Volný čas

obloha
Nevíte, co s volným časem? Koušete se nudou a rozptýlení je v nedohlednu? S tou správnou knihou porazíte nudnou šeď v okamžiku. Dětští čtenáři mohou sáhnout po zpěvníku či tvořit vlastní příběhy díky Fantazníku, zatímco dospělí mohou zapracovat na své kondici či vycvičit psa.

Zpívání nudu zahání. A zvláště pokud je po ruce ten správný zpěvník, který obsahuje jak klasické, tak i nové hity známé autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

Máte chuť si zahrát a zazpívat písničky Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře? V tomto nejobsáhlejším zpěvníku, plném textů, not i akordů, najdete 120 nejznámějších hitů této oblíbené autorské dvojice. Nechybí zde známé pecky jako Holubí dům, Není nutno, Statistika, Dělání, Když se zamiluje kůň, Severní vítr, ale obsahuje i ty nejnovější písničky jako Alchymisti, Jupí, Ať smolařům je hej, Ani k stáru nebo Když si tě, dívko, představím.
Tento zpěvník by neměl chybět nikomu, kdo rád zpívá! A nezapomeňte – zažít nudu – to vadí!

Ukázka z knihy

Zpevnik

Zpěvník – Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

120 nejznámějších hitů
Autoři: Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-0443-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Zpěvník – Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř vydalo nakladatelství Cosmopolis. Můžete si přečíst ukázku.

O autorech

Zdeněk Svěrák je populární český dramatik, scenárista, herec, spisovatel a textař. Původním povoláním učitel českého jazyka nastoupil po 4 letech pedagogického působení jako redaktor do Českého rozhlasu. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava českého velikána a génia Járy Cimrmana. Během svého působení na české mediální scéně vytvořil Zdeněk Svěrák několik hvězdných dvojic. S Ladislavem Smoljakem psali již dnes legendární divadelní hry pro domovské Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně se podíleli na úspěšných filmových komediích, z nichž slavné hlášky znají lidé všech generací. Spolu s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal Zdeněk Svěrák více než 500 písniček, které se stále těší velké oblibě, a to nejen u dětí, ale i jejich rodičů a prarodičů. A konečně se svým synem Janem realizovali úspěšné filmy, z nichž slavný Kolja obdržel filmového Oskara. Napsal například knihu Strážce nádrže (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Jaroslav Uhlíř je známý skladatel populární a filmové hudby i písniček pro děti, herec, zpěvák, komik, klavírista a moderátor. Hudbě se věnuje již od dětství.  Zpíval v rozhlasovém sboru Bohumila Kulínského. V dospělosti začínal zpívat v tanečních skupinách, které hrávaly v různých kavárnách. Byl členem kapely Prominence a Faraon, kde se setkal s Karlem Šípem a Jiřím Schelingerem. S Karlem Šípem připravoval oblíbené hudební televizní pořady. Po seznámení se Zdeňkem Svěrákem začali spolupracovat na mnoha písních pro děti, film i muzikál. Dodnes jsou tvůrci a průvodci hudebního pořadu pro děti Hodina zpěvu. Na svém společném kontě mají již více než 500 skladeb.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Popusťte uzdu své fantazie a nechte ji rozjet na plné obrátky! Spolu s Fantazníkem zažijete spoustu příhod a dobrodružství i z pohodlí domova.

Nejlepší parťák pro rozvoj kreativity.
Nuda, venku prší, zima, ty sedíš doma a z tabletu už tě bolí oči… Co takhle vytvořit si svůj vlastní příběh? Ještě že máš Fantazník! S touto knížkou můžeš cestovat, zavede tě do dalekého Egypta nebo na ztracený ostrov. Zažiješ setkání s mimozemšťany nebo starodávnou civilizací. Stane se z tebe na chvíli zahradník, kovboj hledající padoucha nebo kouzelník. Napíšeš svůj vlastní komiks, vytvoříš cukrový zámek nebo úplně nové zvíře, jaké svět ještě neviděl. Vymyslíš skvělý módní návrh a vyrazíš na přehlídku, můžeš zažít akční dobrodružství jako ninja nebo se jen tak poflakovat na pláži a sbírat mušle.
Díky Fantazníku můžeš být, kdo chceš, kde chceš, a dělat, co tě jen napadne. Možnosti jsou nekonečné a je jen na tobě, za jakým dobrodružstvím se vydáš.

Česká autorka a výtvarnice Blanka Kochová vytvořila knihu, jakou si vždy přála v dětství mít, plnou zábavy a tvoření. Na každé dvojstraně se čtenář může ponořit do jiného originálního prostředí. Provází jej při tom autorčiny ilustrace a jednoduché úkoly, které čtenáře navedou k tvorbě vlastního příběhu nebo ilustrací. Kniha pomáhá dětem rozvíjet vlastní fantazii, zlepšit se v psaní a také logickém uvažování. Doporučujeme ji pro děti asi od 9 let.

Ukázka z knihy

Fantaznik

Fantazník – Piš, kresli a tvoř vlastní příběhy

Autorka: Blanka Kochová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7413-429-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Fantazník – Piš, kresli a tvoř vlastní příběhy vydalo nakladatelství Zoner Press. Prolistujte si ukázku.

————————————————

Cvičitelky psů daly hlavy dohromady a pro majitele těchto čtyřnohých mazlíčků připravily příručku, která obsahuje hry a triky vedoucí k pozitivnímu výcviku psů.

Učení je zábavnější a efektivnější, když si ho užíváte, a o výcviku psa platí totéž!
Psi jsou od přírody hraví a mnohem lépe reagují a více se toho naučí, když je trénované úkoly baví. Kniha Hrou k dobrému vychování vám ukáže, jak psovi vštípit dobré vychování prostřednictvím celé sbírky zábavných triků, sportovních prvků a interaktivních her.
Kvalifikované cvičitelky psů
Kate Naito a Sarah Westcottová vytvořily na základě svých odborných zkušeností způsob, jak trénovat dobré vychování novým a zábavným způsobem a předkládají vám program pozitivního posilování, kterým se se svým psem můžete snadno řídit. Ať už se bude jednat o způsobnou chůzi na vodítku, zvonění na zvonek, podávání tlapky nebo otevírání zásuvek, nebude to váš pes provádět s pocitem: „Já to musím udělat,“ ale „Já to chci udělat!“

Ukázka z knihy

Výcvik by neměl být pro vás ani pro psa nepříjemnou povinností. Na následujících stránkách najdete všechny techniky, které potřebujete k tomu, abyste svého psa nenásilně naučili, jak se má způsobně chovat doma i venku. Tyto techniky vnášejí do výcvikového procesu zábavu a dají se velmi snadno používat v běžném životě. Je to vlastně ucelený výchovný plán vypracovaný na základě různých psích sportů, her a triků. (str. 10)

Podívejte se, jak ukázka pokračuje.

Ohlasy na knihu

V knize Hrou k dobrému vychování kombinují autorky Sarah Wescottová a Kate Naito lásku k našim psím kamarádům s úžasnými výcvikovými dovednostmi. Dozvíte se, jak proměnit výcvik v hru, osvojíte si nejrůznější základní, středně pokročilé a pokročilé dovednosti a zajistíte sobě i svému psovi neomezený přísun štěstí!

- Garry McDaniel, autor knihy Průvodce vašeho psa za štěstím

Když využijete her k tomu, aby váš pes projevil své nejlepší já, bude tento styl výcviku pro vás i vašeho psa mnohem zábavnější než nudné cviky z poslušnosti.

- Tacie Hotchnerová, The Radio Pet Lady Network

Mnoho psů končí v útulcích jen proto, že nejsou vychovaní a neumí ani sednout, zůstat na místě nebo přijít na povel. Pokud by tuto poutavou knihu plnou užitečných informací znalo víc lidí, situace by vypadala úplně jinak. Výcvik vašeho psa díky ní samozřejmě nebude bezpracný, ale určitě bude vás i vašeho psa bavit.

- Nancy Monsonová, členka Dog Writers Association of America

Hrou k dobrému vychování

Jak získat skvělého psího parťáka pomocí sportu, her a triků
Autorky: Kate Naito, Sarah Westcottová
Přeložila: Jana Dušková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 167×220 mm
ISBN: 978-80-7428-384-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hrou k dobrému vychování vydalo nakladatelství Plot.

O autorkách

Sarah Westcottová založila Psí akademii  a Brooklynské výcvikové středisko pro psy. Prakticky každý den ji najdete na chodníku s plnou hrstí sýra a nějakým psem, který se chová reaktivně na vodítku, nebo jak na všech čtyřech kontroluje něčí domov, jestli je vhodný pro štěně, anebo ve výcvikovém středisku, jak dává soukromé i skupinové lekce v agility a rally obedience. Když Sarah zrovna neučí, tak aktivně soutěží v několika psích sportech, mezi nimiž zaujímá přední místo agility. Její mladá borderka Fever závodí v agility na úrovni Masters a už se účastnila i Národního speciálního přeboru border kolií.

