Deníky, povídky, historky

Den ve znameni knih
Začtěte se do neuvěřitelných historek, hrůzných dějin nebo navštivte fantaskní světy. Nabízíme vám desítky rozmanitých příběhů a zápisků, z nichž si vyberou i ti nejnáročnější čtenáři.

Na úvod vám představíme deníky nacistického ideologa Alfreda Rosenberga. Máte-li odvahu, začtěte se do jeho úvah a pohledu na dění mezi lety 1934–1944, v nichž neopomíjí vyzdvihovat nadřazenost germánské rasy, vyjadřuje se k židovské otázce a mnoha dalším tématům.

Alfred Rosenberg

Edice deníků ideologa nacistické strany a státu (1893–1946), který se již velmi záhy stal jedním z nejradikálnějších antisemitů a až do samého konce aktivně podporoval nacistickou vyhlazovací politiku, pokrývá období let 1934–1944. Rosenberg v denících věnuje pozornost aktuálnímu dění a otevřeně prezentuje své úvahy o nacionálněsocialistickém „světovém názoru“, jehož byl horlivým propagátorem, o boji proti křesťanství, o nadřazenosti germánské rasy. V souvislosti se svým jmenováním „ministrem pro Východ“ se zabývá způsoby, jak ovládnout „východní národy“, „židobolševismem“ a „řešením židovské otázky“. Otevřeně píše o svých nedobrých vztazích s některými dalšími nacistickými veličinami (Goebbelsem, Himmlerem, Ribbentropem a dalšími), naopak až devótní úctou zahrnuje svého vůdce. Edici uvádí rozsáhlá studie, text deníků je opatřen poznámkami.

Deníky od roku 1934 do roku 1944
Autoři: Jürgen Matthäus, Frank Bajohr
Přeložil: Petr Dvořáček 

Počet stran: 576
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3043-6
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Alfred Rosenberg vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Major W.[interbotham] tady byl od 27. 2. do 6. 3. „na dovolené“. Vodil jsem ho společně s Reichenauem, Loerzerem, Hessem, 2 commodores; pak k Vůdci. Major W. tlumočil pozdravy britských letců. Vůdce řekl, že vzdušná zbraň, letectvo, byla ve světové válce skutečně rytířskou zbraní. Ostatně Angličan, jak řekl Vůdce dále, byl nebezpečným nepřítelem, neboť Německo muselo na anglické frontě shromáždit 2/3 svých letounů. Pak Vůdce přešel k aktuálním otázkám a vyjádřil své přesvědčení, že francouzské letectvo je sice mnohem početnější než britské, ale co do hodnoty považuje to britské za silnější. Jinak by byl pro rozsáhlé posílení anglického vojenského letectva už z tohoto důvodu: na obranu Německa musí totiž požadovat určité procento v relaci k flotilám našich sousedů. Nyní se toto nezbytné procento snad blíží britskému, ale to mu vůbec nevyhovuje, protože by na to mohl leckdo poukazovat. Anglie nechť si má dvojnásobek a víc, lze to jen uvítat. (s. 110)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

O něco veselejší, místy až zpěvavý nádech nesou Zápisky potulného lidopisce Jiřího Plocka. Český publicista, hudebník, redaktor a vydavatel měl vskutku pestrý život, během kterého potkal mnoho zajímavých osobností a čelil různým situacím. O tom ostatně píše ve svých povídkách, glosách a fejetonech.

Zápisky potulného lidopisce

Necelá padesátka glos, fejetonů a povídek je výběrem z publicistiky Jiřího Plocka a odráží jeho pestrou životní cestu hudebníka (skupina Poutníci), vydavatele (Gnosis Brno), publicisty (Kulturní noviny) a rozhlasového redaktora (Český rozhlas Brno). Knížka mapuje některé autorovy klíčové životní okamžiky, setkání se zajímavými lidmi i symbolické situace, v nichž se vyjevuje povaha světa kolem nás i uvnitř nás. Pozůstatky dramatické historie v osudech lidí se mísí se světlými okamžiky vzbuzujícími naději. Celou knížkou proznívá píseň v nejrůznějších podobách.

