Od pověstí dávných časů do novodobé historie

historicka-knihovna
Když je současnost trošku příliš náročná, možná by bylo příjemnější se vrátit do minulosti – a jak to udělat lépe než z pohodlí karantény a s knihou v ruce? Dnes si představíme pět publikací, které se vrací do minulosti – každá ale úplně jiným způsobem.

Jiráskovy Staré pověsti české jsme asi všichni četli během našich školních let. Pokud je ale už nečtete znovu se svými dětmi, můžete se k nim vrátit i sami – určitě zjistíte, že se na ně budete dívat jinýma očima, než když vám bylo dvanáct.

Staré pověsti české

Autor: Alois Jirásek
Ilustrace: Věnceslav Černý

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7529-849-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Staré pověsti české vydalo nakladatelství Slovart.

Staré pověsti české popisují události z české historie založené na lidové slovesnosti a historických faktech. Kniha vyšla poprvé již v roce 1894 a s výjimkou období protektorátu vychází opakovaně dodnes. V našem vydání s ilustracemi Věnceslava Černého.

Ukázka z knihy

Za Tatrami, v rovinách při řece Visle rozkládala se od nepaměti charvátská země, část prvotní veliké vlasti slovanské.
V té charvátské zemi bytovala četná plemena, příbuzná jazykem, mravy, způsobem života.
I stalo se, že se strhly mezi nimi vády a krvavé boje o meze a dědiny. Vstal rod na rod, příbuzní bojovali proti příbuzným a hubili se navzájem.
V ten čas dva bratři mocného rodu, oba vojvodové, Čech a Lech, spolu se o to snesli, že opustí rodnou zemi bojem neblahou. Řekli si: „Vyhledejme sobě nových sídel, kdež by náš rod žil s pokojem a díla si hleděl.“

Prohlédněte si celou ukázku z nového vydání Jiráskových pověstí.

————————————————

Druhá kniha, kterou si dnes přestavíme, se vrací do dob historickou beletrií poměrně neprobádaných. Zatímco o římském císařství a legionářích toho bylo napsáno mnoho, o samém zakladateli Říma Romulovi toho většina z nás mnoho neví.

Romulus: První král

Autoři: Guido Anselmi a Franco Forte

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-077-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Romulus: První král vydalo nakladatelství Alpress.

Větrem a sluncem ošlehaný muž vyorává v tvrdé zemi brázdu. Málokdo z přítomných si uvědomuje, že právě v ten okamžik vznikají základy věčného města Říma. Za jeho krvavým a bolestivým zrodem ovšem stojí mnohem více. Romulus o tom ví své. Vždyť jeho rukou skonal i jeho bratr. Výčitky ovšem přehluší intriky, kterými se to kolem něj jen hemží.

„Přál bych si, aby tato noc nikdy neskončila,“ řekl mladík po chvíli, svíraje ji pevně v náručí.
„Skončí se svítáním, jako všechny jiné noci.“
Vážně a upřeně se na ni díval. „Jen když to budeme chtít my.“
Rhea Silvia se mu vymanila z objetí. „Nezačínej zas.“
Sledoval ji dychtivým, úporným pohledem. „Utečeme spolu.“
„A kam bychom šli?“
„Na jih, k ostrovům. Najdeme si nějaké místo, kde začneme nový život.
Spolu, já a ty.“
Unaveně potřásla hlavou. „Můj strýc mě nikdy nenechá odejít.“

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu!

————————————————

Volání divočiny je historickou literaturou z dvou hledisek. Jednak se jeho děj odehrává v pro nás už poměrně historicky vzdálené době, jednak ale také vychází z pera Jacka Londona, který sám žil na přelomu 19. a 20. století. Pokud byste se rádi vrátili ke školní literatuře, ale Jirásek vás neláká, London nabízí skvělou příležitost – o to více, že právě do kin přichází nový hollywoodský film na motivy tohoto románu.

Volání divočiny

Autor: Jack London
Přeložil: A. J. Šťastný

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7335-633-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Volání divočiny vydalo nakladatelství Leda.

