Skutečné tragédie

katastrofy-uvod
Jedna z nejvíce fascinujících věcích na životě je všudypřitomná nejistota, co bude zítra. Jen zřídkakdy si ji však připouštíme. Přitom kterýkoli den nás či naše blízké může zásahnout tragédie – ať už na vrcholcích hor nebo doma v kuchyni. Přečtěte si silné příběhy lidí, kterým se nenávratně změnil život.

První titul přináší poutavé vyprávění o neštěstí, které postihlo české horolezce v Peru v roce 1970. Příběh, který Libor Dušek vypráví, však není jen tragický, ale je i plný naděje a síly lidského odhodlání.

Peru 1970

Čeští horolezci pod Huascaránem
Autor: Libor Dušek
Fotografie: Vilém Heckel

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7565-725-1
Doporučená cena: 578 Kč

Knihu Peru 1970 vydalo nakladatelství Jota.

Je tomu právě půl století, co nepředvídatelná přírodní katastrofa předčasně utnula snahy československé expedice Peru 1970. Nekompromisně destruktivní lavina ledu a kamení způsobená rozsáhlým zemětřesením v pohoří jihoamerických Bílých Kordiller pohřbila v základním táboře pod Huascaránem snahy a cíle všech jejích čtrnácti členů. Většina z nich horolezecky vyrostla mezi pískovcovými věžemi Skaláku a pro mnohé z nich to byl jejich první kontakt s velehorami. Mene tekel přišlo už dva týdny předtím, když tragicky zahynul jeden ze členů expedice. Ničivý otřes půdy v horách si vyžádal v řádu minut životy úhrnem sedmdesáti tisíc kečuánských indiánů.
Srdce Bílých Kordiller však tepe dál. Na přetrženou nit navázali po letech profesionální horolezci i alpinisté srdcaři. Kniha nabízí společně s reprintem souboru fotografií Viléma Heckela Poslední hora dialog vteřiny a věčnosti, příběhy generací, které spojuje přátelství, odvaha i tragédie, ale především síla a nezlomnost lidského ducha a vítězství myšlenky, která své první řádky začala psát v dalekém Peru před více než padesáti lety…

Ukázka z knihy

peru-1970-ukazka

 

Přečtěte si online celou předmluvu a slovo úvodem k této knize.

O autorovi

Libor Dušek (*1983) je etnolog, publicista, skialpinista a horolezec z Krkonoš. Žije v Hořejším Vrchlabí. Vystudoval sociální antropologii na Univerzitě Pardubice (2009) a postgraduální studium etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (2016). Účastní se též horolezeckých výprav (vedoucí úspěšné expedice Ski Nošak-7 495m., 2016, světový prvosjezd štítu Karla Marxe-6 724m., 2018, vedoucí skialpových expedic v Bílých Kordillerách, 2019 a 2020). Spolupracuje se spol. Alternative.NOW na dokumentárních filmech (Střípky ze života horolezce, vzpomínka na Míru Šmída, 2018, režie, scénář, produkce a Boys 1970, 2020, scénář, produkce). Jeho klíčový profesní zájem spočívá v oblasti Váchánu, v severovýchodním Afghánistánu a jihovýchodním Tádžikistánu. Věnuje se i jiným oblastem, kulturám a kontinentům. Je autorem několika odborných knih a studií zaměřených zejména na Střední Asii a Krkonoše, dalších populárně naučných knih a více než stovky článků týkajících se zejména společensko-historických témat Krkonoš 20. století. Pravidelně publikuje a je členem redakční rady časopisu Krkonoše-Jizerské hory.

Zdroj: jota.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Druhá kniha, kterou si představujeme, se jmenuje Jídlo není nepřítel a zabývá se anorexií. Michala Jendruchová v ní vypráví příběhy lidí, kteří si – stejně jako ona sama – soubojem s anorexií prošli, a to vše doprovází slovem profesionální psycholožky.

Jídlo není nepřítel

Skutečné příběhy anorexie s komentářem a vysvětlením Elišky Nehybové
Autorka: Michala Jendruchová

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 132×190 mm
ISBN: 978-80-271-0296-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Jídlo není nepřítel vydalo nakladatelství Grada.

Anorexie jako závažná porucha příjmu potravy je alarmujícím fenoménem dnešní doby, který si občas vybírá oběti na životě. Autorka knihy, novinářka Michala Jendruchová, která si sama peklem anorexie prošla, čtenářům předkládá autentické výpovědi lidí, kteří bojují s poruchou příjmu potravy, i vyjádření jejich blízkých. Vše doplňuje pohled psycholožky se specializací na PPP.
Rádi bychom, aby tato kniha přinesla nemocným naději, že i z jejich situace existuje cesta ven. Zároveň může pomoci rodinám a blízkým pochopit postižené, jejich chování a myšlení – ukáže, čeho se raději vyvarovat při komunikaci s nimi, na co naopak upozornit, čeho si všímat a tím jim třeba nakonec zachránit život.

Ukázka z knihy

Hlavní myšlenka následujících stránek zní: nebuďte na anorexii sami, svěřte se do péče odborníků, nepovažujte to za svoje selhání, ani si „nehrajte“ na hrdiny, kteří to zvládnou sami. Terapie mi ukázala cestu, pomohla mi pochopit sama sebe a odebrala ze mě obrovský balvan, se kterým jsem si nevěděla rady. Víte, nemocný anorexií prožívá hrozný tlak a výčitky, když vnímá, že ubližuje svým nejbližším. A věřte, že on to skutečně vnímá, i když se vám to nezdá. Jenomže to, co ho ovládá, je silnější než on sám a nedokáže s tím nic udělat. Navíc neví, proč to dělá, proč vám ubližuje. Nechce to. Takže nejen že zápolí se smrtelnou nemocí, která ho ničí, téměř ho rozkládá, ale ještě na sobě nese náklad výčitek svědomí, že ubližuje.

Přečtěte si celou rozsáhlou online ukázku z této knihy.

O autorce

Michala Jendruchová (*1979), pochází z malého městečka Chrast u Chrudimi. Celý svůj profesní život pracuje v médiích. Jídlo není nepřítel je její čtvrtou knihou, již dříve jí vyšly knihy Už je to za mnou aneb osobní zpověď (bývalé?) anorektičky či Tlustá tak akorát.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeru 1970
Čeští horolezci pod Huascaránem

Dušek, Libor

Jota, 2020

zobrazit info o knizeJídlo není nepřítel
Skutečné příběhy anorexie s komentářem a vysvětlením Elišky Nehybové

Jendruchová, Michala

Grada, 2020

Napsat komentář