení. Kdykoliv jsem si s něčím nevěděla rady, utěšovala mě tím, že vše má svůj čas a zbrklost ještě nikomu nepřinesla nic dobrého. Izzel jsem přezdívala Kostlivá noha kvůli jejím groteskně hubeným končetinám, avšak nikdy jsem si nedovolila oslovit ji takto nahlas. (str. 12)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám představené horory a sci-fi romány? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProkletí Harrow Lake

Ellis, Kat

#BOOKLAB, 2021

zobrazit info o knizeSvětová válka Z
Historie světové války se zombie

Brooks, Max

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeEndymionův vzestup

Simmons, Dan

Triton, 2021

zobrazit info o knize0 TU, svazek první

Hussar, Jakub

Argo, 2021

Napsat komentář