Kafka v novém, překvapivém světle

To ze je Kafka
Franze Kafku není potřeba představovat. Základní informace o něm a o jeho dílech jsou součástí učebních osnov. Jeho životopisec ale při svém bádání narazil na řadu nesrovnalostí. 99 odhalení shrnul a okomentoval ve své nové knize.

Při pátrání v knihovnách i archivech a během badatelských cest do Prahy či Izraele nalézal Kafkův životopisec Reiner Stach nečekané poklady: nesrovnalosti v rukopisech, dosud nezveřejněné fotografie a úryvky z dopisů i svědectví Kafkových současníků. Nálezy stavěly osobnost a dílo velkého spisovatele do nového, překvapivého světla. 99 nejzajímavějších nálezů Stach shromáždil v knize nazvané To že je Kafka? a fundovaně je okomentoval. Množství dosud neznámých fotografií činí z tohoto doplňku k trojdílné Kafkově biografii další jedinečný literární zážitek a bezpochyby i senzaci.

Ukázka z knihy

V leckom vzbuzuje úzkost. Mnozí z těch, kdo ho nečetli, avšak slyšeli o něm vyprávět, se jen bojí, že jim nažene strach. V jiných pouze vyvolává smutek, aniž vědí proč. Někteří dokonce pocítí závan deprese, a proto jeho útlé knihy obezřetně odloží. Výhrad vůči němu je mnoho a pověst, že byl v podstatě šílený, nachází stále ještě dostatek potravy, i z jeho dokončených textů. Není ovšem úkolem literatury, aby k problémům, které nadhazuje, promptně dodávala uklidňující řešení, či dokonce poskytovala důkazy, že všechno má své dobré stránky.

Ohlasy na knihu

Kdo se zajímá o Kafku a jeho svět, ten ať rychle otevře Stachovu pokladnici…

- Radio Bremen, Nordwestradio, Literaturzeit

Čtenář pozná jiného Kafku.

- NZZ am Sonntag

To že je Kafka?

99 odhalení
Autor: Reiner Stach
Přeložil: Vratislav Jiljí Slezák

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-257-3297-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu To že je Kafka? vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Reiner Stach (narozen roku 1951 v Rochlitzi v Sasku) vystudoval filozofii, literární vědu a matematiku. Zprvu působil jako lektor a vydavatel naučných publikací. Ve svých 27 letech četl poprvé nejen Kafkovy romány a povídky, ale i jeho deníky a dopisy. Tehdy se začal zabývat Kafkou systematicky. V roce 1987 vyšla jeho monografie Kafkův erotický mýtus. V roce 1999 připravil výstavu s názvem Kafkova snoubenka představující pozůstalost Kafkovy snoubenky Felice Bauerové, kterou Stach objevil v USA. Autor pracoval na své rozsáhlé trilogii o Kafkovi neúnavně osmnáct let, prostudoval neuvěřitelné množství materiálu, pročetl dobový tisk a především se opíral o kritické vydání Kafkových děl, korespondence, deníků, a dokonce úředních spisů, které vycházely v průběhu let v německém nakladatelství S. Fischer. Po uveřejnění Raných roků se spustila záplava oslavných recenzí, jakou si zatím vysloužilo v Německu jen málokteré dílo. Reiner Stach obdržel za svazek Kafka. Roky poznání (naše recenze na druhý díl) zvláštní cenu u příležitosti udělení Literární ceny Heimito von Doderera (2008).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo že je Kafka?
99 odhalení

Stach, Reiner

Argo, 2021

Napsat komentář