Válka o dinosauří kosti

draci-zuby-perex
Jméno Michaela Crichtona je spojeno především s knihou Jurský park, zfilmovanou Stevenem Spielbergem. Nyní vychází v českém překladu Crichtonova další kniha, Dračí zuby. I zde hrají hlavní roli dinosauři, respektive jejich kosti.

Román Dračí zuby, který vydalo roku 2018 nakladatelství Plus, patřící pod nakladatelský dům Albatros Media a. s., napsal Michael Crichton. Michael Crichton byl americký spisovatel, scénárista a filmový a televizní producent. Napsal řadu knih zejména se sci-fi tematikou, některé z nich (Jurský park a Pojídači mrtvých) byly zfilmovány. Zužitkoval v nich své vzdělání v oboru medicíny a antropologie. Dračí zuby byly poprvé publikovány devět let po spisovatelově smrti.

Příběh knihy Dračí zuby je situován do západní Ameriky roku 1876. Hlavním hrdinou je William Johnson, vysokoškolský student původem z bohaté rodiny, který tráví léto ve společnosti paleontologa Othniela Charlese Marshe. Paranoidní Marsh má však podezření, že William zároveň pracuje pro jeho dávného rivala v oboru – pro paleontologa Edwarda Drinkera Copea. Rozkoly mezi Williamem a Marshem vyeskalují, což způsobí, že William doopravdy spojí své síly s Copem a společně udělají objev tisíciletí. To je však teprve začátek – vzácné kosti se stávají nebezpečným majetkem.

Crichton popisuje skutečnou historickou událost, která je známá jako „válka o kosti“. Jednalo se o několik desetiletí trvající profesní i osobní soupeření mezi americkými paleontology Othnielem Marshem a Edwardem Copem o množství nalezených dinosauřích fosilií. Tuto „válku“ komplikoval nebezpečný charakter území, na kterém probíhala – Divoký západ byl skutečně divoký především kvůli indiánům, pistolníkům a lupičům.

V knize se efektivně mísí příběh s historickými a vědeckými fakty. Crichton v průběhu líčení děje dokázal čtenáři představit informace o historii hledání fosilií a věrohodně zrekonstruovat možné myšlenkové pochody odborníka, který na konci 19. století přemýšlel o takových tématech, jako je evoluce nebo určování stáří Země. Věrohodně jsou zpracovány i postavy znepřátelených paleontologů – Crichton při popisu jejich charakterů pracoval s dobovými prameny.

Ačkoli Dračí zuby kvalitou nedosahují Jurského parku, jde o poutavé a zároveň poučné čtení plné faktů z oblasti paleontologie. Na knize jsou sice evidentní zásahy editorů (kniha zůstala v Crichtonově archivu nedokončená), přesto fanoušci rozpoznají Crichtonův klasický rukopis (nejvýraznější jsou do příběhu skvěle zakomponovaná fakta). Román doporučuji především čtenářům, kteří hledají dobrodružné čtení ve stylu Vernea.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDračí zuby

Crichton, Michael

Plus, 2018

Napsat komentář