Nenechte si ujít v týdnu od 28. září až 4. října 2020

nenechte_si_ujit
Pojďme si následující, o jeden den kratší, pracovní týden zpříjemnit nějakou literární akcí. Koná se například festival malých nakladatelů Tabook či třeba beseda s Janem Novákem o jeho knize o Milanu Kunderovi.

Podívat se ale můžete také na křest knihy Karla Pecky Motáky nezvěstnému či na besedu s Albertem Čubou k jeho nové knize.

A právě besedou s hercem Albertem Čubou také začneme. Koná se v úterý 29. září v ostravském Domu knihy a autor během ní představí svoji literární prvotinu – knihu Herec k nepřežití. A co se v ní čtenář dozví? Kniha popisuje zákulisí oblastního divadla a poodhaluje každodenní problémy herců, a to s notnou dávkou humoru, nudit se tak rozhodně nebudete. Beseda začíná v 16.00.

úterý 29. září se v Knihovně města Hradce Králové uskuteční pořad nazvaný Vůně dálek v literatuře. Půjde o předčítání knížek s tématikou cestování, jak už ostatně název akce napovídá. A tak, když to letos s cestováním bylo trochu horší, přenesete se do dalekých krajů alespoň s cestovatelskými knížkami. Akce probíhá ve spolupráci s Divadlem Jesličky Josefa Tejkla a začíná v 17.00 na pobočce Slezské předměstí.

Z Hradce je to do Pardubic jenom kousek, a tak se podíváme i do Krajské knihovny v Pardubicích. Ve středu 30. září se zde uskuteční Setkání s Petrem Horálkem, fotografem, spisovatelem, cestovatelem a astronomem. Na svém kontě má například tituly Tajemná zatmění či Dobytí jižního hvězdnatého ráje. Úspěchy ale sklízí také se svými fotografiemi – věnuje se především krajinářské astrofotografii. Jeho snímky byly dokonce několikrát oceněny, například i samotnou NASA. A dokonce je po něm pojmenovaná také planetka 6822 Horálek.

Ve čtvrtek 1. října si můžete do pražské Městské knihovny zajít na beseduJanem Novákem, autorem životopisné knihy Kundera: Český život a doba. Autor, který již například za svůj román Zatím dobrý získal cenu Magnesia Litera, tímto svým životopisným dílem rozbouřil literární vody. Milan Kundera patří mezi nejznámější české autory a jeho knihy se těší čtenářské oblibě. O jeho osobnosti se však vedou velké diskuse a tato kniha je znovu oživila. Svůj názor si ostatně můžete přijít udělat sami, beseda s Janem Novákem začíná v 17.00.

Ve čtvrtek 1. října můžete zajít také do pražské Knihovny Václava HavlaPo třiceti letech totiž znovu vychází kniha Karla Pecky Motáky nezvěstnému, a vy můžete být u toho. Kniha vypráví strhující příběh mladého muže, který byl v padesátých letech minulého století politickým vězněm a prošel uranovými doly na Jáchymovsku. O knize, ale také o jejím autorovi, si budou povídat filozof Daniel Kroupa, socioložka Jiřina Šiklová, biskup Václav Malý a další. Dílo vychází dokonce také jako audiokniha. Debatu bude moderovat spisovatel Jiří Padevět a začíná v 19.00, tak si ji nenechte ujít.

A na závěr se podíváme do Tábora. Zde se od čtvrtka 1. října do soboty 3. října uskuteční 9. ročník festivalu malých nakladatelů Tabook. A na co se můžete tentokrát těšit? Především na spoustu zajímavých tipů na čtení, ale chybět nebudou ani autorská čtení, výstavy současné ilustrace a grafiky, debaty a diskuse, divadlo, program pro ty nejmenší – a takto bychom ještě mohli pokračovat. Zkrátka na Tabooku bude o bohatý program postaráno. Tak vzhůru do Tábora.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář