Putování českou, slovenskou a francouzskou krajinou

Z Brandejsa do Bruselu
Bývalý velvyslanec s humorem sobě vlastním vzpomíná na léta 1942 až 1993. K popisu historických událostí v bývalém Československu přidává své vlastní zážitky. Začtěte se do pamětí člověka, který se podílel na obnově prestiže České republiky.

Život na malém městě v prvních poválečných letech a v tíživé atmosféře padesátých let, dělnická a následně i studentská Praha let šedesátých, v jejich závěru pak dvojí, zcela mimoběžné prostředí – francouzské a české. V období normalizace trochu usedlé prostředí Ekonomického ústavu a potom mnohem živější ruch v Prognostickém ústavu (obě instituce byly součástí tehdejší ČSAV), jehož výstupní zprávy se snažily vládnoucím představitelům opatrně naznačovat, že socialistická ekonomika spěje neodvratně ke zhroucení. Následné hektické roky počátku devadesátých let, kdy bylo třeba zvládnout transformaci ekonomiky, rozdělení státu a zapojení do struktur vyspělého západního světa, prostředí vysoké diplomacie – při sjednávání asociační dohody a přípravě přístupových jednání do tehdejších Evropských společenství (předchůdce Evropské unie) a na velvyslanectví v Paříži. A mezitím zážitky, někdy dramatické, jindy úsměvné, z nespočetných putování českou, slovenskou a francouzskou krajinou. To vše najde čtenář ve skvěle a často s humorem psaných vzpomínkách muže, který nikdy nepatřil k mediálně sledovaným politickým osobnostem, ale přesto se významnou měrou zasloužil o to, že Československá a následně Česká republika znovu získala prestiž jednoho z vyspělých evropských států.

Ukázka z knihy

Začátkem prosince jsme spolu s Tomášem Ježkem a několik dalšími odjeli rokovat do slovenských Smolenic a přijela tam i Dančina s Krivošejevem. Účelový termín prognóza, který měl sloužit jako krycí, ideologicko-politicky přijatelná zástěrka pro neortodoxní strategické uvažování o československé ekonomice, začal žít vlastním životem. I jiná vědecká pracoviště začala pracovat na vlastních „prognózách“. Hlavní teoretický konkurent – pražský Ekonomický ústav – i jeho bratislavský souputník. Dokonce i náš hlavní protivník ve státním aparátu – Státní plánovací komise (SPK) – začal slovo prognóza pokládat za vodítko ve své nezvládnutelné činnosti. (str. 247)

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Partnerem edice Paměť je Galerie Kodl.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Z Brandejsa do Bruselu

Vzpomínky na léta 1942–1993
Autor: Josef Kreuter

Počet stran: 254
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-200-3304-7
Doporučená cena: 550 Kč

 

 

Knihu Z Brandejsa do Bruselu vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ Brandejsa do Bruselu

Kreuter, Josef

Academia, 2019

Napsat komentář