Zajímavé rozhovory

Tipy_Do temnoty_Ci je ta krajina
V dnešních tipech vás čekají poutavé rozhovory. První je s velitelem vyhlazovacích táborů Franzem Stanglem a druhý s Janem Klápště o středověku a proměnách krajiny.

Gitta Serenyová napsala knihu rozhovorů s Franzem Stanglem, velitelem vyhlazovacích táborů v Treblince a Sobiboru. O tom, že každý odpovídá za svá rozhodnutí a činy, si můžete přečíst v publikaci Do temnoty.

Do temnoty

Od milosrdné smrti k masovému vraždění
Autorka: Gitta Serenyová
Přeložila: Zlata Kufnerová

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2990-4
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Do temnoty vydalo nakladatelství Academia.

Franz Stangl byl velitelem vyhlazovacích táborů Sobibor a Treblinka. Po válce uprchl do Sýrie a později do Brazílie, kde ho vypátral Simon Wiesenthal. Soud v Německu ho odsoudil, následně zemřel na selhání srdce. Gitta Serenyová s ním ve vězení uskutečnila sedmdesát hodin rozhovorů, na jejichž základě a na základě dalších svědectví napsala tuto knihu, která se pokouší mapovat širší souvislosti lidského konání a odpovědnost každého člověka za své činy i jejich důsledky.

 

Ukázka z knihy

„Ale to všechno pro vás nebylo nic nového, že? Ty transporty jste přece neustále vídal v Sobiboru.“
„Tam to nebylo jako tady. A v Sobiboru, jak jsem vám už řekl, mohl člověk aspoň skutečně pracovat v lese, mohl tam žít bez téhle podívané; většina z nás nikdy neviděla umírajícího ani mrtvého člověka. Treblinka v té době byla tím nejhrůznějším místem, které jsem během třetí říše viděl,“ zabořil tvář do dlaní, „bylo to Dantovo Peklo,“ pronesl mezi prsty. „Tam ožil Dante. Když jsem přijel do tábora a vystoupil z auta na třídicí dvůr [Sortierungsplatz], stál jsem po kolena v penězích; nevěděl jsem, kam se mám obrátit, kam jít. (str. 194)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Zajímáte se o středověk a o to, jak vypadala tehdejší společnost a jakým způsobem se proměňovala krajina? Přečtěte si zajímavé rozhovory s předním odborníkem Janem Klápště v knize Čí je ta krajina? od Ivo Štefana.

Čí je ta krajina?

Rozhovory s Janem Klápště o středověku a našem světě
Autor: Ivo Štefan

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×300 mm
ISBN: 978-80-7422-597-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Čí je ta krajina? vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Jaká je hodnota krajiny? Jaké svědectví o středověké společnosti přináší archeologie? Rozhovory s profesorem Janem Klápště, předním evropským archeologem středověku, se dotýkají široké palety otázek spojujících středověk se současností. Kniha je poutavým svědectvím o celoživotním hledání cest k pochopení proměn středověké společnosti a krajiny. Jelikož ale minulosti klademe jen ty otázky, které jsou aktuální pro nás, nabízí rozhovory i pestrý kaleidoskop setkání s osobnostmi, které Jana Klápště ovlivnily, a s problémy, které hýbou dnešním světem, a tím pádem i s našimi obrazy dějin.

 

Ukázka z knihy

V sedmdesátých letech minulého století jsi byl svědkem zvláštního obchodu – výměny mnoha desítek vesnic a krajiny okolo nich i celého historického města Mostu za hnědé uhlí. Dnes už jícny dolů zarostly náletovými břízkami a na plážích jezer se opalují krásné holky. O co jsme teda vlastně přišli?
Jednoduchá otázka, nejednoduchá odpověď. Nedávno mě jeden z dávných mosteckých přátel překvapil: „Čím dál jsme od zániku Mostu, tím víc nám chybí.“ Něco jsme ztratili, ale v podstatě nevíme co, protože ve smyslu jednorázové odpovědi vědět nemůžeme. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ivo Štefan

PhDr. Ivo Štefan, Ph. D. (1978) přednáší archeologii raného středověku na Ústavu pro archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se sociálními a ekonomickými proměnami raně středověkých společností a jejich odrazem v archeologických pramenech.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

 

Nakladatelství Lidové noviny

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás knihy rozhovorů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo temnoty
Od milosrdné smrti k masovému vraždění

Serenyová, Gitta

Academia, 2019

zobrazit info o knizeČí je ta krajina?
Rozhovory s Janem Klápště o středověku a našem světě

Štefan, Ivo

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

Napsat komentář