S románem do minulosti

Historie biografie
Historické romány jsou u čtenářů velice oblíbené, mimo jiné i proto, že v sobě kromě neuvěřitelných příběhů skrývají také poučení pro budoucnost. Přestože jsou tyto příběhy dávno minulostí, bývají nadčasové a současný čtenář si v nich může najít leccos aktuálního. Dnes vám představíme hned tři takové.

Každá rodinná historie skrývá fascinující příběhy. Poodhalit osudy svých předků se rozhodla i Brigid Graumanová a sepsala velkou rodinnou ságu Loutkové divadlo strýčka Otta. Začíná v polovině 19. století na Moravě, popisuje těžké časy během vzestupu nacistické ideologie, ale také útěk i nový život v Americe…

Loutkové divadlo strýčka Otta

Historie jedné židovské rodiny
Autorka: Brigid Graumanová
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-474-6
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Loutkové divadlo strýčka Otta vydalo nakladatelství Prostor.

Rozsáhlá sága začíná v polovině 19. století na moravském venkově a pokračuje ve Vídni přes bezhlavý útěk před nacisty až po těžce vydobytou novou existenci v Americe. Výraznou roli přisoudila autorka prastrýci Ottovi Flatterovi, malíři, který v roce 1932 vyřezal a omaloval lepenkové figurky znázorňující některé členy rodiny. Jeho loutkové divadlo přečkalo dramata exilu a zachovalo se dodnes.

Paměti předků Brigid Graumanové představují pozoruhodný dar z minulosti, zároveň neodolatelnou pozvánku k objevování světa, do něhož rodina patřila.

„Být Židem nebylo nikdy lehké, nejen kvůli předsudkům ostatních lidí, ale i Židů samotných,“ píše Brigid Graumanová a předkládá příběh vlastní rodiny v průběhu dvou století. Rodinnou historii mapuje prostřednictvím sedmi předků, ztělesňujících rozličné formy židovství, kteří po sobě zanechali memoáry. Přestože každý z těchto memoárů je jiný svým charakterem a zaměřením, autory kromě krve spojuje ještě jedno – všichni byli běženci, cizinci v zemích, kde se nikdy necítili doma.

Ukázka z knihy

Léto roku 1932, slunečné nedělní odpoledne v Rakousku. Politická atmosféra houstne, protože Hitlerova rostoucí popularita v Německu už vrhá stín a hospodářská krize se projevuje nezaměstnaností a rostoucí inflací. Takovými problémy ale zůstává téměř nedotčen rozlehlý klášter a císařský palác v Klosterneuburgu, městečku na Dunaji nedaleko Vídně, ztělesňující benevolentní katolictví, které vyznával Leopold Dobrý, rakouský světec ve 12. století.

Scéna se otvírá do obývacího pokoje třípodlažní vily obehnané kamennou zdí. Za zdí se skrývá zahrada s kaštany a lipami a udržovaný záhon s petúniemi a jiřinami. Nábytek uvnitř je spíš funkční než stylový. Šestiletý Bob, dítě domácích, lítá nahoru dolů po schodech jako divoch. „Pšt!“ napomíná ho jeho matka Emma.

O autorce

Brigid Graumanová se narodila v roce 1953 v Ženevě irské matce a americkému otci. Dětství prožila ve Francii, Izraeli a Belgii. V Bruselu pracovala jako novinářka a dlouhé roky byla šéfredaktorkou anglického týdeníku The Bulletin. Vedla rozhovory s filmaři a architekty, spisovateli a hudebníky, a zprostředkovávala pro britská a americká média různorodá témata, jako je romská problematika, sociální politika nebo urbanismus.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Druhé světové válce se věnuje i kniha Smrt si říká Engelchen, kterou vydalo nakladatelství LEDA. Tentokrát budeme prožívat velké a nebezpečné dobrodružství společně s partyzány, kteří bojovali proti nacistům. Ladislav Mňačko, autor knihy, čerpal ze svých vlastních zkušeností a kniha tím tak získala na mrazivé autenticitě.

Smrt si říká Engelchen

Autor: Ladislav Mňačko
Přeložil: Rudolf Červenka

Počet stran: 334
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-649-1
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Smrt si říká Engelchen vydalo nakladatelství Leda.

V horském terénu moravsko-slovenského pomezí zasazují nacistům nepříjemné údery partyzáni, jejichž základnou je kopaničářská obec Ploština. V rozhodujícím okamžiku partyzáni zklamou důvěru kopaničářů. Není to bez následků, odvíjí se odtud pocit spoluviny, která ničí hlavní postavy románu. Okamžité radosti partyzánského života, milostné vztahy pod hrozbou konce, jenž může přijít v kterémkoliv okamžiku, tvrdá rozhodnutí partyzánských velitelů, vyčerpávající krutá štvanice, drsné dny s příchutí krve, slz a střelného prachu, kdy se nic nedá předstírat – to vše jako součást velkého lidského dramatu.

Kniha vycházející z osobních autorových prožitků zobrazuje pravdivě, upřímně a otevřeně – tedy rozporuplně – ozbrojený odpor proti krvavému násilí. Je živoucí připomínkou tisíců bezejmenných, kteří přinesli nejvyšší možnou oběť ve jménu mravních zásad: věrnosti, cti a spravedlnosti.

