Krimi v různých podobách

krimi
Krimi patří mezi velice oblíbené literární žánry, na pultech knihkupectví proto najdeme celou řádku detektivních příběhů. Dnes pro vás máme tipy na některé z nich, tak se pojďme začíst do příběhů, ze kterých tuhne krev v žilách a tají se dech.

Hlavní hrdinkou knihy Vražda na blatech od Catherine Shepherdové je forenzní specialistka na pitevně. Její úloha na místě činu je velice důležitá, a to platí dvojnásob, když mrtvé tělo během přepravy na pitevnu zmizí. Jak dopadne pátrání? A má vražda spojitost s podobným případem, který se odehrál dříve?

Vražda na blatech

Autorka: Catherine Shepherdová
Přeložil: Rudolf Řežábek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-271-1335-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Vražda na blatech vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Kolik dívek ještě zemře, než najdou jejich vraha? Julia Schwarzová o smrti něco ví. Pracuje totiž jako forenzní specialistka na pitevně. Spolupráce s kriminální policií a objasňování násilných úmrtí jsou u ní na denním pořádku. Ráda své případy zkoumá přímo na místě činu. Když ji kriminální komisař Florian Kessler přizve k nálezu mrtvého těla mladé dívky na blatech, nezaváhá ani chvilku. Nakonec jsou poznatky z místa činu to jediné, z čeho můžou při vyšetřování vycházet. Během přepravy na pitevnu je totiž tělo dívky ukradeno. Rozběhne se pátrání, které ale místo ztracené mrtvoly odhalí další oběť. Julii vrtá hlavou podezření, že by mohlo jít o sériového vraha, přestože provedení obou vražd je rozdílné. Jediným spojením mezi případy se zdají být podivné symboly, které mají obě mrtvé vytetované na břiše. Bohužel je nalezena další mrtvá dívka a pro vyšetřovatele začíná boj s časem. Pokud nemá být obětí mnohem víc, musí pochopit, proč a jak si pachatel dívky vybírá a jaký význam pro něj mají vytetované symboly.

Ukázka z knihy

Kloužu pohledem po vyschlé louce. Všechny květiny hynou v žáru žízní. Zbyla jenom stébla, uschlé listy a svěšené květy. Barvy vybledly a život z vyšisovaných vláken dávno vyprchal. Je mi líto, že ty květiny zemřely, a zároveň si přeji podobnou smrt. Co by mohlo být krásnější, než se ve vrcholícím létě rozžehnat se životem na nádherné louce pod zářivě azurovou oblohou? Existuje nějaké jiné místo, kde by člověk mohl být bohu ještě blíž? Zavrtím hlavou, a tím si otázku sama zodpovím. Přesto mi srdce bije mnohem rychleji než jindy. Ne že bych měla v krvi endorfiny, které by mi propůjčovaly pocit, že se vznáším nad trávou. Ne. Je to strach, co mi tak divoce rozbušilo srdce. Cítím ho všude na kůži, která je i v tomhle vedru napjatá a chvěje se jako osikové listí.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Catherine Shepherdová je německá autorka thrillerů. Svůj první román The puzzle killer of Zons vydala v dubnu 2012. V březnu 2013 následoval její druhý kriminální román Harvest Time / The Sickle Murder of Zons. Od té doby vydala celou řadu titulů, které oslovily až 2 miliony čtenářů.

Zdroj informací: www.catherine-shepherd.com

————————————————

Titul Velká vlaková loupež vyšel poprvé už v roce 1975 a sklidil velký úspěch. Popisuje totiž známou vlakovou loupež, která se odehrála v roce 1855 v Anglii. Nyní toto dílo vydalo nakladatelství Radioservis také jako audioknihu, známý kriminální příběh tak můžete poslouchat téměř kdekoliv.

Velká vlaková loupež (audiokniha)

Autor: Michael Crichton
Přeložil: Jaroslav Kořán
Iterpreti: Martin Preiss, Lukáš Příkazký

Vazba: CD
ISBN: 8590236107526
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Velká vlaková loupež vydalo nakladatelství Radioservis. Ukázku z audioknihy si poslechněte na stránkách nakladatele.