Inteligentní a sebevědomý Buck, kříženec bernardýna a skotské ovčačky, si žije v rodině kalifornského soudce královsky – jenže v časech zlaté horečky je po silných psech sháňka, a zloděj Bucka zašantročí překupníkovi, který dodává psy na Daleký sever. V souboji se surovcem vybaveným těžkou holí nemá pes naději: je sice poražen, v duši ale nepodlehne. Když psímu spřežení jednou dojdou síly a bezcitný, tupý majitel Bucka zmlátí do bezvědomí, zálesák Thornton surovce zažene, poklekne vedle psa a drsnýma, laskavýma rukama hledá příznaky zlomených kostí… rozvíjí se hluboké, oboustranné přátelství a láska mezi člověkem a psem.
Kolik nebezpečných dobrodružství spolu zažijí! Přejde několik jar a oni najdou mělké ložisko v širokém údolí, kde se jim zlato ukazuje jako povlak žluťoučkého másla po celém dnu rýžovací pánve – to už se ale blíží nejkrutější událost, která Bucka ve společenství lidí postihla. A pouto k člověku se láme…
Volání divočiny, světově nejčtenější Londonova kniha, je skvělý dobrodružný román s bohatým, dramatickým dějem a sugestivně podanými povahami lidí a psů. A je to filozoficky založená kniha. To jsou důvody, proč neustále vyvolává vzrušený zájem čtenářů všech věkových kategorií.

O autorovi

Jack London (12. ledna 1876 – 22. listopadu 1916) byl americký spisovatel. Vlastním jménem se jmenoval John Griffith Chaney, narodil se v San Franciscu.
Jack žil od mládí dobrodružným životem. Byl námořníkem, zlatokopem, členem pobřežní rybářské hlídky i pirátským lovcem ústřic. Procestoval Spojené státy jako tulák – hobo. V době zlaté horečky se vydal na Aljašku, kde sice nezbohatl, ale později využil zkušeností ze severu ve svých povídkách a knihách.
Začal studovat na univerzitě, studium však nedokončil. Od dětství četl dobrodružnou literaturu, kterou později začal i sám psát. Zpočátku neměl úspěch – jeho styl psaní byl drsný a nezvyklý, a pro vydavatele nepřijatelný. Postupně se však prosadil, nejprve svými povídkami z Aljašky a později vydával i romány. Byl nadšeným socialistou, členem socialistické strany a odborů.
Psal námořní povídky, povídky a romány z aljašské přírody a podobně drsných prostředí lidské civilizace. Stal se i válečným zpravodajem v Rusko-japonské válce. Další oblastí byla díla se sociální tematikou.
Jack London se stal postupně známým a uznávaným spisovatelem, zřejmě nejlépe placeným ve své době. Zbohatl, postavil si jachtu a vydal se na cestu kolem světa. Žil na svém ranči v Měsíčním údolí v Kalifornii. Přes své velké příjmy měl stálé finanční potíže, celý život také bojoval s alkoholismem. Podle některých zdrojů nakonec spáchal sebevraždu (předávkování morfiem, kterým chtěl potlačit bolesti). Z vyjádření jeho dcery, z názoru historika a z dopisu, který napsal v den smrti, však vyplývá, že zemřel nešťastnou náhodou.

Zdroj: cdbd.cz

————————————————

Poslední dvě knihy, které si dnes představíme, jsou vzpomínkové a obě se váží k děsivým událostem druhé světové války. V knize Osvětimský orchestr vzpomíná francouzská klavíristka Fania Fénélonová na necelý rok, který strávila v orchestru v koncentračním táboře Osvětim.

Osvětimský orchestr

Autorka: Fania Fénélonová
Přeložil: Svetozár Pantůček

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-465-3
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Osvětimský orchestr vydalo nakladatelství Garamond.

Sugestivní výpověď francouzské klavíristky a zpěvačky, která strávila jedenáct měsíců v „dívčím orchestru“ v koncentračním táboře Osvětim. Pod vedením rakouské houslistky Almy Rosé, neteře Gustava Mahlera, hrály vězeňkyně u bran tábora přicházejícím a odcházejícím pracovním četám nebo na koncertech pro dozorce a SS. Ve své knize popisuje jednu z mnoha absurdit života ve vyhlazovacím táboře s vědomím, že díky zvláštnímu režimu a hudbě byl její osud snesitelnější. Fania Fénelonová popisuje s ironií i černým humorem žárlivost a napětí mezi členkami souboru různých náboženství i národností, kterým i přes ochranu ze strany nejvýše postavené ženy v Osvětimi Marie Mandelové hrozil každým dnem přesun do bloku 25, odkud vedla jen jedna cesta.

O autorce

Fania Fénelonová, vl. jménem Goldsteinová (1919–1983), francouzská hudebnice, zpěvačka a spisovatelka, její rodiče pocházeli z Ruska. Vystudovala konzervatoř v Paříži a před válkou se živila hrou na klavír a zpíváním v pařížských barech. Po okupaci Francie se zapojila do odbojového hnutí a po prozrazení byla deportována do koncentračního tábora Osvětim. Osvobození se dožila v táboře Bergen-Belsen, a přestože trpěla tyfem, zazpívala ještě ten den vojákům na vlnách BBC. Své zážitky z Osvětimi sepsala v 70. letech 20. století. O pár let později vznikl film Playing for Time, ke kterému na základě jejích vzpomínek napsal scénář americký spisovatel Arthur Miller.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Druhá vzpomínková kniha je z pera česko-izraelského spisovatele, novináře a historika Ericha Kulky, který byl očitým svědkem takzvaného osvětimského procesu. V knize Soudcové, žalobci, obhájci, jež poprvé vyšla již v roce 1966, reportážní formou dokumentuje historii koncentračního tábora i okolnosti a průběh samotného soudního procesu.

Soudcové, žalobci, obhájci

Autentická svědectví z osvětimského procesu
Autor: Erich Kulka

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7597-557-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Soudcové, žalobci, obhájci vydalo nakladatelství XYZ.

Erich Kulka, jeden z hlavních svědků osvětimského procesu, sleduje a zaznamenává reportážní a faktografickou formou proces s osvětimskými vrahy ve Frankfurtu nad Mohanem. Ukazuje cestu, jež vedla od eutanázie přes genocidu až k továrně smrti v Osvětimi. Podrobně popisuje zařízení koncentračního tábora, nelidské zacházení s vězni, jejich hromadné usmrcování. Zevrubně reprodukuje usvědčující svědecké výpovědi, jež odhalují otřesné zločiny esesmanů, líčí portréty souzených zločinců i postoj soudců a obhájců.

Ukázka z knihy

Vůdce německé menšiny, šéf páté kolony na Slovensku, „státní tajemník “ ing. Franz Karmasin se obrátil v roce 1940 na Himmlera se stížností, že se ve „slovenském státě“ nepostupuje proti Židům dost energicky.
V září 1941 navštívil Slovensko nacistický ministr vnitra Wilhelm Frick, doprovázen státním tajemníkem dr. Wilhelmem Stuckartem a celým štábem spolupracovníků. V osobním doprovodu ministrově byl i dr. Hans Globke. Nacističtí páni nebyli na Slovensku přijati tak, jak očekávali. Například v Levoči jim nepostavili ani slavobrány, ani nevlály prapory s hákovými kříži. Především Globke kritizoval „tento nedostatek nadšení a loajality slovenských občanů“.
Účelem návštěvy bylo mimo jiné i zjistit, jak daleko byla „zjednána náprava“, které se domáhal ing. Karmasin. Pánové mohli být spokojeni.

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zdroj úvodního obrázku: Michael D Beckwith

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaré pověsti české

Jirásek, Alois

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeRomulus: První král

Anselmi, Guido – Forte, Franco

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeVolání divočiny

London, Jack

Leda, 2020

zobrazit info o knizeOsvětimský orchestr

Fénélonová, Fania

Garamond, 2020

zobrazit info o knizeSoudcové, žalobci, obhájci
Autentická svědectví z osvětimského procesu

Kulka, Erich

XYZ, 2019

Napsat komentář