Seznamte se – nové znalosti pro děti

Skolaci
Konec roku je za dveřmi, tak proč nevyužít poslední hodiny k zajímavé četbě. S veverčákem Píťou navštívíte bukový les, poznáte svět koní a zjistíte mnoho zajímavostí o televizi. Nechybí další díly z knižní série „O co jde“ a dospívající ocení příručku plnou rad.

V lese to neustále žije! O tom se přesvědčí i veverčák Píťa, který se rozhodne najít způsob, jak se osvěžit. Na své cestě potká řadu zvířátek, které mu udělují vlastní rady.

Objevujte přírodu s hajným Petrem a veverčákem Píťou!
Veverčákovi Píťovi i hajnému Petrovi je strašlivé horko. Píťa proto vyrazí do lesa vypátrat, jak se osvěžit. Po cestě potká několik zvířátek a ta mu prozradí, kam se chodívají zchladit. Žába nejraději skočí do chladivé vody a divoká prasata se zase ráda povalují v bahně. Jenže veverčákovi nejsou jejich rady nic platné. Co má udělat, aby mu v bukovém lese nebylo takové horko?

Kde si Píťa zchladí tlapky?

Autoři: Peter Wohlleben, Carina Wohlleben
Přeložila: Dagmar Heeg

Počet stran: 26
Vazba: vázaná
Formát: 205×220 mm
ISBN: 978-80-88316-99-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kde si Píťa zchladí tlapky? vydalo nakladatelství Kazda.

O autorovi

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Obdivovatelé koní by měli nahlédnout do následující knihy, kde je průvodcem sám kůň. Ten je seznámí s mnoha fakty a zajímavostmi o svém vlastním druhu.

Kdyby tak koně uměli mluvit! Pak by ti řekli, co si myslí, na čem si rádi pochutnají, co je baví a vůbec cokoli, co o nich chceš vědět. A představ si, že tenhle kůň vážně mluví! A poví, co ví.
V této knížce se dozvíš úplně všechno, co potřebuješ vědět o nás jedinečných, úžasných a naprosto skvělých koních. A co je na tom nejlepší, ukáže ti to sama moje kopytnatá maličkost.

Ukázka z knihy

Hele je to kun

Hele, je to kůň

Přeložil: Antonín Hluštík

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 208×212 mm
ISBN: 978-80-271-1373-6
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Hele, je to kůň vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Téma hackování patří mezi aktuální problémy, se kterými se potýká celý svět. S tím souvisí i bezpečnost na internetu, šifrování a špionáž. Díky další knize ze série O co jde proniknete do této problematiky a uděláte si vlastní názor.

Děti se vás pořád na něco ptají? Vyzbrojte se vědomostmi!
Kdo jsou to hackeři? Jsou hodní nebo zlí? Od obojího trochu? Co myslíte?
Je to spousta otázek, že? Kde na ně začít hledat odpovědi? Tato kniha vám vysvětlí, o co jde a o koho jde, abyste si dokázali vytvořit svůj vlastní informovaný názor na téma hackování. Každý z nás může mít svůj názor, tak jaký bude ten váš? Snažit se na to přijít je přece zábava!
Měl by být státům umožněn přístup k záznamům veškeré komunikace? Jakou míru soukromí by měl člověk očekávat? Komu patří internet? Tento fascinující úvod do široké problematiky internetu a internetové bezpečnosti vám tyto otázky přiblíží skrze témata jako špionáž, šifrování a temný web.

Ukázka z knihy

Hackeri

O edici

Knižní série O co jde? vás vyzbrojí vědomostmi, díky nimž dokážete obhájit své argumenty a své přesvědčení s jistotou. Každý z nás může mít svůj názor, tak ať je ten váš opřený o informace.
Série se zabývá napínavými tématy mnoha článků a veřejných debat, nad kterými jistě stojí za to se zamyslet. Ptá se, „proč se vlastně kolem toho dělá takový povyk“, předkládá klíčová fakta a zkoumá to, co je dobré i špatné na každém případu. V těchto knihách najdou mladí čtenáři vše, co potřebují vědět o současných důležitých tématech, a budou si tak moci vytvořit svůj vlastní názor.
Knižní série nejen pro věčně zvědavé děti!
V edici vyšly knihy Fake news či Lidé budoucnosti.

Hackeři

Autor: Tom Jackson
Přeložil: Pavel Peléšek
Ilustrovala: Cristina Guitianová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 185×240 mm
ISBN: 978-80-7565-658-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Hackeři vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Tom Jackson je vědecký spisovatel z anglického Bristolu. V posledních 20 letech byl autorem mnoha knih a článků pro časopisy, noviny, webové stránky či televizní vysílání zabývajících se širokou paletou témat. Pracoval také na projektech s Brianem Mayem, Patrickem Moorem, Marcusem du Sautoy a Carol Vordermanovou a pro velká mezinárodní vydavatelství jako Dorling Kindersley, National Geographic, Scholastic, Hachette, Facts on File a BBC Magazines.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Od hackerů přejdeme ke klimatickým změnám, které trápí celou zeměkouli. Co vlastně obnáší tyto změny a proč se dějí? Otázky na tyto a další odpovědi čekají na čtenáře v následující knize.

Děti se vás pořád na něco ptají? Vyzbrojte se vědomostmi!
Co jsou vlastně ty klimatické změny? Co je způsobuje? Dokážeme je napravit? Co myslíte?
Klimatické změny jsou jedním z nejpalčivějších a nejdiskutovanějších témat současné doby. O co ale ve skutečnosti jde? Nedochází k podobným změnám pořád? Co je zhoršuje? Proč někteří lidé tvrdí, že se nedějí vůbec? Tato kniha se zaměřuje na pojem klimatických změn a na vše, co obnášejí.

