Dívka a poník

Klára
Nevím proč, ale knížky pro děvčata, v nichž se vyskytují koníci, poníci, jezdecké školy a podobně, jdou stále na odbyt. A autoři píší nová a nová dobrodružství, která rychle zaplňují knihovničky našich slečen.

I nakladatelství Albatros přichází se svojí troškou na žádané téma. Tentokrát jde o sérii švédské dětské autorky v překladu Heleny Stiessové. Pia Hagmarová (*1961) je vcelku oblíbenou spisovatelkou, která začala psát v roce 1991. A hned její první knížka byla z koňského prostředí. Ze série o Klárce u nás právě vyšel třetí díl s názvem Klára má koně. Malým čtenářkám je ale známá z již vyšlých částí Klářin sen a Klářino trápení.

Hlavní hrdinka Klárka je již dvanáctiletá slečna, která se musela vyrovnat s rozvodem rodičů, stěhováním na venkov, novými láskami svých rodičů, ale hlavně s tím, že jejího oblíbeného poníka z jezdeckého oddílu si koupila jiná dívka. Její svět je v troskách, ale dostává novou naději – maminka jí také koupí poníka. Sice je to nehezká, vzteklá herka pořízená za zlomek ceny skutečného šampiona, kterého pořídil přítel její maminky svojí dceři Lise, ale je to jen a jen Klárčin koníček a ona si ho chce zamilovat. Jde to ale ztuha. Při prvním kontaktu ji dokonce kousne! A ta hubená žebra ne a ne zmizet, ač ho krmí samými dobrotami. A proč se od Klárky najednou odtahují spolužáci? Záhada nad záhadu. Některá tajemství jsou rozluštěna v této knize, na některá řešení musíme počkat, až vyjde další díl.

Ilustrace najdeme pouze na deskách a předsádce knihy, uvnitř textu už chybí úplně. Je to škoda. Klárčina dobrodružství jsou totiž určena již čtenářkám od devíti let a tam bych doprovodné obrázky očekávala. Velikost písma je dostačující a myslím, že by ho zvládly samostatně číst i mladší dívky. Obsah je srozumitelný, děj navazuje, nejsou v něm žádné nenadálé skoky. Vše vypráví sama Klárka, a tak kniha působí jako její deník. Nejde o žádné fantastické a tím pádem neuvěřitelné dobrodružství, spíše se jedná o příhody plynoucí v jednom obyčejném dětském životě, pouze obohacené o přítomnost poníka. Asi je to správné, dívky si tím pádem mohou uvědomit, že péče o koně, o níž mnohá sní, není pohádka, ale dřina, a že ne vše, co vypadá v kreslených seriálech snadně, snadné skutečně je.

Knížku bych tedy pro děvčata přece jen doporučila, na vyvážení všech těch fantastických pohádkově laděných příběhů. Možná se jim právě proto bude líbit kronika obyčejné dívky a snadno se s ní ztotožní. A jak dojdou na konec, určitě budou chtít i pokračování, na které autorka svým otevřeným závěrem láká. To si ale budou muset počkat, než další díl vyjde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlára má koně

Hagmarová, Pia

Albatros, 2012

Napsat komentář