Nakladatelství Dokořán a Argo vás zvou na slavnostní uvedení knihy desetiletí

godel_Dokorn
Hofstadterova kniha Gödel, Escher, Bach. Existenciální gordická balada – krátce GEB – je velmi výjimečná kniha, jejíž žánr se pohybuje v prostoru mezi krásnou, populárně naučnou a odbornou literaturou.Její uvedení proběhne již tento týden!

 

 

Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach. Existenciální gordická balada.
Metaforická fuga o mysli a strojích v duchu Lewise Carrolla

Hlavním cílem této mimořádné knihy je zkoumání, co jsou a odkud se berou základní atributy člověka – vědomí a inteligence. Je vystavěna na trojúhelníkovém půdorysu, jehož strany tvoří fugy Johanna Sebastiana Bacha, obrazy holandského malíře Mauritse Eschera a dílo matematika Kurta Gödela.

Tato zdánlivě nesouvisející témata mají totiž společnou jednu skrytou, o to však podstatnější vlastnost: jejich struktura je postavena na odkazu na sebe sama – takzvané autoreferenci. Autoreference je podivná vlastnost lidského myšlení (v krystalické podobě ji ilustruje výrok „Tato věta je nepravdivá“, jež – je-li pravdivá, pak lže, a jestliže lže, pak je vlastně pravdivá). Tento paradox počátkem 20. století rozvrátil základy moderní matematiky a rozvrat završil v roce 1931 Kurt Gödel důkazem své slavné věty.

Během zkoumání svého tématu činí autor hluboké ponory do rozmanitých oborů (informatiky, genetiky, matematiky, fyziky, filozofie, psychologie), analyzuje zenové koany, strukturu hudebních děl, optické klamy i umělou inteligenci a dochází k závěru, že se vědomí a inteligence vynořují jako důsledek bachovského propletení autoreferenčních smyček v neobyčejně složité mnohavrstvé struktuře.

V knize se pravidelně střídá rigorózní výklad obtížných témat s rozmarnými pasážemi, jež jsou nabity slovními i grafickými hříčkami – a to vše je pevně propojeno ideovými, verbálními i vizuálními odkazy v mnoha vrstvách do pevného, velmi harmonického celku. Pro mimořádnou textovou i grafickou náročnost byla kniha od začátku považována za nepřeložitelnou, přesto však vyšla již ve více než 15 jazycích – i tento paradoxní fakt je dobrou autoreferenční ilustrací její podstaty.

Od prvního vydání v roce 1979 došlo sice v mnoha oborech, na nichž staví, ke zcela zásadní revoluci (jmenujme za všechny informatiku a genetiku), v tom podstatném – myšlence emergence jevů vyššího řádu z propletení jednoduchých složek – však nezastarala ani trochu a dodnes v ní najdou laici i odborníci mnoho nových převratných myšlenek, které obohatí jejich práci i život.

Knihu Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach. Existenciální gordická balada vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 


Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGödel, Escher, Bach
Existenciální gordická balada. Metaforická fuga o mysli a strojích v duchu Lewise Carrolla

Hofstadter, Douglas R.

Dokořán, 2012

Napsat komentář