Do 31. 1. 2021 je možné přihlásit knihu mladých talentovaných autorů do Ceny Jiřího Ortena

cena-ortena-logo
Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) přijímá od začátku prosince 2020 přihlášky knih, které se mohou ucházet o Cenu Jiřího Ortena 2021. Podmínkou, aby kniha mohla být nominována v 34. ročníku soutěže, je knižní vydání díla během roku 2020 autorem mladším třiceti let věku. 

Termín uzávěrky přihlášek je 31. ledna 2021. Cena bude podobně jako v předchozích ročnících spojena s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 000 Kč a stejně jako v minulém ročníku budou 10 000 Kč odměněni i oba dva další nominovaní. Ukázky z vítězné knihy budou přeloženy do AJ, NJ a FJ, součástí ceny je i tvůrčí pobyt nominovaného autora v zahraničí.

Cena Jiřího Ortena je literární cenou s dlouhou tradicí a dobrým jménem. Po více než třicet let se jí daří držet si vysokou laťku a jsem si téměř jistá, že i laureát CJO roku 2021 se zařadí mezi přední české autory,

řekla ředitelka SČKN Marcela Turečková.

Cena Jiřího Ortena je udělována s podporou Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Magistrátu hl. města Prahy a partnerem je také České literární centrum. Kandidáty mohou do soutěže nominovat nakladatelé, veřejné knihovny, redakce deníků a časopisů, rozhlasové a televizní stanice a instituce zabývající se podporou literatury a jejím šířením. Přihlášená díla je třeba v šesti výtiscích spolu s vyplněnou přihláškou (ke stažení na www.cenajirihoortena.cz) zaslat poštou či osobně doručit na adresu: Sekretariát Svazu českých knihkupců a nakladatelů, Fügnerovo náměstí 1808/3 Praha 2, 120 00.

Hana LehečkováPrestižní ocenění se uděluje od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Cena Jiřího Ortena se uděluje autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání díla není více než třicet let. Vítěze vybírá odborná porota. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Laureátkou Ceny Jiřího Ortena 2020 se stala se svou novelou Svatá hlava Hana Lehečková.

Kompletní informace o ocenění najdete na www.cenajirihoortena.cz.

Doporučení:
Share

Napsat komentář