Románové zpracování jednoho z největších zločinů v dějinách, vlakové loupeže, která se odehrála v roce 1855 ve viktoriánské Anglii. V roce 1975 vydal americký spisovatel Michael Crichton knihu Velká vlaková loupež (v češtině vyšla pod názvem Čtyři klíče). Autor v ní ve značně zromantizované podobě popisuje průběh legendární vlakové loupeže z 18. května 1855, kdy se malé skupině lupičů podařilo odcizit z jedoucího vlaku 12 000 liber ve zlatě (v dnešním přepočtu asi 75 milionů korun). Hlavní postavou příběhu je švihácký gentleman Edward Pierce, který, ačkoli zcela jistě netrpí nouzí, zatouží po ještě větším majetku a rozhodne se za přispění „klimenťáka“, tedy odborníka na otevírání nedobytných pokladen, Roberta Agara ukrást krymské zlato. Citlivé prolínání reality a fikce pomáhá udržet napětí a doslova nutí čtenáře – a v tomto případě posluchače – pokračovat ve sledování příběhu. Audiokniha ctí Crichtonův způsob psaní a ponechává jim naznačené dvě vypravěčské linie – obecný rámec, který tvoří autorovy poznámky o době a společenských poměrech, a příběh geniálního zločince Edwarda Pierce a jeho kompliců.

O autorovi

John Michael Crichton byl americký spisovatel, mistr sci-fi a otec technothrilleru, prozaik, scénarista a producent. V době studií používal pseudonym Jeffery Hudson. Za technický přínos filmu získal v roce 1995 Oskara. Michael Crichton je autorem Jurského parku, jehož filmové zpracování získalo tři Oskary. Znát od něj ale můžete třeba také titul Dračí zuby nebo třeba Vycházející slunce. Studoval na Harvardu angličtinu a posléze i medicínu. Na lékařské fakultě vydal svou první knihu Kmen Andromeda. Vyučoval antropologii na cambridgské univerzitě a tvůrčí psaní na Massachusetts Institute of Technology. Počátkem 70. let se odstěhoval do Hollywoodu, kde se točily filmy podle jeho předloh. V roce 2003 po něm dokonce pojmenovali nově objevený druh dinosaura – Crichtonsaurus bohlini. Zemřel po statečném boji s rakovinou.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Nyní se podíváme na tak trochu jinou krimi. Kniha Finch od Jeffa VanderMeera nás totiž zavede do tajemného světa, který je sužovaný tajemnými bytostmi z podzemí. K tomu všemu městem otřese dvojnásobná vražda. Detektiv Finch ji dostane za úkol vyřešit, jak se ale ukáže, půjde o mnohem víc.

Finch

Autor: Jeff VanderMeer
Přeložil: Jakub Němeček

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3177-2
Doporučená cena: 488 Kč

 

Knihu Finch vydalo nakladatelství Argo.

John Finch je detektivem v Ambře, městě okupovaném a terorizovaném tajemnými bytostmi z podzemí, zvanými „šeďáci“. Prastaré město se propadá do anarchie, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech, povstalecké síly jsou demoralizovány a rozprášeny, a parciálové – lidští zrádci, přetvoření šeďáky v cosi jiného – kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele. Finch má na příkaz šeďáckého nadřízeného vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. V průběhu vyšetřování narazí na krajně podivné události, je nucen připomenout si svou vlastní, pečlivě utajovanou minulost, a kromě toho se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí…

Ukázka z knihy

Finch u dveří apartmá, zadýchaný po pěti patrech schodů, které vzal klusem. Vzkaz, jenž ho sem přivedl ze služebny, už mu zmíral v ruce – rudá šmouha na zvadlém kolečku zeleného houbového papíru. Předtím se mu dlouhé minuty lepkavě vrtěl v dlani. Teď zbývalo jen projít dveřmi označenými šeďáckým znakem.

Manzikertova třída 239, byt č. 525.

Vždycky vyloženě akt čiré vůle, přejít tuhle propast. Vždycky. Sáhl po zbrani, pak si to rozmyslel. Některé dny bývají horší než jiné.

Hlavou mu bleskl okamžik, kdy mu jeho parťák Wyte vytkl, že je zkompromitovaný, a jeho vlastní odpověď: „Na tohle nemám názor.“ Nápis na zdi na místě činu: Každý je kolaborant. Každý je povstalec. Pravda v tíze těch dvou vět.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky.

