Chcete jíst zdravě a bez lepku i ve svátečních dnech? Toužíte po nápaditých a chutných pokrmech, které obohatí vaši slavnostní tabuli? Třetí knížka známé autorky Radky Vrzalové nabízí 120 receptů pro inspiraci.
Přinášíme vám ukázku z knihy Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Zdraví a životní styl.
NEČEKANÉ NÁVŠTĚVY
První kapitola, a hned takové nadělení…
Nikdy jsem neměla ráda nečekané návštěvy typu: „Ahoj, tak jsme tady, jen jsme šli kolem a řekli jsme si, že zazvoníme…“ Od té doby, co řešíme bezlepkovou dietu, mě ale žádná rychlá návštěva nepřekvapí. Vždycky mám totiž v mrazáku nějaké to pečivo, ze kterého se dají během chvíle připravit křupavá slaná kolečka à la „bakerolls“, na kterých pak nikdo nepozná, z jakého pečiva vlastně jsou.
Pokud vám dá návštěva trochu času, například ozve se alespoň hodinu dopředu, už máte možností daleko více a záleží jen na obsahu vaší ledničky. Já tam ukrývám vždycky nějaké to bezlaktózové pomazánkové máslo, ze kterého vykouzlíte tyčinky, krekry, slané i sladké variace na štrúdl, slané šnečky apod.
Crumble s křupavou drobenkou je hotové za chvíli, pokud máte ovoce v mrazáku – stačím ho připravit, než naservíruji hostům kávu nebo čaj. Samostatnou kapitolou jsou domácí donutky, ať už slané, nebo sladké, protože jsou rychlé, skvělé, jemné, efektní. A můžete je připravit hostům, třeba když se rozhodnou u vás setrvat do snídaně.
Objevujte další rychlé recepty nejen v této zimní kapitole a zkoušejte, zda vaši hosté odhalí, jestli jsou bez lepku či dalších alergenů.
SLADKOSTI
VAFLE VE DVOU VARIANTÁCH
Čokoládové vafle
130 g bezmléčného tuku Alsan
100 g čekankového sirupu (pro nižší glykemický index), případně 120 g krupicového cukru + cukr s pravou vanilkou
4 malá vejce
230 g mouky Schär Mix It
30 g kakaového prášku
1/2 kypřicího prášku bez lepku (asi 6 g)
8–10 polévkových lžic rostlinného mléka, např. mandlového
50 g hořké čokolády Fin Carré (Lidl), nastrouhané najemno
olej na vymazání
vaflovač nebo silikonová forma do trouby
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, je třeba je vyndat z lednice alespoň dvě hodiny před přípravou.
- V robotu nebo ponorným šlehačem vyšleháme tuk se sirupem nebo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce a vždy pořádně zašleháme.
- V další misce promícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem.
- K vaječné směsi střídavě přidáváme po několika lžících moučnou směs a mléko, nakonec přimícháme strouhanou čokoládu a necháme asi 30 minut odpočívat na lince.
- Smažíme v nahřátém, tence vymazaném vaflovači asi 3–5 minut nebo pečeme na 180 °C v silikonové, tence vymazané formě asi 10–12 minut.
Kokosové vafle
1 kokosový jogurt (125 ml, Lidl)
3 polévkové lžíce čekankového sirupu
1 kávová lžička vanilkového extraktu
2 banány, asi 200 g
120 g tuku Alsan
50 g strouhaného kokosu
100 g hladké rýžové mouky (Natural Jihlava)
50 g čirokové hladké mouky
50 g tapiokového škrobu
6 g kypřicího prášku
8–10 polévkových lžic rostlinného mléka
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
- Ušleháme jogurt s čekankovým sirupem, vanilkovým extraktem a rozmačkanými banány, přidáme změklý tuk a opět prošleháme.
- V další misce promícháme kokos s moukami a kypřidlem a postupně po lžících přišleháváme do jogurtovo-banánové směsi střídavě s rostlinným mlékem.
- Smažíme v nahřátém, tence vymazaném vaflovači 3–5 minut nebo pečeme na 180 °C v silikonové, tence vymazané formě 10–12 minut.
Čokoládové i kokosové vafle podáváme teplé s kokosovou šlehačkou nebo s pomerančovou marmeládou, polité čokoládovou polevou.
JEDNODUCHÁ, ALE SKVĚLÁ OLEJOVÁ BUCHTA
5 středně velkých vajec
200 g krupicového cukru (150 g xylitolu)
1 kávová lžička vanilkového extraktu
špetka soli
180 ml řepkového oleje
150 g cukety, najemno nastrouhané a vymačkané, nebo dýně (popř. vařených brambor či pastiňáku)
100 g jemné čirokové mouky (z bílého čiroku)
100 g jemné rýžové hladké mouky
1 kypřicí prášek
30 g kakaového prášku do tmavé poloviny těsta
30 g kokosové mouky do světlé poloviny těsta
drobné ovoce obalené v cukru (nemusí být)
pečicí nádoba vyložená pečicím papírem o velikosti
20 × 30 cm nebo jednoporcové papírové pečicí vaničky (např. Tiger, Nanu-Nana apod.)
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a solí do žluté pěny, přilijeme olej a zašleháme, pak přimícháme cuketu. Nakonec přidáme směs čirokové a rýžové mouky s kypřicím práškem.
- Těsto rozdělíme na polovinu do dvou misek, do jedné vmícháme kakao a do druhé pro zahuštění kokosovou mouku.
- Do pečicí nádoby vlijeme světlé těsto a pak dolijeme tmavé. Můžeme špejlí či lopatkou promíchat, abychom dosáhli mramorování. Nakonec opatrně poklademe ovocem.
- Pečeme asi 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta čistá. Lze péct i jako bábovku ve formě vymazané bezmléčným tukem a vysypané kokosem nebo strouhankou. Tu pečeme na středním roštu 35–40 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta čistá. Necháme vychladnout na mřížce ve formě a teprve pak můžeme vyklopit.
TIP: Pokud nebudete mít při ruce jednodruhové mouky, můžete zaměnit celou gramáž za mouku Schär Mix It nebo Doves Farm samokypřicí; u samokypřicí směsi dáváme maximálně 5 g kypřicího prášku.
—————————-
Prolistujte si celou ukázku.
—————————-
Doporučujeme
Bezlepkové vaření může být nejen chutné, ale i kreativní a zábavné. Inspirace načerpáte v celé řadě kuchařek:

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.
Související knihy
Radčina kuchařka bez lepku – slavnostiSe spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec
Vrzalová, Radka
Grada, 2019
Napsat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.