Kate Naito je programovou ředitelkou pro dobré vychování v Psí akademii a autorkou knihy Výchova neukázněného městského psa pomocí pozitivního tréninku. Při psaní i při práci se zaměřuje na různé výchovné problémy, s nimiž se potýkají majitelé psů ve městech, včetně otravného štěkání, potíží s chůzí na vodítku a rozjařeného vyskakování. Pomocí pozitivních výcvikových metod Kate řeší i vážnější problémy s chováním, od reaktivity po hlídání zdrojů. Triky, hry a sporty používá nejen k tomu, aby u svých psích žáků docílila dobrého vychování, ale i k tomu, aby jim poskytla zdravý ventil pro přebytečnou energii a příjemný způsob, jak si posílit sebedůvěru ve velkém hlučném městě.

Zdroj informací: nakladatelství Plot

————————————————

Pokud byste rádi zhubli a zesílili, můžete vyzkoušet čtyřtýdenní plán pro dokonalou fyzickou kondici, který kombinuje správnou výživu, pohyb a dostatek spánku. Dostaňte se do formy jako elitní výsadkáři.

Postavte si před sebe neobvyklou výzvu a zkuste si vytrvalostní trénink, který se používá při výběru elitních výsadkářů. Proměňte svůj životní styl a obohaťte svůj trénink o metodu majora McGratha, v níž se propojuje vydatný spánek, správná výživa a pohyb se strukturovaným cvičebním režimem.
Zbavte se obav a získejte „výsadkářský mindset“, který se zaměřuje ne na dokonalost, ale na pokrok a na budování sebedůvěry. Jeho ztělesněním je zásada výsadkářů „Ready for Anything“ („Připraven na cokoli“).

Trénuj jako výsadkář

Čtyřtýdenní plán pro dokonalou fyzickou kondici
Autor: Sam McGrath

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-1773-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Trénuj jako výsadkář vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Jak se bavili naši předci v 19. století? Kam směřovaly kroky pracujících, když měli padla? Na to přináší odpovědi sborník mapující dějiny volného času v české kultuře.

Sociální a ekonomický vývoj a zejména postupující urbanizace přinášely po celé „dlouhé 19. století“ podstatnou proměnu životního stylu. Jedním z projevů těchto změn bylo zřetelné oddělení pracovního a volného času. Společnost jako celek bohatla, což se projevilo výrazným posilováním střední třídy, která si „mohla dovolit“ organizovat svůj volný čas; své nároky uplatňovali v tomto směru čím dále častěji i námezdní pracující.
Dějiny volného času se pohybují na průsečíku několika oborů: kulturní historie, kulturní sociologie, sociálních dějin, dějin každodennosti, estetiky. Předkládaný sborník příspěvků tak odráží nutné mezioborové rozpětí v široké škále témat i metodických přístupů. Po úvodních pokusech o vymezení a dobové chápání volného času následují texty, jež sledují pestré formy jeho trávení při pasivní i aktivní zábavě, výletech a cestování, tělocvičnými aktivitami nebo jen v soukromí. Důležitá úloha přitom pochopitelně připadla komunikačním a technologickým novinkám (výletní vlaky, biograf, …). Celkem obsahuje sborník 31 příspěvek od úvah o specifikách volného času žen přes fotbalové diváctví, jež bylo naopak doménou mužů, až po zajímavý obraz letních bytů a trávení prázdninového času vědeckých pracovníků. A ovšem mnoho dalšího.

Ukázka z knihy

Kopaná hraná podle pravidel anglické asociace začala do českých zemí pronikat v druhé polovině osmdesátých let 19. století, první stálá mužstva ale vznikla teprve v první polovině devadesátých let. Některá specifika raného fotbalového diváctví vyplývala z faktu, že ještě využíval předsportovní infrastrukturu. Zápasy se odehrávaly ve veřejném urbánním prostoru. (str. 84)

Od práce k zábavě

Volný čas v české kultuře 19. století
Editoři: Zdeněk Hojda, Eva Bendová

Počet stran: 436
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-3217-1
Doporučená cena: 550 Kč

 

Knihu Od práce k zábavě vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O editorech

Historik Zdeněk Hojda se zaměřuje na dějiny raného novověku, dějiny cestování (17.–19. stol.) či dějiny hmotné kultury a sběratelství. Eva Bendová je historička umění.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpěvník – Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř
120 nejznámějších hitů

Svěrák, Zdeněk – Uhlíř, Jaroslav

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeFantazník – Piš, kresli a tvoř vlastní příběhy

Kochová, Blanka

Zoner Press, 2020

zobrazit info o knizeHrou k dobrému vychování
Jak získat skvělého psího parťáka pomocí sportu, her a triků

Naito, Kate - Westcottová, Sarah

Plot, 2020

zobrazit info o knizeTrénuj jako výsadkář
Čtyřtýdenní plán pro dokonalou fyzickou kondici

McGrath, Sam

Grada, 2021

zobrazit info o knizeOd práce k zábavě
Volný čas v české kultuře 19. století

Hojda, Zdeněk - Bendová, Eva

Academia, 2021

Napsat komentář