O autorovi

Americký spisovatel a editor Jeff VanderMeer (* 1968) proslul temnými výjevy z krutého a nelítostného města Ambry, kam vedle kratších příběhů shrnutých ve sbírce Město svatých a šílených (2001) zavítal rovněž v románech Shriek (2006) a Finch (2009). Podobně nekonvenční zůstal i při tvorbě metropole z románu Veniss Underground (2003, česky 2006). Vedle dlouhé řady povídek se často ve spolupráci se svou manželkou, známou editorkou Ann VanderMeerovou, věnuje sestavování rozmanitých antologií. Svého dosud největšího úspěchu však dosáhl románovou trilogií z tajuplné Oblasti X, kam vedle Anihilace (2014, česky 2015) spadají rovněž romány Autorita a Adaptace (obě 2014, česky 2017). Komerčně úspěšná série se dočkala ceny Nebula a zajímavého filmového zpracování. Jeho prozatím posledními romány jsou vřele přijatý Borne (2017, česky 2019) a s ním volně související Dead Astronauts (2019).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Patolog je často klíčovou osobou v procesu odhalení vraha. Občas ale také může přijít na věci, které nemusí být všem úplně vhod. Hlavní hrdinkou knihy První řez, kterou vydalo nakladatelství Metafora, je mladá patoložka, která zjistí, že domnělé předávkování drogami je ve skutečnosti vražda. Tím ale kopne do vosího hnízda…

První řez

Thriller ostrý jako skalpel
Autoři: Judy Melineková, T.J. Mitchell
Přeložil: Roman Lipčík

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-120-5
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu První řez vydalo nakladatelství Metafora.

Za podezřelým případem smrtelného předávkování se skrývá něco zlověstného. San Francisco mělo pro Jessie znamenat nový začátek – příležitost zbavit se břemene trpké minulosti v Los Angeles. Realita však vypadá jinak: je přetížená, špatně placená a pracuje v zanedbané pitevně. Navíc jediné bydlení, které sehnala, je ve stísněném vagonu odstavené lanové tramvaje, předělaném na obydlí ve městě věčně utopeném v mlze. A když po pitvě ženy, která na první pohled zemřela na předávkování drogami, postupně vyjde najevo, že extrémně velká dávka heroinu v krvi měla zamaskovat vraždu, je to pro ni začátek další noční můry. Jakmile se pokusí věnovat případu důkladněji, setká se s nelibostí nadřízeného a z jeho reakce vycítí, že si přeje, aby celou záležitost rychle uzavřela. Je však rozhodnutá dopátrat se pravdy, a poté, co na jejím pitevním stole přistanou další mrtví, kteří by mohli s případem nějak souviset, už není cesty zpět. Vzdor dobře míněným radám kolegů i maskovaným výhrůžkám shora nepřestává svůj případ rozplétat a stopy ji k jejímu překvapení vedou tam, kde by je nejméně čekala – do vlastních řad… a také do neznámých vod virtuální měny a nových technologických firem, které v rychle se měnícím San Francisku rostou jako houby po dešti. Autopsie znamená doslova „na vlastní oči“ a Jessie Tesková nehodlá přestat, dokud vlastníma očima nespatří pravdu – i za cenu rizika, že by mohla skončit na pitevním stole ona sama.

Ukázka z knihy

Zástupce vrchního soudního lékaře Michael Stone mě přivítal s až přemrštěnou srdečností a pospíšil si ke dveřím, aby mě uvedl. S Mikem jsem se poprvé setkala někdy před pěti šesti lety, když jsem vykonávala postgraduální stáž na UCLA. Vedl výzkumný projekt a ze San Franciska přiletěl do Los Angeles pro nějaké vzorky. Ohromilo mě, jak byl do svého povolání zapálený. Na místě se mě pokusil zlanařit. „Laboratorní patologie vás bude k smrti nudit,“ hecoval mě. „Chcete snad prosedět celé dny v suterénu, čučet do mikroskopu a pozvolna slepnout? Ne, to určitě ne.“

Podívejte se na celou ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní řez
Thiller ostrý jako skalpel

Melineková, Judy - Mitchell T.J.

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeFinch

VanderMeer, Jeff

Argo, 2020

zobrazit info o knizeVelká vlaková loupež (audiokniha)

Crichton, Michael

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeVražda na blatech

Shepherdová, Catherine

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář