Smyslové vnímání světa

Tipy_Desatero smyslu_Ptaci smysl
Dnes vám v knižních tipech představíme dva nevšední tituly věnované zvířecím smyslům. Zvířata totiž díky nim dokážou věci, které si jen těžko dovedeme představit…

Jak se liší smyslové vnímání lidí a zvířat? Jaké úžasné věci umožňují zvířatům jejich smysly? Věděli jste například, že sépie registrují barvy, přestože jsou barvoslepé? Nebo jak jsou smysly zvířat negativně ovlivněné lidskými zásahy do přírody? To vše a mnohem více se dozvíte v poutavé knížce Jaroslava Petra Desatero smyslů.

Desatero smyslů

Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět
Autor: Jaroslav Petr

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-3381-3,978-80-7363-
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Desatero smyslů vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP.

Všechno o světě kolem nás se dozvídáme prostřednictvím smyslů. A zdaleka k tomu nevyužíváme jen známou pětici tvořenou zrakem, sluchem, chutí, hmatem a čichem. Někteří nevidomí lidé se orientují podle odražených zvuků podobně jako netopýři a je možné, že máme i vnitřní kompas. Zvířatům ovšem nabízejí jejich smysly takové vnímání světa, jaké si jen stěží dokážeme představit. Některé ryby vedou rozhovory prostřednictvím elektrických výbojů, zpěvní ptáci slyší blížící se bouři s několikadenním předstihem, želvy dovedou hmatat i přes tvrdý krunýř a sépie registrují pestré barvy, i když jsou barvoslepé. Při detailnějším pohledu je svět lidských a zvířecích smyslů plný podobných překvapení. Jaroslav Petr shromáždil neuvěřitelné množství různých anomálií, kuriozit a zvířecích přeborníků a jejich prostřednictvím nás zavádí do říše zvířecích smyslových vymožeností, nad kterými často zůstává rozum stát. Zároveň ale také upozorňuje na úskalí, která zvířatům, jejichž smysly se utvářely a evolučně cizelovaly po tisíciletí, způsobují násilné zásahy do přírody, ať již jde o světelné znečištění, ruch velkoměst či ohlušené velryby následkem lodní dopravy a sonarů pročesávajících mořské hlubiny. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

Desatero smyslu_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jaroslav Petr

Jaroslav Petr (* 1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, kde se zabývá biologií reprodukce. Vyučuje biotechnologie na České zemědělské univerzitě v Praze a na přírodovědeckých fakultách Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity a Jihočeské univerzity. Ve volném čase se věnuje popularizaci vědy. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem a Lidovými novinami, přispívá do časopisů a internetových serverů věnovaných popularizaci vědy a vydal dvě příručky Klonování. Hrozba, nebo naděje? (2003) a Když jdou ryby rybařit (2010).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

Nakladatelství Dokořán

dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

V našem druhém dnešním tipu, knize Ptačí smysl od Tima Birkheada, zjistíte, jakým způsobem ptáci vnímají svět. Napadlo vás někdy, co se jim honí hlavou během letu nebo třeba při lovu?

Ptačí smysl

Jaké to je být ptákem
Autor: Tim Birkhead
Přeložila: Alena Klvaňová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-88316-98-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ptačí smysl vydalo nakladatelství Kazda.

Jaké to je být rorýsem létajícím rychlostí vyšší než sto kilometrů v hodině? Nebo kivim ploužícím se černou tmou novozélandské noci? A co se honí hlavou slavíkovi, když si při zpěvu pohrává s notami? V této výjimečné knize čerpá ornitolog Tim Birkhead ze svých bohatých vědomostí, které získal celoživotním studiem ptáků, a poutavě přibližuje, jak ptáci vnímají svět. Snaží se odpovědět jak na tyto otázky, tak i na mnoho dalších a využívá při tom popis jednotlivých smyslů, které ptákům slouží k poznávání okolí a ke vzájemné komunikaci.

Radost číst! Zároveň fascinující i vtipná kniha, která je od začátku do konce promyšlená, podložená fakty a poutavě napsaná.

NEW SCIENTIST

 

Ukázka z knihy

Ptaci smysl ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tim Birkhead

Tim Birkhead je přední světový ornitolog, profesor na univerzitě v Sheffieldu a autor úspěšných knih ověnčených řadou cen. Více o knize Ptačí smysl se dozvíte v našem článku.

 

Nakladatelství Kazda

Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás knihy o zvířecích smyslech? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDesatero smyslů
Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět

Petr, Jaroslav

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizePtačí smysl
Jaké to je být ptákem

Birkhead, Tim

Kazda, 2020

Napsat komentář