Ukázka z knihy

Klimaticke zmeny

Klimatické změny

Autor: Tom Jackson
Přeložil: Pavel Peléšek
Ilustrovala: Cristina Guitianová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 185×240 mm
ISBN: 978-80-7565-656-8
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Klimatické změny vydalo nakladatelství Jota.

————————————————

Nachází se skoro v každé domácnosti a je součástí našeho života. Řeč je o televizi, která nabízí celou řadu programů. Seznamte se s její historií a zjistěte, jak funguje. A navíc nechybí ani návody na vlastní experimenty.

Každý ví, co je televize. Hodně lidí ji má doma a každý den se na ni dívá. Všichni tedy víte, jak televizor vypadá i co se v něm vysílá. Víte ale také, kdy televize vznikla a jak vlastně funguje? Jaké pořady vysílala v minulosti a jaké dnes? Co televize znamená pro vaše rodiče a prarodiče a jak ovlivňuje váš každodenní život? A má vůbec taková televize v době internetu nějakou budoucnost?
Knížka Co byla a co je televize volně navazuje na dvě předchozí: Jak vznikl film (Argo, 2017) a Jak se dělá film (Argo, 2019). Je určena pro všechny zvídavé děti od osmi let. Zajímavá ale může být i pro dospělé, rodiče, učitele nebo lektory kroužků. Stejně jako v předešlých dílech, i zde najdete část nazvanou Experimenty. Ta obsahuje inspirativní návody na vlastní pokusy s televizní technikou.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Co byla a co je televize

Autoři: Tereza Dvořáková Czesany, Lucie Záhorová, René Melkus
Ilustroval: Nikkarin

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 222.5×165 mm
ISBN: 978-80-257-3306-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Co byla a co je televize vydalo nakladatelství Argo.

O tvůrcích

Tereza Dvořáková absolvovala i produkci na FAMU, přesto dala přednost filmové historii. Vyučuje na katedře filmových studií FF UK, na FAMU nebo na Vysoké škole kreativní komunikace. Několik let se věnuje také filmové výchově. Mimo jiné v evropském projektu CinEd nebo jako předsedkyně Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu. Pracuje také jako redaktorka v časopise ArteActa.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

René Melkus je kurátor sbírek sdělovací techniky Národního technického muzea a člen Historického radioklubu československého. Znalec československých rozhlasových a televizních přijímačů vystudoval slaboproudou elektrotechniku v Tesle Brno a historii umění na Karlově univerzitě. Za své desetileté působení v NTM připravil řadu výstav, mj. u příležitosti výročí České televize a „Století gramoprůmyslu v Čechách“.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Lucie Záhorová je dcerou jednoho z prvních a nejvýznamnějších českých televizních kameramanů a učitelů o televizi Eduarda Landische. Právě toho tmavovlasého pána s bradkou, který vás v ilustracích provázel celou knížkou. I když se Lucie v pracovním životě věnuje něčemu jinému, je stejně jako Tereza televizní fanynkou. Zajímá se hlavně o začátky televizního vysílání u nás. S nápadem na vznik této knížky jako volného pokračování knížek o filmu přišla za Terezou právě ona. Je maminkou dvou šikovných kluků, Vojty a Matěje. Je také chovatelkou papoušků a když má čas, vyrábí skleněné vitráže a šperky.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Nikkarin, vlastním jménem Michal Menšík, je český komiksový kreslíř a ilustrátor na volné noze je mimo jiné autorem komiksové série 130, pravidelným přispěvatelem do časopisů Raketa a Čtyřlístek. Ilustroval více knih, mimo jiné Jak vznikl film. V současné době tvoří komediální fantasy Spellsword Sága, rád spí, hraje videohry a učí se být otcem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Dospívání není lehké období v životě mladého člověka. Tělo se mění před očima, zaplavují ho hormony a nálada neustále kolísá. Jak vše v pohodě zvládnout? To poradí průvodce určený klukům i holkám.

Tohle je kniha přesně pro tebe! Dozvíš se vše o opačném pohlaví i o fungování vlastního těla a naučíš se o něj správně pečovat. Zjistíš, jak zacházet s pocity první zamilovanosti a jak si najít a udržet kamarády. Průvodce plný odpovědí na palčivé otázky, které si klade snad každý kluk i holka.

Ukázka z knihy

Mění se nejen váš vzhled, ale nastávají i velké psychické změny: toužíte po uznání a obdivu. Pro mnohé z vás je zásadní tělesný vzhled, kterému naše společnost přikládá přehnaný důraz. I když někdo může splňovat požadavky ideálu krásy, vůbec to neznamená, že bude mít úspěch u druhého pohlaví a v randění.
Podívejte se pozorně na lidi kolem sebe. Velká většina z nich by se na přehlídkové molo nedostala. A přece je kvůli něčemu obdivujete. Třeba kvůli tomu, že jsou laskaví, tolerantní a velkorysí, mají smysl pro humor a vy se s nimi zasmějete. (str. 9)

Na co se stydím zeptat

Autorka: Conchita Madueňo
Přeložila: Martina Kutková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7633-199-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Na co se stydím zeptat vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde si Píťa zchladí tlapky?

Wohlleben, Peter - Wohlleben, Carina

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeHele, je to kůň

Grada, 2020

zobrazit info o knizeHackeři

Jackson, Tom

Jota, 2020

zobrazit info o knizeKlimatické změny

Jackson, Tom

Jota, 2020

zobrazit info o knizeCo byla a co je televize

Dvořáková Czesany, Tereza - Záhorová, Lucie - Melkus, René

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNa co se stydím zeptat

Madueňo, Conchita

Alpress, 2020

Napsat komentář