O autorovi

Partyzán, antifašista, komunista, stalinista, reformní komunista, odpůrce totalitarismu a posléze emigrant Ladislav Mňačko (1919–1994), nejpřekládanější slovenský spisovatel, osvědčený válečný zpravodaj a statečný publicista, použil ve svém slavném románu Smrt si říká Engelchen, přeloženém do mnoha jazyků, vlastní přímé zážitky z partyzánských bojů za druhé světové války. V později napsaném pověstném, zakazovaném a skandalizovaném románu Jak chutná moc vytvořil Mňačko mimořádně působivé podobenství o odlidšťující moci (nejen) totalitního režimu. Román zobrazující mravní úpadek a rozklad osobnosti vysokého státního funkcionáře přináší pronikavé postřehy ze zákulisí politiky, z nichž mnohé naléhavě varují i v dnešních časech. Ladislav Mňačko odešel v roce 1968 do emigrace a žil pak v Rakousku, kde napsal většinu svých knih a televizních scénářů. Po návratu do Československa v roce 1989 veřejně přiznal vinu a osobní zodpovědnost za aktivní podporu komunistické ideologie. Byl velmi hlasitým kritikem chystaného rozdělení společného státu, a když se Československo v roce 1993 přece jen rozpadlo, zvolil za své bydliště Prahu.

Zdroj informací: nakladatelství LEDA

————————————————

A odboj proti nacistické okupaci ještě jednou, tentokrát ale pohledem tří mužů, Josefa Mašína, Josefa Balabána a Václava Morávka. Tito hrdinové riskovali pro svobodu vlastní životy a neměli by tak být zapomenuti. V románu Dalibora Váchy M + B+ M se dozvíte více o jejich odbojové činnosti, ale také jejich běžném, civilním životě.

M+ B+ M

Mašín, Balabán, Morávek
Autor: Dalibor Vácha

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 153×207 mm
ISBN: 978-80-257-3357-8
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu M+ B+ M vydalo nakladatelství Argo.

M+B+M. Josef Mašín, Josef Balabán, Václav Morávek. Tři králové z doby nacistické okupace. Nezpochybnitelní hrdinové, kteří neváhali riskovat a položit životy za osvobození Československa. A přesto to byli i normální lidé toužící po obyčejných věcech jako láska, rodina nebo klidný večer beze strachu, kdo zaklepe na dveře konspiračního bytu… Román Dalibora Váchy M+B+M vypráví o odbojové činnosti těchto tří velikých postav československé historie od roku 1939 až do jejich úplného konce. Barvitě popisuje všechny jejich dobrodružné a nebezpečné eskapády i postupně narůstající únavu ze života po konspiračních bytech, každodenně na hraně života a smrti, kdy nepřítel může stát za každým rohem a zrádcem bývá i blízký přítel.

Vše pak dokresluje ponurá, klaustrofobní atmosféra okupované Prahy plná gestapáků a špiclů, vylidněné ulice a strach ležící na tomto krásném městě jako tlustá deka. Svět, kde jste nevěděli dne ani noci, kdy vás gestapo zatkne a postaví ke zdi…

Ukázka z knihy

Úder, pauza, dva údery, pauza, úder. Nic složitého, spíše hra než vážně míněný signál. Dobrodružné romány pro dospívající hochy o indiánech, o špionech, o nepřemožitelných detektivech.
„Heslo?“ Smích je slyšet i přes dveře.
„Dnes je krásný den. Odpověď?“ Balabán hodlá hrát také.
„Stojí to za hovno, velký bratře, a lepší už to nebude.“ Rachocení klíče v zámku, odsouvání zástrčky bezpečnostní závory. Dveře se otevírají. Stojí mezi nimi hubený Václav Morávek, je pouze v ponožkách, z levé mu dírou vyhlíží podstatná část ukopnutého palce. Vytahaný svetr už také zažil světlejší včerejšky. Morávek se široce usmívá, na první pohled je neozbrojený, ale Balabán ho zná, Venca bude mít jednu bouchačku za pasem nad zadkem a druhou položenou poblíž, určitě na vysokém botníku hned za dveřmi. V kapsách pytlovitých kalhot, které nejdou s poslední módou, má pak nejméně dva plné zásobníky.

Celou ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

O autorovi

Dalibor Vácha (* 1980) vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, nejdříve učitelství angličtiny a dějepisu a pak doktorský obor České dějiny. Jeho hlavním beletristickým zájmem jsou velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich, jako historik se zabývá dějinami československých legií v Rusku a nezapomíná ani na literární fantastiku, na které vyrostl. Můžete od něj znát tituly jako ČervenobíláBratrstvo či Za svobodu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLoutkové divadlo strýčka Otta
Historie jedné židovské rodiny

Graumanová, Brigid

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeSmrt si říká Engelchen

Mňačko, Ladislav

Leda, 2021

zobrazit info o knizeM+ B+ M
Mašín, Balabán, Morávek

Vácha, Dalibor

Argo, 2020

Napsat komentář