Ukázka z knihy Liška Šiška ve školce (Iva Gecková)

Liska Siska ve skolce
Plyšová liška Šiska patří mezí oblíbené hračky malé Adélky. Občas si ji bere s sebou do školky a jednoho dne ji tam zapomene. Na Šišku, která podobně jako ostatní hračky ožije, čeká velké dobrodružství. A malí čtenáři zjistí, co hračky dělají, když jsou bez dětí.

Knihu Liška Šiška ve školce od autorky Ivy Geckové
vydalo nakladatelství Grada.

Pod peřinkou je něco schovaného

V každé školce bývá pokojíček, kam chodí holky a kluci po obědě spinkat. Každý tady má svoji postýlku s měkoučkým polštářkem a nadýchanou peřinkou, ve které se mu dobře spí. A v postýlce, kde normálně spinká Adélka, se právě teď pohnula peřinka! A teď zase! Vypadá to, že pod peřinkou je něco schovaného! Co to jen může být?
Jú! Teď se zpod peřinky vynořil dlouhý rezavý ocas s bílou špičkou!
Kdo to je?
Co to je?
Že by to byla opice?
Ne, ta přece nemá rezavý ocas!
Tak je to zebra!
Ne, ta má přece bílé a černé pruhy.
No tak je to určitě veverka!
Taky ne, ta přece nemá na špičce ocasu bílé chloupky.
Tak kdo se to tedy v té postýlce schovává?
To je tedy záhada. Teď už jsou vidět i černé tlapky, zrzavá ouška a pod nimi kulatá veselá očička.
Peřinka se svezla na zem a na postýlce sedí…
… liška Šiška!
Zívá, protahuje si tělíčko a rozhlíží se kolem sebe. Kde to jenom je? Tohle přece není Adélčin pokojíček.
Ale vždyť tady to zná, to je školka, kam někdy chodí se svojí holčičkou Adélkou.
Tohle je jejich postýlka. A ta postýlka vedle patří Honzíkovi, který nikdy nechce po obědě spát a dělá samé legrácky, aby se ostatní děti smály. Koulí třeba očima, stříhá ušima nebo prdí pusou. Natálka se z toho vždycky může smíchy potrhat, jen paní učitelka to nerada vidí. A tamhle vždycky spinká Daneček, tamhle Kačenka, tamhle zase Miky a vedle něj jeho největší kamarád Tomášek.
Teď tady ale žádné děti nejsou.
Liška Šiška seskočí z postýlky a jde ke dveřím. Slyší za nimi nějaké hlasy a také cinkání nádobí. To si jistě děti v jídelně dávají nějakou dobrou svačinku. Šiška si hladí chlupaté bříško a těší se, jak se dobře nají.
Otevírá dveře. Kouká, rozhlíží se, ale žádné děti nikde nevidí! Místo holek a kluků jsou tady samé hračky.
Panenky si hrají na honěnou, velký plyšový tygr skáče po skříních a veselý šašek vyhazuje do vzduchu spoustu barevných míčků.

liska-siska

——————–

O autorce

Iva Gecková pochází z jihočeského Písku, kde vystudovala obchodní akademii. Po studiu dlouhou dobu pracovala ve státní správě a při třetí mateřské dovolené se konečně začala naplno věnovat svému koníčku – psaní. Pro Český rozhlas napsala několik pohádek, jejichž knižní vydání se chystá. Se svojí velkou rodinou žije v Lysé nad Labem. Napsala knihu Florentýna a kouzelná kniha (naše ukázka), Čertí babička (naše ukázka), Jak to chodí v psí školce (naše ukázka) či Štěpán Kobliha není žádná bábovka (naše ukázka), Osel SiprdKamarádi ze záhrobí (naše ukázka) a Jak to bylo s panem Vlkem.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLiška Šiška ve školce

Gecková, Iva

Grada, 2020

Napsat komentář