Získejte pohled mezi stébla rozkvetlé louky

louka-perex
Na první pohled se vám louka možná zdá jako nudná plocha trávy, ze které tu a tam vykoukne barevný kvítek, ale když se zadíváte blíže, zjistíte, že se jedná o fascinující a rozmanitý biotop, který bychom měli chránit.

Krása jedinečného biotopu

louka-ukazkaLechtající trávy, zářivé květiny, bzučící hmyz: Jan Haft nás bere na objevitelskou cestu do skutečného ráje přírody, kde žijí stovky pestrobarevných rostlin a fascinujících živočichů v často překvapivých společenstvích. Nikde jinde není život rozmanitější. A zároveň je jen málokterý z biotopů tolik ohrožený: Kvetoucí louky kdysi pokrývaly mnohem rozsáhlejší území. Dnes je to žalostných několik procent, a i ta jsou v nebezpečí.

Louky, přinejmenším ty ekologicky neporušené, bývají plné života. Spolu s pastvinami jsou domovem velkého množství semenných rostlin a kapraďorostů. Sídlí zde také značný počet živočišných druhů, mezi nimi pestrobarevní brouci, kobylky a saranče, cikády, motýli, včely, čmeláci a mravenci. Navíc jsou louky velmi důležité i pro celou řadu ptáků, kteří si stavějí hnízda na zemi v trávě, například pro čejky. A mnohá velká zvířata jako srnky a jeleni, která známe především z lesů, louky pravidelně navštěvují.

Biolog a filmař Jan Haft ve své knize čtenářům představuje fascinující svět plný barev, hlasů a překvapivých podob života a životních strategií, založených na spolupráci, jejichž rozmanitost a krásu však ohrožuje v podstatě plošné hnojení a průmyslové využívání krajiny. Hrozí, že tak přijdeme o důležitou součást ekosystému. Haftova kniha proto zároveň volá po záchraně posledních druhově pestrých luk.

 

Louka

Autor: Jan Haft

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Marie Voslářová
Počet stran: 240
Vazba: pevná
Vydáno: 10/2019
ISBN: 978-80-88316-33-6

Přečtěte si více o knize Louka, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Louka

Přirozeně rostoucí louky dříve pokrývaly rozsáhlá území naší krajiny, ale dnes jich bohužel stále ubývá. Nejen nová zástavba, ale také plošné hnojení a průmysl tyto rozkvetlé plochy s rozmanitými živočišnými druhy ničí a lidé si často neuvědomují, o jak unikátní biotopy bychom mohli zcela přijít a jaký dopad by jejich zánik měl. Nahlédněte mezi stébla a poznejte, co se v nich skrývá. Německý biolog Jan Haft vás rád provede a řada působivých fotografií jeho slova výborně doplní.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Louka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Louka
probíhá od 1. do 7. prosince 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 přírodovědné publikace Louka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLouka
Vábení do tajuplného světa

Haft, Jan

Kazda, 2019

Napsat komentář