Neocenitelní pomocníci do domácnosti i na zahradu

nahled-tipy
Utečte na chvíli od chaosu a stresu, s jakými se teď všichni musíme potýkat, a dopřejte si trochu relaxu v zelené přírodě. Přinášíme vám tipy na knihy, s nimiž si budete moci vydechnout, umazat ruce od hlíny a také trochu zavzpomínat.

Pamatujete ještě, jak jste jako malí jezdili k babičce na venkov? Vzpomínáte s láskou na vůni čerstvých buchet, na vyhřátou pec, bzukot včel v sadu a štěbetání všemožné havěti na dvorku? Marně přemýšlíte, jakými osvědčenými triky dokázali naši prarodiče tak dokonale vybělit prádlo a jakou přírodní medicínu vám babička dávala do čaje, když jste si uhnali pořádnou rýmu? Michaela Učňová vás už podruhé zve na milou cestu zpátky do dětství a připomene vám, že některé rady našich předků se dost dobře hodí i v dnešní uspěchané době.

Naše babičky byly přebornice v tom, jak doma využít doslova všechno, co se urodilo na zahradě a na poli, co vyprodukovalo hospodářství a co bylo uloženo v zásobách na zimu. A když bylo potřeba, dokázaly uvařit chutné jídlo ze skromných zásob.
Naučte se to i vy a pojďte s námi připravovat ozdravující polévky, výživné pokrmy a lahodné moučníky, a to třeba i ze dvou tří surovin.
Pokud by vám snad něco doma chybělo, jistě vám s tím pomohou šikovné babičkovské náhražky, uzdravit se můžete s bylinkami nebo domácím lékařem. Upečte si jablečné hnětynky, vypěstujte si jahody ve slámě, nasbírejte mateřídoušku či puškvorec a naložte se do kopřivové koupele!
A to není vše. S pokračováním úspěšného titulu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, které opět vzniklo podle stejnojmenného pořadu, se naučíte vykrmovat čuníky, chovat včelky i zapřahat koníky. Zjistíte něco o starých odrůdách ovoce, zakládání sadu i ošetřování stromů bez chemie.
Tohle všechno naši předkové uměli… a nyní to můžete umět také vy!

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

Autorka: Michaela Učňová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 212×257 mm
ISBN: 978-80-7404-342-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2 vydalo nakladatelství Edice České televize.

Nenechte si utéct ani první díl této série, která vznikla na motivy oblíbeného televizního seriálu.

Nakladatelství Edice České televize

logo nakladatelství Edice ČT

Žánrový rozsah knižní produkce České televize odpovídá pestrosti programové nabídky na obrazovce. Potenciál vydavatelské činnosti České televize napojené na její bohatý archiv pořadů i premiérovou tvorbu v oblasti dětských, dramatických, hudebních a dokumentárních pořadů soustavně vzrůstá. V současné době vychází se značkou EDICE ČESKÉ TELEVIZE ročně kolem čtyřiceti vlastních a koedičních knižních titulů.

————————————————

Od koní, krav a prasat přejdeme k daleko drobnějším, ale o nic méně důležitým tvorům. Často je přehlížíme, nerozumíme jim a možná se jich i bojíme nebo štítíme. Řeč je o hmyzu  o pilných včelách, chlupatých čmelácích a odpudivých škvorech a další havěti, se kterou chtě nechtě sdílíme své životy. Autor knihy Divočina v zahradě nás přesvědčí, že hmyz není nepřítel, ale naopak je třeba si ho vážit. Jak tuto drobotinu přilákat do své zahrady a vytvořit pro ni to nejlepší zelené útočiště?

Divokou přírodu máme přímo pod nosem – v zahradách a parcích, v mezerách v chodníku a v zemi pod svýma nohama. Dave Goulson nahlíží do kompostu, vrtá se v hlíně a noří se do zahradního jezírka. Zaníceně vysvětluje, jak jsou naše životy a osud celého lidstva neoddělitelně propojené se životy škvorů, včel, zlatooček a pestřenek, nedoceňovaných hrdinů přírodního světa. Zásadní kniha pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta.

Divočina v zahradě

Inspirace pro přírodní zahradničení
Autor: Dave Goulson
Přeložila: Lenka Adamcová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7670-002-4
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Divočina v zahradě vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Přírodní zahradničení je jednoduché. Rostliny rostou samy a včely a motýli si jejich květy najdou. Objeví se býložravci, šneci, nosatci, mandelinky a housenky, a následně přijdou predátoři, aby je snědli. Vykopejte jezírko a jako zázrakem se v něm a kolem něho objeví ohromná škála rostlin, hmyzu a obojživelníků, protože nějakým způsobem na míle daleko vyslídí neobsazené vodní území a osídlí ho. Úspěšné přírodní zahradničení spočívá mnohem víc v tom, co neděláte, než v tom, co děláte. Neznamená to ale, že přírodní zahrada musí být neupravená. Mnozí lidé si přírodní zahradu představují jako nezkrotnou džungli ostružiníků, kopřiv a pampelišek a je pravda, že taková bezzásahová zahrada přitáhne spoustu divokých živočichů a rostlin. Rozhodně je ale také možné mít upravenou a krásnou zahradu, jež překypuje životem (přestože upravenost obvykle vyžaduje o něco víc práce). (str.9)

Nezapomeňte si projít zbytek ukázky a náš článek o knize.

O autorovi

Dave Goulson odjakživa miloval přírodu. Jako malý chlapec lovil na zahradě motýly a sbíral ptačí vejce a tento zájem ho neopustil ani v pozdějším věku, kdy studoval biologii na oxfordské univerzitě. Ve své závěrečné práci se zaměřil na ekologii motýlů. Po studiu působil 11 let na univerzitě v Southamptonu, kde se začal specializovat na ekologii a ochranu čmeláků. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust, neziskovou organizaci zaměřenou na obnovení zdecimované čmeláčí populace. Doposud publikoval víc než 200 vědeckých článků na téma ekologie nejen včel a čmeláků, ale i dalšího hmyzu, a je autorem knihy Bumblebees; their behaviour, ecology and conservation (Čmeláci; chování, ekologie a ochrana). Je držitelem mnoha ocenění v oboru biologie a zoologie.

Zdroj informací: Univerzita Sussex

Nakladatelství Kazda

kazda-logo

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z představených knih byste rádi měli v knihovničce? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

Učňová, Michaela

Edice České televize, 2021

zobrazit info o knizeDivočina v zahradě
Inspirace pro přírodní zahradničení

Goulson, Dave

Kazda, 2020

Napsat komentář