Vyhrajte sbírku veselých limeriků Jiřího Žáčka

limeriky-99-dedecku-a-1-babicka-perex
Pobavte se nad knihou limeriků od Jiřího Žáčka, které navíc skvěle doplňují ilustrace Michala Hrdého. V krátkých říkankách o pěti verších si autor hraje se slovy a výsledek těchto hrátek vás často přinutí zasmát se nahlas.

Pět veršů plných zábavy

Žáčkova kniha limeriků nechce čtenáře dojmout, poučit ani ohromit, nýbrž pobavit a hlavně rozesmát, a k tomu přispívají rovněž ilustrace Michala Hrdého, který rád kreslil podle pravidel nesmyslné reality.

Co je to limerik? Říkanka o pěti verších, která má silný komický účinek. Proto je limerik jako výbuch smíchu, kterým se jazyk osvobozuje od přísné logiky. Zdrojem limeriků je jazyk, jazyk básní, který autor přinutil, aby vypadl z důstojného stereotypu, čtverácky si výskl a zadováděl. Objevit „smysluplný nesmysl“ nebývá snadné, ne každý nonsens, který člověka napadne, je univerzálně komický. Ale když se limerik povede, potěší a rozesměje čtenáře i autora. A sto opravdu povedených limeriků vložil Jiří Žáček do této sbírky.

 

Limeriky: 99 dědečků a 1 babička

Autor: Jiří Žáček

Vydalo: nakladatelství Šulc-Švarc
Ilustrace: Michal Hrdý
Počet stran: 80
Vazba: pevná
Vydáno: 2/2020
ISBN: 978-80-7244-444-1

Přečtěte si více o knize Limeriky: 99 dědečků a 1 babička, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Jiří Žáček (* 1945 Chomutov ) Patří k našim nejčtenějším a nejznámějším básníkům. Jeho poezie má nezaměnitelný styl i tóninu. Poznáme ji podle lehkosti a švihu, s jakými si autor hraje se slovy, podle atmosféry, jež nás obklopí při čtení. Už jeho první básnická sbírka pro děti Aprílová škola se stala hitem (ve třetím vydání vyšla ve stotisícovém nákladu). Ve sbírkách pro dospělé je zřetelnější jeho ironie a sarkasmus, nevyhýbá se ani milostné poezii
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Limeriky: 99 dědečků a 1 babička

Limeriky prý kdysi vymysleli zcestovalí námořníci, kteří prožitá dobrodružství okořenili špetkou fantazie, to vše zrýmovali a poté se svými říkankami v přístavních krčmách bavili až do ranních hodin. Také Jiří Žáček se rozhodl své čtenáře těmito hravými poetickými útvary rozesmát a výsledkem je právě kniha Limeriky: 99 dědečků a 1 babička, k jejíž zábavnosti přispívají kromě veršů samotných také ilustrace Michala Hrdého, který si libuje v kreslení nesmyslné reality.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Limeriky: 99 dědečků a 1 babička vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Limeriky: 99 dědečků a 1 babička
probíhá od 10. do 16. května 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Limeriky: 99 dědečků a 1 babička

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLIMERIKY (99 dědečků a 1 babička)

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2020

Napsat komentář