Krása zatmění

Tajemna zatmeni
Zatmění Měsíce a Slunce jsou astronomické jevy, které doprovázejí lidstvo od počátku. A zatímco se jich lidé dříve báli, nyní obdivují jejich krásu. Fotograf a astronom Petr Horálek v novém vydání své knihy tyto úkazy popisuje a zároveň doplňuje unikátními fotografiemi.

V minulosti se jich lidé obávali. Brali je jako zlá znamení. Doba se však změnila… Nové, doplněné vydání knihy známého fotografa hvězdné oblohy Petra Horálka bude vaším průvodcem po patrně nejkrásnějších a zároveň jedněch z nejvzácnějších úkazů na obloze – slunečních a měsíčních zatměních. Dozvíte se, jak bylo lidstvo od nepaměti fascinováno těmito jevy, poznáte historii pozorování i vědeckou současnost. Poznáte zákony, podle kterých se úkazy zatmění řídí a co z nich činí nezapomenutelné zážitky. Jedinečnost knihy podtrhují úžasné fotografie a cestovatelské vzpomínky autora, ve kterých popisuje dramatické i dojemné momenty z expedic za zatměními. Závěr knihy je pak unikátem – najdete zde zevrubný přehled všech zatmění viditelných z České republiky až do roku 2060 s bohatým obrazovým materiálem a pro fajnšmekry nechybí ani přehled nejvýznamnějších úkazů ve zbytku světa.

Ukázka z knihy

Ve staré Číně sťali hlavu dvěma císařským hvězdářům Chi a Ho za to, že včas neupozornili na blížící se zatmění Slunce. Každý, kdo porušil tuto povinnost, měl být bez milosti popraven. Co jsou ta pozoruhodná nebeská znamení? Co jim tak vzalo dech, když náhle za bílého dne Slunce přestalo svítit a místo něj se na nebi zjevil černý sluneční kotouč obklopen nespočtem divoce kontrastních paprsků? Co jsou úplná zatmění Slunce? A máme se jich skutečně obávat? Rozhodně ne. Zatmění jsou jedny nejkrásnějších úkazů na nebi. I když si to naši předkové nemysleli. (str. 12)

Tajemna zatmeni 1Nezapomeňte si přečíst zbytek ukázky.

Tajemná zatmění

Autor: Petr Horálek

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 173×230 mm
ISBN: 9788026420002
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Tajemná zatmění vydalo nakladatelství CPress.

O autorovi

Petr Horálek (* 21. července 1986, Pardubice) působí jako fotograf, kreslíř, spisovatel, cestovatel a astronom. Věnuje se astrofotografii. Je po něm pojmenována planetka.


Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemná zatmění

Horálek, Petr

CPress, 2018

Napsat komentář