Průvodce místy poznamenanými krvavým podzimem roku 1938

Krvavy podzim 1938 nahled
Netradiční průvodce Jiřího Padevěta vezme čtenáře do minulosti, konkrétně do roku 1938. Ukáže místa, kde docházelo k útokům ze strany henleinovců a Freikorpsu. Násilí probíhalo i po mnichovské dohodě a jeho cílem byli Židé, Češi a němečtí antinacisté.

Průvodce zavede čtenáře na známá i méně známá místa spojená s útoky henleinovců a Freikorpsu na československé bezpečnostní složky i civilisty na podzim roku 1938. Stranou pozornosti autora nezůstala ani činnost polských diverzních jednotek a polské armády proti Těšínsku, Slovensku a Podkarpatské Rusi. Kniha nekončí obsazením odtrženého území, ale líčí i pokračující násilí, zaměřené zejména proti Židům, Čechům a německým antinacistům.

Ukázka z knihy

11. září 1938 došlo ve městě k velké protinacistické demonstraci, které se účastnili jak Češi, tak demokraticky smýšlející Němci, celkem asi 5 000 osob. Místní henleinovci se pokusili demonstranty napadnout a došlo k řadě potyček. Klid zajistila až přivolaná jednotka Československé armády.
12. září 1938 došlo po rozhlasovém projevu Adolfa Hitlera ke srocení asi 800 Němců, kteří provolávali nacistická a protičeská hesla. Demonstranti se rozešli až po příjezdu četnických a armádních posil z Vysokého Mýta. (str. 388)

Krvavy podzim 1938 ukazka

Krvavý podzim 1938

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 592
Vazba: flexi
Formát: 175×246 mm
ISBN: 978-80-200-3097-9
Doporučená cena: 595 Kč

 

Knihu Krvavý podzim 1938 vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je mj. autorem knih Cesty s Karlem Hynkem MáchouOstny a oprátkyZa drátyPrůvodce stalinistickou Prahou 1948–1956 či Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Zdroj informací: Kosmas


academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrvavý podzim 1938

Padevět, Jiří

Academia, 2020

Napsat komentář