Autor: Jiří Plocek

Počet stran: 130
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7492-469-9
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Zápisky potulného lidopisce vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jiří Plocek (* 1961) působil postupně jako přírodovědný výzkumný pracovník, hudebník (Poutníci, Teagrass), hudební vydavatel (GNOSIS BRNO), rozhlasový redaktor a autor pořadů (ČRo Brno, Vltava), časopisecký redaktor a publicista (Literární noviny, Kulturní noviny). V současnosti pracuje na knižní monografii Píseň duše (pisen-duse.webnode.cz). V nakladatelství Galén vydal spolu s legendárním saxofonistou Janem Konopáskem knihu Jazzová odyssea (2018).

Zdroj informací: Galén

————————————————

Minulý rok jste jistě zaregistrovali, že slovo robot bratří Čapků oslavilo stoleté výročí. U této příležitosti vznikla povídková sbírka, na jejíž tvorbě se podílela proslulá jména českých i zahraničních autorů fantasy žánru. Kniha by tak rozhodně neměla chybět v knihovně žádného milovníka sci-fi a fantasy.

ROBOT100

Povídková antologie ke stoletému výročí slova robot. Právě jím bratři Čapkové obohatili světovou slovní zásobu. A letos je tomu právě sto let, kdy se slovo robot poprvé objevilo v tisku, což je jedinečný důvod k oslavě, protože robot je slovo z budoucnosti, která se stala dneškem. Přispěli ti nejlepší čeští autoři fantastiky, jejichž texty doplnil slovenský spisovatel Michal Hvorecký i současná světová jednička na poli městské fantasy Ben Aaronovitch a doslov napsal Robert Silverberg. Projekt ROBOT100 se tak stal první českou antologií, do které se podařilo získat originální povídku hvězdy světové fantastiky.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky

Autoři: František Novotný, Ben Aaronovitch, Chaim Cigan, Julie Nováková, Michal Hvorecký, Jiří W. Procházka, Emil Hakl, Robert Silverberg, Jaroslav Mostecký, Vilma Kadlečková, Jaroslav Veis, Pavel Kosatík, Ondřej Neff a Petr Stančík 

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3341-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu ROBOT100 vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Na závěr vám doporučíme soubor osmi desítek příběhů z vodních hladin. Mnozí rybáři museli totiž nezřídka bojovat o holý život nebo se ocitali v situacích, jimž lze jen obtížně uvěřit. Nicméně, jak sám autor poznamenává, tyto historky napsal život sám.

Neuvěřitelné a pravdivé rybářské historky

Vášnivý rybář přináší 80 nejnepředvídatelnějších a nejúžasnějších příběhů z prostředí vod oceánů, jezer a divokých řek po celém světě. Jaké to je ulovit krokodýla nebo najít v břiše ryby lidský prst? A co teprve když ryba, která se jen tak nehodlá vzdát svého života, na rybáře zaútočí? Napínavé a strhující historky napsal sám život, i když nad nimi nevěřícně kroutíme hlavou.

Autor: Shaun Morey
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-181-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Neuvěřitelné a pravdivé rybářské historky vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Když jsem jednou rybařil na strmým útesu, zasek jsem něco těžkýho,“ vyprávěl. „Ale odpadlo to, a když jsem vytáh nástrahu, na jednom háčku byl kus kůže s očníma řasama. S kámošema jsme mysleli, že je z nějaký vysoký zvěře, a tak jsme ji hodili zpátky do vody. Pozdějc jsme se doslechli, že se někde poblíž toho fleku utopil nějakej chlap, ale jeho tělo se nepodařilo vylovit.“
Protože Blackstone žije v Idahu, chytal v jezeře Priest dál. Rok co rok se vracel na svá oblíbená místa a často se zaměřoval jenom na tučného sivena obrovského. Až jednou, přesně 11. září 2012, spolu s bratrem Mikem a kamarádem Calvinem Nolanem chytili sivena obrovského s podivnou boulí na břiše. (s. 55)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeuvěřitelné a pravdivé rybářské historky

Morey, Shaun

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeROBOT100
Povídky

Kolektiv autorů

Argo, 2020

zobrazit info o knizeZápisky potulného lidopisce

Plocek, Jiří

Galén, 2020

zobrazit info o knizeAlfred Rosenberg
Deníky od roku 1934 do roku 1944

Matthäus, Jürgen - Bajohr Frank (eds.)

Academia, 2020

Napsat komentář