Ukázka z knihy Co věděla moudrá želva (Iva Gecková)

Co vedela moudra zelva
Hlavní hrdina Lukášek se trápí. Jeho maminka se bude vdávat a on se bojí, že s příchodem nového člena do rodiny bude všeho méně. Rozptýlit jeho starosti se pokusí moudrá želva Agnes. Podaří se jí to?

Knihu Co věděla moudrá želva od autorky Ivy Geckové
vydalo nakladatelství Grada.

Na hodině matematiky

Ve škole právě probíhala hodina matematiky. Paní učitelka opakovala s dětmi nově probíranou látku – zlomky. Desetiletý Lukáš Hájek seděl v poslední lavici v řadě u okna a díval se ven na střechy okolních domů. Okusoval přitom modré gumovací pero a přemýšlel o něčem důležitém. Že by to byla matematika? Nebo zlomky?

Kdepak! Matematika ani zlomky nebyly tak důležité, aby nad nimi musel Lukáš přemýšlet. Učil se dobře a matematiku měl ze všech předmětů nejraději. Ani zlomky pro něj nebyly nic těžkého. Když si o letních prázdninách listoval v učebnici matematiky pro další ročník, zkusil si jen tak cvičně vypočítat několik příkladů a podle řešení na konci učebnice měl všechny správně. Lukáš byl zkrátka chytrý kluk.

Tak proč se teď mračí a vypadá tak zamyšleně?

Já vám to tedy prozradím: Lukáš má jít hned po škole do cukrárny!

Do cukrárny? Ale na tom přece není nic k přemýšlení! To je přece báječná věc, úplně vás vidím, jak nechápavě kroutíte hlavou. Vždyť v cukrárně mají samé dobré věci, třeba jahodový dort, horkou čokoládu se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinu. Na takové dobroty se nikdo mračit nemusí. Dokonce ani Lukáš, který má rád matematiku.

Co vedela moudra zelva ukazka

„To je přece jasné, že cukrárna je fajn. Chodím do ní moc rád!“ řekl by vám Lukáš, kdybyste se ho na to zeptali. A pak by dodal: „Ale já se přece nebojím jít do cukrárny. Já přemýšlím nad tím, jaké muffiny budou v dnešní nabídce!“

Aha! Tak už je nám to jasné! Už víme, proč Lukáš okusuje svoje pero a vypadá tak zadumaně.

Navíc, a to byste měli vědět, ta cukrárna, do které Lukáš dnes po škole půjde, patří jeho mamince. Právě ona vymýšlí všechny ty úžasné dorty, muffiny a zákusky a pak je taky sama vyrábí, peče a zdobí. A když si neví rady, jaký krém má použít třeba na kakaové muffiny, jestli vanilkový s malinami nebo smetanový s kousky čokolády, radí se s Lukášem. Už několikrát se stalo, že Lukáš vymyslel úplně nové složení krémů a dortíků. Jak říkám, je to opravdu moc chytrý kluk.

Dnes ráno, když seděl u stolu a sypal si do oranžové misky kukuřičné lupínky, radil mamince, aby zkusila vyrobit vanilkový krém s čokoládovými hoblinkami a kousky lámaného karamelu. Maminka byla pro jahodovou pěnu s mátou, ale bylo vidět, že nad Lukášovým návrhem docela vážně přemýšlí. Nakonec se zamyslela a řekla: „Tak víš co, Luky? Až půjdeš ze školy, stav se u mě v cukrárně a uvidíš, co tam na tebe bude čekat.“

——————-

Přečtěte si další ukázku.

——————–

O autorce

Iva Gecková pochází z jihočeského Písku, kde vystudovala obchodní akademii. Po studiu dlouhou dobu pracovala ve státní správě a při třetí mateřské dovolené se konečně začala naplno věnovat svému koníčku – psaní. Pro Český rozhlas napsala několik pohádek, jejichž knižní vydání se chystá. Se svojí velkou rodinou žije v Lysé nad Labem. Autorce již vyšla dlouhá řada dětských knih. Najdeme mezi nimi například tituly Florentýna a kouzelná knihaČertí babičkaLiška Šiška ve školce nebo Kamarádi ze záhrobí.

Zdroj: grada.cz


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo věděla moudrá želva

Gecková, Iva

Grada, 2020

Napsat komentář